dinsdag 10 juli 2018

13 juli: Koffie & Cake – over de dood in kinderboeken bij De Kinderboekwinkel

Doodgaan is een vreemd begrip voor kinderen. Als je nog maar klein bent, is het overlijden van een familielid of huisdier een vreemd en zeer abstract begrip. Aan de andere kant gaan kinderen heel anders om met sterven. Ze nemen het van nature wat makkelijker aan dat het ‘erbij hoort’. Toch is het een thema waar wij als volwassenen niet graag over praten met kinderen, zelfs al zitten ze boordevol vragen. Gelukkig zijn er heel veel boeken voor peuters, kleuters en kinderen om doodgaan bespreekbaar te maken. Want doodgaan – hoe moeilijk en verdrietig ook – kun je beter uitleggen met een mooi verhaal, nog voordat er sprake is van een sterfgeval. De Kinderboekwinkel aan de Rozengracht in Amsterdam wil iedereen graag helpen met dit moeilijke thema en daarom organiseren zij 13 juli een speciale themamiddag genaamd Koffie & Cake – over de dood in kinderboeken. (foto: Ingrid en Dieter Schubert, uit: Slapen Vissen?, Jens Raschke, Lemniscaat 2018)

Omgaan met overlijden

Vind jij het – net als ik overigens – ook zo moeilijk om met kinderen te praten over overlijden en wat dat precies inhoudt? Dankzij veel kinderboekschrijvers is dat wat gemakkelijker. Daarom organiseert De Kinderboekwinkel aan de Rozengracht in Amsterdam deze themamiddag. Tijdens een gezellig, lichtvoetig samenzijn besteden de lieve verkopers samen met schrijvers, illustratoren en een rouwdeskundige aandacht aan de dood in kinderboeken. Uiteraard met koffie en een plakje cake.

Presentaties van deskundigen

De middag bestaat uit een aantal presentaties van schrijvers, illustratoren en een rouwdeskundige waarbij het belang van dit thema voor kinderen wordt aangehaald, maar ook boeken worden getoond die jou en je kind helpen om te gaan met verlies. Rouw- en verliesbegeleider Rebecca Dabekaussen is aanwezig, maar ook illustrator Peter van Harmelen, Gouden Griffelwinnares Bette Westera, schrijfster Caroline Ligthart en schrijvers/illustratoren Ingrid & Dieter Schubert vertellen meer over hun ervaringen, boeken en lievelingspassages.

Gratis toegang

De themamiddag wordt aanstaande vrijdag 13 juli gehouden en is gratis toegankelijk. Opvoeders, (groot)ouders, leerkrachten en rouwbegeleiders zijn uiteraard van harte welkom. De inloop is vanaf 15:30 uur, het programma start om 16:00 uur. Vanaf 17:00 uur kan men onder het genot van een drankje nog even napraten. Aanmelden voor het event is wel aan te raden. Kijk hiervoor op het Facebook evenement Koffie & Cake – over de dood in kinderboeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.