woensdag 11 juli 2018

Lynxen op Texel, Kaap Skil op Teso boot, kruiden in de Oudheidkamer en meer Texelnieuws

Het is geen geheim dat ik hou van Texel. Het eiland bruist en er valt veel te beleven. Dat blijkt ook weer uit de vele nieuwsberichten die ik heb mogen ontvangen over een bijzondere vondst, leuke activiteiten en hulp aan zwanen in Rotterdam. Daarom vandaag een blog met nieuws uit Texel waarbij Kaap Skil, Ecomare en De Oudheidkamer centraal staan.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – vuurtoren De Cocksdorp)

Nieuws uit de Oudheidkamer

Het is het kleinste museum van Texel, maar ze doen grootse dingen. Daarom zijn ze extra trots dat ze sinds eind juni is erkend als een Geregistreerd Museum. Deze landelijke erkenning houdt onder meer in dat de Oudheidkamer de landelijke Museumkaart mag voeren. Maak bijvoorbeeld deze zomer op zeven woensdagen een gratis historische rondwandeling door het hartje van Den Burg. De wandeling gaat langs plekken en gebouwen die een rol speelden in het leven van Aagje Luijtsen, een zeemansvrouw die uitgebreide, liefdevolle brieven schreef aan haar man op een VOC schip. De rondleiding duurt ongeveer een uur, vooraf aanmelden is een pre. Wist je dat in de tuinen van het museum verschillende kruiden groeien? Deze kruiden kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, als je maar weet waar welk kruid toe in staat is. Daarom organiseert de Oudheidkamer twee keer de workshop Kruiden op 16 en 19 juli. Het start om 19.00 uur en kost €20.- per persoon.
Meer informatie over de Oudheidkamer in Den Burg vind je via www.OudheidkamerTexel.nl.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – gevel De Oudheidkamer, Den Burg)

Nieuws uit Ecomare

Iedereen kent Ecomare natuurlijk van de zeehondenopvang, maar wist je dat ze ook watervogels helpen? In het opvangcentrum zitten namelijk ook geregeld opgevangen Jan van Genten. Deze expertise wordt soms ook ingeroepen door andere instanties. En daarom gingen eind juni medewerkers van Ecomare, samen met medewerkers van Vogelhospitaal Haarlem, eerste hulp verlenen aan knobbelzwanen in Rotterdam die slachtoffer waren geworden van een olielekkage. In het noodhospitaal worden de vogels opgevangen en inmiddels zijn er al heel wat zwanen gewassen. Het werk in Ecomare gaat ondertussen natuurlijk gewoon verder. Een van die werkzaamheden is het in kaart brengen van de geschiedenis van Texel. Bijzondere fossiele vondsten helpen daar zeer zeker bij. Daarom waren de medewerkers van Ecomare erg blij met de vondst van een duizenden jaren oude onderkaak van een lynx. Oud-Texelaar Hidde Bakker vond dit bot op het strand bij Paal 15. De vondst toont aan dat er ooit lynxen in Nederland hebben gewoond. De vondst is tevens heel bijzonder, omdat een fossiel bot van een lynx nog niet eerder in Nederland is gevonden. Deze schaarste is ook niet zo vreemd, want lynxen hebben een groot leefgebied en de soort kwam maar kort voor in Nederland. De onderkaak is opgenomen in de collectie van Ecomare.
Wil je nog meer weten over Ecomare, de natuurgeschiedenis van Texel of het zwanenschoonmaakproject? Kijk dan op Ecomare.nl.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Jan van Gent in de opvang bij Ecomare, De Koog)

Nieuws uit Kaap Skil

Museum Kaap Skil vertelt de verhalen van de schippers. Het rijke verleden van de vissers ontdek je zowel beneden bij de Reede van Texel, als buiten in het museumdorp Kaap Skil. Op 28 juni werd het fuikenbootje dat al sinds jaar en dag deel uit maakt van het museum, weer te water gelaten in Kaap Skil. Hans Jongendijk, vrijwilliger van het museum, restaureerde het bootje vol passie op het terrein – dat was weer leuk voor de bezoekers. Maar gelukkig ligt het bootje weer in de Skilsloot langs het Skilderstraatje in het museum. Beneden in het museum ligt de Reede van Texel. Een maquette van Oudeschild en haar haven, waar schepen groot en klein af en aan voeren. De interactieve maquette vertelt vooral het verhaal van de scheepvaart in de Gouden Eeuw. Om deze beter te leren kennen organiseren Museum Kaap Skil en de historische loodsbotter Texelstroom hun krachten. Op vijf opeenvolgende zaterdagen begin je je tocht om 11 uur in het museum met koffie, koek en een rondleiding rond de maquette. De dag vervolgt dan met lunch op de historische loodsbotter de Texelstroom. Uiteraard maak je een vaartocht op dit monumentale zeilschip. De tocht eindigt om 15.30 uur. Je kan mee op 14, 21 en 28 juli en 4 en 11 augustus vinden deze bijzondere dagen plaats. Aanmelden en kaartverkoop gaan via de receptie van museum Kaap Skil in Oudeschild. Bel 0222-314956 of mail naar info@kaapskil.nl. Overigens kun je al kennismaken met Kaap Skil op de andere Texelstroom vanaf 6 juli en wel op de TESO veerboot. Kaap Skil verzorgt namelijk op de veerboot een tentoonstelling over Texel en Den Helder. In de vitrines aan de Noordzee-zaal van de salon van de Texelstroom kijk je je ogen uit tijdens de overtocht van en naar het eiland. Tevens heb je een mooi uitzicht over de Noordzee.
Wil je meer weten over de activiteiten van Kaap Skil? Kijk dan op KaapSkil.nl.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries – de Reede van Texel bij Kaap Skil, Oudeschild)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.