dinsdag 5 april 2016

Leukste Uitje van Friesland

Drie jaar geleden was ik voor het eerst te gast bij de prijsuitreiking van Het Leukste Uitje van Nederland. Toevallig kwam het zo uit dat ik een tafeltje deelde met de heren van Kameleondorp uit Friesland. Het was direct supergezellig en ieder jaar zeggen we elkaar uiteraard even gedag. Ook dit jaar waren de mannen van de partij en waren ze genomineerd en gingen ze er wederom met een prijs vandoor. Het prachtige, waterrijke Friesland heeft veel te bieden aan uitjes. Dat bleek al uit de diversiteit in genomineerde uitjes uit de provincie. De top 3 zetten we vandaag in het zonnetje. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

1. Natuurmuseum Fryslân
Voor het tweede jaar op rij ging Natuurmuseum Fryslân er met de winst vandoor. Het museum is gespecialiseerd in alles wat met de natuur van de provincie Friesland te maken heeft. Ontdek Friesland onder water, bezoek de Walviszaal en bestudeer het potvisskelet of laatje verbazen over de grote vogelcollectie. Er is natuurlijk meer te zien in het museum en te doen. Voor klein en groot biedt Natuurmuseum Fryslân bijzondere activiteiten, exposities en inzichten in het leven onder water, op het land, vroeger en nu van deze veelzijdige provincie. Naast de basisexposities kun je regelmatig genieten van wisseltentoonstellingen. (foto: ANWB)

2. Ir. D.F. Woudagemaal
Het grootste, nog altijd functionerende stoomgemaal ter wereld vind je in Friesland en heet het Ir. D. F. Woudagemaal. Het is zelfs opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een bezoek kun je het indrukwekkende gemaal in werking zien, meer leren over de geschiedenis van het gemaal en over de functie die het heden ten dage vervult. Het Woudagemaal biedt voor jong en oud diverse educatieve programma’s. Beleef de interactieve exposities in het bezoekerscentrum of geniet van het prachtige uitzicht onder het genot van een kopje koffie of thee. (foto: Ir. D.F. Woudagemaal)

3. Kameleondorp
Alsof je letterlijk de jongensboeken van de Kameleon binnenwandelt: dat is het gevoel wat je krijgt wanneer je een bezoek brengt aan het Kameleondorp in Terherne. Het attractiepark is geheel gewijd aan de boeken van Hotze de Roos en dat maakt het park extra leuk. Alle medewerkers vervullen een rol van een van de karakters uit het boek. Hierdoor komen de verhalen echt tot leven. Voel je net als Hielke en Sietse en ga op onderzoek uit op het Avontureneiland, maak een rondvaart rondom de Kameleonboerderij en breng een bezoek aan zowel de boerderij als het dorp Lenten. Ook bij slecht weer is het goed vertoeven in het Kameleondorp. (foto: Kameleondorp)


Feest in Friesland met an links naar rechts op de foto: Hilda Boesjes en Eijke Velema van Ir. D.F. Woudagemaal, Ellen Roetman van Natuurmuseum Fryslan en rechts het altijd vrolijke team van het Kameleondorp (foto: ANWB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.