Als je net een puppy hebt geadopteerd dan krijg je van de fokker of de dierenarts veel tips over het dieet van je nieuwe familielid. Tabelletjes met voeding, maatbekertje erbij zodat je niet teveel geeft en wellicht een heel plan waarop precies staat wat je nieuwe vriendje als ontbijt, lunch en diner zou mogen hebben. Je begint altijd met puppy voeding en meestal zijn dit brokjes. Niet alle hondjes houden echter van brokjes. En iedere dag hetzelfde brokje kan op den duur ook zo gaan vervelen. Een beetje afwisseling zal met smaak worden verorberd – helemaal op latere leeftijd. Wij eten immers ook niet iedere dag hetzelfde. Maar wat wordt dan die afwisseling? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Variëren met brokjes
Je kan variëren met andere brokjes. Een nieuwe geur, een nieuwe smaak… je hond za dat zeker lekker vinden. Maar nieuwe voeding kan ook prijzig zijn – vooral als je er dan na een bekertje achter komt dat meneer of mevrouw het eigenlijk niet te eten vindt. Vraag bij de dierenspeciaalzaak of dierenarts anders eens of je hond eerst mag proeven. Vaak hebben zij proefzakjes achter de toonbank. Ook worden er op beurzen en dergelijke nog wel eens proefzakjes uitgedeeld. Pak het aan en probeer het gewoon uit. Of kijk eens binnen een merk hondenvoeding of er nog andere smaken brokjes zijn.
Vers vlees
Een hond is eigenlijk een allereter met een voorkeur voor vlees. We geven honden brokjes zodat ze tegelijkertijd hun tanden schoon kunnen knarsen. Maar hier kun je ook een tandenpoetskluif voor geven als tussendoortje. Je zou voor de hond een stukje kip (zonder botten) of rundvlees kunnen koken (zonder zout) als avondhapje. Beetje groente erbij of rijst en je geeft je vriendje een gezonde maaltijd. Wil je geen vlees koken, dan vind je in de diepvries van de supermarkt of dierenspeciaalzaak ingevroren vlees. Dit zijn complete maaltijden die je eigenlijk alleen maar hoeft te ontdooien. Vlees uit blik kan natuurlijk ook, maar het kan zijn dat dit iets te vet is, veel conserveringsmiddelen bevat of is gemaakt van afvalvlees.
Gestoomde maaltijden met vlees
Zelf geef ik mijn hondje – naast brokjes in zijn activity ball – het liefst gestoomd vlees. Ik maakte voor het eerst kennis met gestoomde vleesmaaltijden tijdens de Vakantiebeurs in 2015. Ik raakte aan de praat met Renske van Renske Natuurlijke Diervoeding en schreef daar hetzelfde jaar ook nog een blog over: Handig voor op reis. Je kan een onaangebroken pakje gestoomd vlees namelijk gewoon buiten de koelkast bewaren en het wordt niet beïnvloed door warmte of zonlicht. De kwaliteit is hoog, het vlees is echt en vers en er zijn smakelijke groenten aan de voeding toegevoegd. Mijn hondje smulde er werkelijk van. Er zijn kleinere verpakkingen (niet van Renske) en grote verpakkingen. In verhouding met brokjes valt de prijs reuze mee en kun je ook eerst één verpakking proberen om te zien of je hondje het lekker vindt.
Smakelijk eten
Renske Natuurlijke Diervoeding biedt een complete maaltijd en er staan diverse smaken op het menu – ook vis! Met Kerst had ik een special edition met kalkoen en cranberry’s. Maar het is niet het enige merk met gestoomde voeding. Je hebt ook Smølke, Kennels’ Favourite, Naturo Natural Pet Food en Best for your Friend, om maar een paar merken te noemen die in supermarkten en dierenspeciaalzaken verkrijgbaar zijn. Voedingsvariaties met kip, rund, wild, konijn, vis en lam komen in het assortiment van deze merken het meeste voor. De bakjes van Naturo en Best for your Friend zijn er ook in kleine eenmalige porties. Ideaal voor een kleinere hond. De voeding van bijvoorbeeld Renske en Smølke kun je na openen vaak nog invriezen als je kleinere porties nodig hebt. Of verdeel het over de maaltijden van de dag. Er zijn gestoomde maaltijden voor puppy’s, volwassen honden en zelfs senioren.
Handig voor onderweg
Brokjes zijn natuurlijk altijd handig onderweg, het neemt weinig ruimte in en je hoeft je geen zorgen te maken over een afnemende kwaliteit. Eet je hond voornamelijk natvoer dan is het aan te raden gestoomde maaltijden mee te nemen. Door de bereidingswijze gaan vitaminen en mineralen niet verloren, maar hoeft het niet bewaard te worden in een koelkast. En dat is heel handig wanneer je een dagje uit bent met de hond of een lange autoreis naar het buitenland maakt. De voeding blijft goed, zodat je je trouwe vriendje een lekkere maaltijd voor kan zetten.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.