maandag 23 mei 2016

Stevia: zoet plantje zonder calorieën

Je kunt eigenlijk geen suikervrij product meer oppakken of er zit stevia in. Limonadesiroop, cola, snoepjes, frisdrank, chocolade, yoghurtdranken en vruchtennectar zijn enkele producten waarin stevia wordt gebruikt. Maar wat is het eigenlijk en waarom zijn we er ineens zo dol op? (foto: FarOutFlora)

Honingkruid
Het plantje waar het hier omgaat heet voluit Stevia Rebaudiana, kortweg stevia, ook wel honingkruid genoemd. De bladeren van dit plantje bevatten een zoetstof die 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. Door deze ultrazoete smaak heb je er maar heel weinig van nodig om een drankje of een snoepje mee te zoeten. Het plantje groeit voornamelijk in het grensgebied tussen Paraguay en Brazilië. De mensen die daar wonen doen graag een blaadje stevia in de thee in plaats van suiker.

Zoetstof met E-nummer
De zoetstof stevia wordt gewonnen door de bladeren te malen en weken in water. Vervolgens wordt het water weggefilterd en blijft na een drogingsproces de zoetstof over. Deze wordt toegepast in verschillende voedingsmiddelen en dranken. Voor light producten worden tegenwoordig gezoet met stevia. Het heeft van de Voedselwarenautoriteit een E-nummer (E-960) gekregen, zodat je weet dat je een veilige hoeveelheid binnenkrijgt via de consumptie van light producten.

Bittere nasmaak
De zoete smaak van stevia wordt niet direct waargenomen door de tong. Pas later ervaar je het met een tikkeltje bittere tot dropachtige nasmaak. Het gebruiken van producten met stevia kan daardoor best even wennen zijn. Maar als je weet dat stevia geen calorieën bevat, dan wil je het vast wel proberen.

Vermengd met suiker
Let wel: stevia mag dan geen calorieën bevatten, de producten waar ze inzitten leveren uiteraard wel calorieën op. Bovendien mag maar 1/3 van de gebruikte suiker in een frisdrank of voedingsmiddel worden vervangen door stevia. Om de bittere nasmaak te verbloemen, wordt stevia vaak vermengd met suiker. Lees daarom van te voren het etiket. Het voordeel van producten met stevia is dus dat er zo’n 30% minder suiker in is verwerkt, zo meldt het Voedingscentrum.

Geen opname in het lichaam
Een fijne bijkomstigheid is dat stevia niet wordt opgenomen door het lichaam – suiker wel. Een deel van de stevia zal je uitplassen. Een ander deel wordt omgezet in steviol, dit kan door de darmen worden opgenomen, maar het meeste ervan zal je lichaam via een natuurlijke weg verlaten. Omdat stevia geen invloed uitoefent op de bloedsuikerspiegel kan het door diabetici met een gerust hart worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.