Zeehonden zijn schattige zeezoogdieren met een hoog knuffelgehalte. Van de grote zwarte ogen die je zo doordringend kunnen aankijken tot aan het puntje van de staartvin en het gehobbel over het zand…het zijn heel koddige dieren om te zien. In de Waddenzee en Noordzee van Nederland kun je twee verschillende soorten zeehonden tegenkomen: de gewone en de grijze zeehond (ook wel Kegelrob genoemd). (foto’s Berry de Nijs/Writing Berries, locaties per foto aangegeven, foto boven: Dolfinarium)
Verschillend uiterlijk
De gewone zeehond is de zeehond met het ronde koppie en komt vooral veel voor in de Waddenzee. De vacht van deze zeehond varieert tussen grijs en bruin met donkere vlekken die vooral zichtbaar zijn als het dier lekker een tijdje in de zon heeft gelegen. De grijze zeehond heeft een meer hondachtige kop met een spitse, lange neus. Ze zijn doorgaans ook groter dan een gewone zeehond. De vacht varieert van licht tot donkergrijs en bevat zwarte vlekken. Ook deze zijn het beste zichtbaar als de grijze zeehond op het zand ligt. Jonge grijze zeehonden worden helemaal wit geboren. Zeehonden puppy’s worden ook wel huilers genoemd.
Links gewone zeehond, rechts grijze zeehond (foto’s gemaakt in Ecomare)
Soezen op het Wad
Op het Wad kun je op drooggelegen zandbanken grote groepen zeehonden tegenkomen. Er is een grote populatie gewone zeehonden, maar ook een wat kleinere familie grijze zeehonden in de Waddenzee en Noordzee terug te vinden. Het is fantastisch om met een zeehondensafari mee te gaan vanaf bijvoorbeeld Oudeschild op Texel. Hoewel zeehonden ook graag samen zijn, vinden ze het ook prima om alleen op pad te gaan.
Slapen onder water
Zeehonden zijn zeezoogdieren. Jongen worden met vette melk grootgebracht. Ook hebben deze dieren longen. Echter de zuurstofhuishouding van een zeehond is heel indrukwekkend. De neus kunnen zij dicht zuigen, zodat er geen zuurstof kan ontsnappen via de neus. Verder slaat de zeehond zuurstof op in het gehele lichaam (ook in de longen natuurlijk). Terwijl de zeehond onder water is, geven bijvoorbeeld de spieren ook zuurstof af. Hierdoor kan een zeehond wel 20 minuten zonder ademhappen onder water blijven en zelfs onder water slapen. Ook op het land zal de zeehond weinig ademhalen tijdens het slapen. Zeehonden hebben een zogeheten zwakke ademreflex, waardoor ze nauwelijks de behoefte hebben om adem te halen. Handig als je onder het pakijs door moet zwemmen. (foto’s gemaakt in Ecomare)
Gestrand
Zeehonden spoelen soms verzwakt, uitgehongerd, in de war en ziek aan op de Waddeneilanden of langs rest van de kustlijn. Veelvoorkomende ziektes zijn hart- en longworm. Deze putten de dieren uit, waardoor ze ziek aanspoelen. Jonge dieren spoelen nog wel eens verzwakt aan, omdat ze hun moeder zijn verloren tijdens een storm. Ze zijn nog te klein om voor zichzelf te zorgen en zullen om hun moeder huilen (vandaar ook de term huilers). Zieke dieren, verzwakte dieren en huilers hebben de hulp van liefdevolle mensen nodig. In Nederland worden op verschillende plekken zeehonden opgevangen. Bijvoorbeeld in Ecomare op Texel en Zeehondencrèche Pieterburen in Groningen. De meeste dieren worden weer beter en vervolgens in kleine groepjes weer terug gebracht naar zee. Veel dieren zijn of te jong of mankeren iets anders waardoor ze niet terug kunnen naar zee. Zo wonen er in Ecomare zeehonden die te jong waren en hun eigen vis niet konden vangen en zeehonden die bijvoorbeeld blind zijn. Dieren die niet in de opvang kunnen blijven worden vaak ondergebracht in Nederlandse of buitenlandse dierentuinen.
Zeehonden in de opvang, links Zeehondencrèche Pieterburen, rechts Ecomare
Onze hulp
Ook jij kan helpen om zieke dieren weer beter te maken. Bijvoorbeeld door een maandelijkse donatie aan de opvangcentra. Of ga op bezoek in het bezoekerscentrum van een opvang en betaal entree of koop een souvenir. Hiermee help je ook mee aan de verzorging van de dieren. Er zijn ook symbolische adoptieprogramma’s mogelijk. Of steun door middel van producten. Zeehondencrèche Pieterburen vraagt op de website bijvoorbeeld om winterkleding voor de medewerkers. En de opvangcentra kunnen altijd handdoeken gebruiken. Kijk maar eens op de websites en zie wat jij kunt doen om te zorgen voor de zeehondjes. En zet het telefoonnummer van de opvangcentra in je telefoon, zodat je de hulpdiensten direct kunt bellen:
Ecomare: 0222317741
SOS Dolfijn: 0665098576 (voor bruinvis of dolfijn)
Zeehondencrèche: 0595526526
Baby zeehond in Aqua Zoo Friesland & jonge grijze zeehond in Dolfinarium
Namens de zeehondjes: bedankt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.