zaterdag 21 mei 2016

Geboortes, verjaardagen & meer dierentuinnieuws

In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet, zo luidt het spreekwoord. Mei is traditioneel een geboortemaand, want veel dieren worden in het voorjaar geboren. Dat is gunstig, want dan meestal komt dan het mooie weer eraan, zodat er voldoende te eten en te drinken is voor de pasgeborenen en hun ouders. In de dierentuinen zijn deze maand vele geboortes gevierd en ook een paar mooie verjaardagen. Dit en meer dierentuinnieuws lees je hier! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hieperdepiep Hoera! Mizzi ziet Sarah
Jawel, de oudste witwanggibbon van Europa woont in Safaripark Beekse Bergen en gisteren werd vrouwtje Mizzi maar liefst 50 jaar oud. Zij is niet alleen de oudste witwanggibbon, maar ook nog eens het oudste dier in het safaripark. Een zeer goede reden voor een feestje! De oude dame en haar mannetje Erich (33 jaar) werden door de verzorgers getrakteerd op een heerlijke groente en fruittaart. Het verblijf was versierd, zodat ook alle bezoekers wisten dat ze deze mooie leeftijd heeft bereikt. In het wild worden deze gibbons gemiddeld 30 jaar. Mizzi is dus zeker een hoogbejaarde dame! (foto: Safaripark Beekse Bergen)

Hieperdepiep Hoera! Puck ziet Sarah!
Ook in Boudewijn Seapark in Brugge, België was het onlangs feest. Dolfijn Puck heeft op 12 mei haar 50ste verjaardag gevierd. Zij werd door haar verzorgers verrast met een heerlijke vistaart die ze uiteraard heeft gedeeld met de andere dolfijnen in het Brugse dolfinarium. In dierenparken worden dolfijnen gemiddeld 22 jaar oud, in het wild bereiken ze slechts een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Puck is niet de oudste dolfijn van Europa, die titel gaat naar dolfijn Skinny. Zij woont in Harderwijk en is 53 jaar oud. (foto: Boudewijn Seapark)

Geboortegolf!
Verder is er een heuse geboortegolf gaande in de diverse parken. In Ouwehands Dierenpark werd een kleine orang-oetan geboren die inmiddels ook te zien is voor publiek. Safaripark Beekse Bergen zag drie bijzondere gieren uit het ei kruipen, die zeer belangrijk zijn voor het Europese fokprogramma, namelijk een rüppelgier, kapgier en monniksgier. In Sea Life kropen er twee Humboldt pinguïns uit het ei. Zij zullen voorlopig nog achter de schermen verblijven. En in GaiaZOO zagen veel verschillende dieren in alle gebieden het levenslicht. Zo zijn er in de Rainforest van het park twee penseelzwijntjes, agouti’s en koesimansen geboren. Bij de Savanna was er gezinsuitbreiding van de stokstaartjes met drie kleintjes en in de Taiga kwamen twee lynxen ter wereld. Het boerenerf van Limburg is verblijd met Hollandse landgeitjes. Behalve de koesimansen zijn alle kleintjes in de verblijven bij hun moeders te bewonderen.

Foto’s boven: Safaripark Beekse Bergen / links: GaiaZOO / rechts: Sea Life

Nick & Simon of Nicky & Simone?
Dierenrijk heeft een klein probleem en roept al haar bezoekers op om te helpen. Het zou zomaar kunnen zijn dat ijsbeertweeling Nick en Simon geen jongens, maar meisjes zijn… Omdat de beertjes nu te groot zijn om te benaderen en het geslacht te bepalen, vraagt Dierenrijk of de bezoekers willen kijken of de beertjes jongetjes of meisjes zijn. Foto’s van het plassen zijn hierbij heel belangrijk. Jongetjes beertjes plassen met een boogje, meisjes beertjes zakken vaak door de hurkjes om een plasje te doen. Kijken jullie mee? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Nieuwe kinderfeestjes tussen de dieren
Is je kind binnenkort jarig en wil je hem of haar een bijzonder feestje cadeau doen? In DierenPark Amersfoort kunnen kinderen op wel heel bijzondere wijze hun verjaardag vieren: door de reuzenschildpadden een lekkere warme douche te geven. Dit feestje heet Het Reuzenfestijn en daarbij mogen kinderen meehelpen om de lieve reuzen schoon te maken met warm water. Tijdens het feestje van Kate was zij de eerste die het Reuzenfestijn koos om haar verjaardag mee te vieren. Bij de Tijgerfuif kom je achter de schermen in het tijgerverblijf en het Olifantenfeest mogen kinderen kijken in de trainingsstallen van de olifanten. De drie nieuwe kinderfeestjes kunnen worden geboekt op vaste tijden op woensdag of zaterdag. (foto: DierenPark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.