woensdag 25 juli 2018

Nieuwe Maleise beer voor Burgers’ Zoo

Zoals je weet werken veel dierentuinen met elkaar samen als het bijvoorbeeld gaat om het Europees fokprogramma. Om af en toe diersoorten de kans te geven om te paren, moeten er wel eens dieren verhuizen. Zo ook in de Koninklijke Burgers’ Zoo die in het kader van het Europees fokprogramma een verhuizing hebben gehad bij de Maleise beren, in de hoop dat straks de nieuwe berenman voor nageslacht kan zorgen bij de berinnen in de Arnhemse dierentuin.
(foto: Maleise berenman, Burgers’ Zoo)

Verhuisd naar Münster

Om plaats te maken voor een nieuwe Maleise berenman, moest het mannetje van Burgers’ Zoo eerst verhuizen. Daarom is op woensdag 18 juli jl. in de vroege ochtend de beer op reis gegaan naar de prachtige Duitse dierentuin Allwetterzoo Münster. Om naar het Duitse park af te kunnen reizen, hebben de verzorgers de beer eerst getraind om in de transportkist plaats te nemen. Het reisje is overigens goed verlopen en de Maleise berenman heeft het naar zijn zin in zijn nieuwe leefomgeving.

Nieuwe buurman uit Edinburgh

Nu de berenman naar Münster is verhuisd, kan het huisje van de beren klaar gemaakt worden voor de nieuwe buurman. De nieuwe berenman komt uit Edinburgh Zoo in Schotland. De Schot is een bewezen fokman en hopelijk vinden de Arnhemse berinnen hem leuk en komen er uiteindelijk kleine Maleise berenbaby’s van.

Uitdaging voor de dierentuin

De Maleise berenman van Burgers’ Zoo moest helaas vertrekken, omdat hij – zo is uit onderzoek gebleken – niet voor nageslacht kan zorgen. Daarnaast is het blijkbaar erg lastig om kleine Maleise beertjes te krijgen, omdat veel berinnen erg kieskeurig zijn als het gaat om het kiezen van een partner en speelt voor hen een goede leefomgeving een grote rol in de voortplanting. Er is in de Europese dierentuin een overschot aan vrouwtjes en aangezien de meesten daarvan op leeftijd zijn, zijn veel ervan ook onvruchtbaar. Ook tikt de biologische klok van de Arnhemse berinnen aanzienlijk. Een van de dames lijkt al onvruchtbaar, de ander heeft 50 procent kans om zwanger te worden.

Aantrekkelijke beer op komst

Voor de Maleise beer uit Schotland zijn de verwachtingen in ieder geval al hoog gespannen. Deze beer heeft namelijk al bewezen dat hij zeer in trek is bij de dames. Hij heeft al voor nageslacht gezorgd en er wordt gehoopt dat hij de Arnhemse Maleise berendames ook zal kunnen verleiden. De verzorgers hopen dat zijn komst de hormoonhuishouding van de berinnen op natuurlijke wijze zal stimuleren en dat daar dan welpjes van komen. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaat Burgers’ Zoo op zoek naar een jong vrouwtje om zo hopelijk in de toekomst toch kleintjes in het park te mogen ontvangen. Maar dat is pas plan B.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.