vrijdag 27 juli 2018

Droom weg met Van Gogh

Vanaf vandaag te zien in het Van Gogh museum: Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest. Deze meeslepende tentoonstelling vertelt het verhaal van het gevoelsleven van Vincent van Gogh. Via licht, kleur en geluid worden alle zintuigen geprikkeld en kom je dichtbij hoe Vincent zich moest voelen tijdens de turbulentste periode van zijn leven, waarin de kunstenaar verbleef in Arles, Zuid-Frankrijk. De tentoonstelling is extra bijzonder, omdat voor het eerst het verhaal van Vincent wordt vertelt, zonder zijn kunstwerken te tonen. (foto: © Maartje Strijbis, Van Gogh Museum)

Ga mee naar Arles

Van Gogh droomt is dus een verhalende installatie die je meeneemt naar de jaren 1888 en 1889. In deze tijd vertrok Vincent uit Parijs naar Zuid-Frankrijk en kwam terecht in Arles. Hij ging naar Arles om zijn dromen uit te laten komen: nieuwe kunst creƫren vol licht en kleur. Hij wilde er tevens een kunstenaarsgemeenschap oprichten. Arles bleek een emotionele achtbaan voor Vincent te zijn, zo blijkt uit de brieven die hij schreef aan zijn broer Theo, vol ups en vooral ook vol downs. Deze gevoelens komen tot leven in vijf verschillende tentoonstellingsruimtes waar je als bezoeker doorheen loopt en een wordt met de gevoelswereld van Vincent van Gogh.

Inspiratie van Vincent, zonder zijn kunstwerken

Het meest bijzonder van deze tentoonstelling is dat er geen werken van Vincent zelf te zien zijn. De brieven van zijn hand nemen je mee door zijn depressies, geluk, liefde en verlies. Dit alles wordt door middel van bijzondere werken van internationaal ontwerpbureau Tellart vertelt. Esthetiek, technologie, ambachtelijkheid en storytelling komen op een heel bijzondere manier samen. Een hoogtepunt zijn de 900 unieke, handgemaakte glazen zonnebloemen door glasblazerij Van Tetterode in Amsterdam. Zij staan symbool voor Arles en verwijzen naar Van Goghs wereldberoemde Zonnebloemen.

Te zien tot en met januari

“Van Gogh droomt. Een reis door zijn geest” is vanaf 27 juli 2018 t/m 13 januari 2019 te zien in het Van Gogh Museum op de -1 etage van de tentoonstellingsvleugel. Daarna zal het elke zomer voor twee tot drie maanden jaarlijks terugkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.