woensdag 18 juli 2018

Nieuwe slangensoort ontdekt door Freek Vonk

Freek Vonk kennen we allemaal als de zeer enthousiaste bioloog/wetenschapper die ons mee neemt in de wondere wereld van de natuur. Hij reist de hele wereld af en vertelt daarbij enthousiast over de dieren die hij op zijn reizen tegenkomt. Over een slang wist hij echter niet zoveel te vertellen, toen hij deze op zijn reis in AustraliĆ« voor de voeten had liggen. En dat was ook niet zo vreemd: het ging om een nog onontdekte slangensoort. Freek Vonk en zijn internationale collega’s hebben uitgezocht dat het inderdaad om een nieuwe slangensoort, de Vermicella parscauda genaamd, gaat. (foto: Naturalis)

Cobra-achtige gifslang

Freek Vonk: ‘De zes tot nu toe bekende Vermicella-soorten zijn heel herkenbaar met hun zwart-witte tekening en piepkleine ogen. In AustraliĆ« heet dit type slang bandy-bandy. Het zijn cobra-achtige gifslangen die ondergronds leven en jagen op onder meer andere slangensoorten, zoals blindslangetjes. Het ontdekken van een nieuwe slangensoort is voor mij als wetenschapper natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt. Het is een nieuw stukje van de enorme puzzel die de aarde is. Het beschrijven van een nieuwe soort levert ons nieuwe informatie op. En hoe meer we weten over onze planeet, hoe beter we die kunnen beschermen. Dus blijven wij als wetenschappers onderzoeken: een nieuwe ontdekking kan zelfs zomaar voor je neus liggen. Ik ben ontzettend blij en trots dat een van de nieuwe soorten die voor 2018 officieel geteld gaan worden ‘onze’ nieuwe bandy-bandy zal zijn.’

Naturalis & nieuwe diersoorten

Ook Naturalis is trots op de vondst van de slang door Freek Vonk. Hij is immers als wetenschapper verbonden met Naturalis Biodiversity Center. Naast educatieve tentoonstellingen zijn vooral het beter leren begrijpen van de aarde en het ontdekken van nieuwe diersoorten kernactiviteiten van het in Leiden gevestigde centrum. Ieder jaar brengt Naturalis ook een publicatie uit met door hun wetenschappers ontdekte nieuwe diersoorten. Wil je meer weten over de Vermicella parscauda? Kijk dan ook op Naturalis.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.