maandag 23 juli 2018

Goed Doel: Stichting De Noordzee

Gisteren genoot ik van een dagje Scheveningen. Lekker met mijn voeten in het heerlijk, verkoelende zoute water. Beetje schelpjes zoeken en genieten van de zeewind in mijn haren. Het enige wat wel heel jammer was, waren de vele sigaretten in het zand, een verdwaald blikje op de weg tussen de boulevard en de zee en het zwerfvuil rondom de trappen bij het strand. Zelfs met veel vuilnisbakken ligt er helaas nog steeds veel troep op het strand. En helaas in zee. Gelukkig wordt het zwerfvuil steeds minder, dankzij Stichting De Noordzee. Zij zetten zich al meer dan 35 jaar in om de Noordzee te beschermen. Dit doen ze door middel van educatie en de jaarlijkse grote strandschoonmaak. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

4 belangrijke pijlers

Stichting De Noordzee richt zich op de bescherming en het duurzaam gebruik van de Noordzee. Hierbij richt de organisatie zich op vier doelen, namelijk Beschermde natuur, Schone zee, Duurzame visserij en Natuurvriendelijke energie. Dit doen zij niet allen, maar altijd samen met andere organisaties. Zo werken ze met het Wereld Natuur Fonds, gemeentes van badplaatsen en strandtenten samen om zo voor schonere stranden te zorgen, een gezonde Noordzee te krijgen en dat het milieu minder belast wordt dankzij duurzame energie bronnen.

Grote schoonmaak

De organisatie is vooral heel bekend van de jaarlijkse grote strandschoonmaak gesponsord door Boskalis. De Boskalis Beach Cleanup Tour wordt al sinds 2013 ieder jaar gehouden in augustus. In 15 dagen tijd wordt er in 30 etappes vanaf Schiermonnikoog en Cadzand naar elkaar toegewerkt tot aan de laatste etappe in Zandvoort. Tijdens de grote schoonmaak lopen veel vrijwilligers mee om een stukje strand schoon te maken. Iedereen wordt voorzien van vuilniszakken en dan is het tijd om alles wat je in de branding en tussen het zand ziet liggen aan troep op te ruimen. Tussen 2013 tot en met 2017 is er al ruim 72.000 kilo aan afval geraapt. Dit jaar start de Boskalis Beach Cleanup Tour op 1 augustus en eindigt op 15 augustus in Zandvoort. Wil je meedoen met een etappe of meer weten? Kijk dan snel op BeachCleanupTour.nl.

Help mee

Wil je de Noordzee ook helpen beschermen? Ook buiten de Cleanup Tour om is het fijn om de stranden op te ruimen. Als je wat ziet liggen, raap het op en gooi het weg. En neem je eigen troep mee – ook uitgemaakte sigaretten – als je deze zomer een dagje van het strand hebt genoten. Zo houden we de zee en de stranden schoon. En dat is goed voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.