dinsdag 17 juli 2018

Feest in het Openluchtmuseum

Afgelopen vrijdag 13 juli was het groot feest in het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum bestond namelijk precies 100 jaar! En dat werd gevierd met confetti in de bomen, het Wilhelmus klonk in verschillende versies door het park, er werden speciale ‘Eeuw rondleidingen’ gehouden, er was taart – uiteraard – en een rad van fortuin. Ruim 2100 bezoekers werden vrijdag extra in het zonnetje gezet. (foto: Nederlands Openluchtmuseum)

100 jaar de poorten open

Het Nederlands Openluchtmuseum is opgericht in 1912. Als je dan snel even de som maakt, dan is het museum zelf al ouder dan 100 jaar. Maar in die tijd was het museum alleen voor particulieren. Pas in 1918 opende het museum zijn poorten voor het grote publiek. En wel op 13 juli.

Bewaren van oude ambachten

Nederland veranderde aan het einde van de 19de eeuw in een razend tempo. Hoewel de IndustriĆ«le Revolutie vooruitgang en welvaart bracht, dreigden traditionele bouwwerken met oude ambachten te verdwijnen. Een aantal particulieren wilden die historie van Nederland bewaren en richtte daarom volgens Scandinavisch voorbeeld de Vereeniging ‘Het Nederlandsch Openluchtmuseum’ op. Eerst op het voormalig landgoed De Waterberg, daarna aan de Schelmseweg waar het in 1918 de poorten opende voor het publiek. Een jaar later was het museum de plek van het Vaderlandsch Historisch Volksfeest, een groot vredesfeest om de afloop van de Eerste Wereldoorlog te vieren.

Groots feest

Afgelopen vrijdag werd dit dus groots gevierd, maar de komende tijd blijft het feest in het Nederlands Openluchtmuseum. Voor het volledige feestprogramma kijk je op Openluchtmuseum.nl/100jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.