vrijdag 15 april 2016

De Wereld van Rien Poortvliet – in zand

Gisteren officieel geopend en vanaf vandaag geopend voor publiek: de nieuwe tentoonstelling van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Dit jaar is het thema ‘De Wereld van Rien Poortvliet’. En dat is niet te missen. Zodra je het terrein van de Beeldentuin oploopt, word je begroet door prachtige beschilderde appels met daarop de kenmerkende kabouters, waar David de Kabouter er één van is. De appels met leuke spreekwoorden leiden je naar de ingang van de Beeldentuin en een groot zandsculptuur van kabouters. Eenmaal bij de entree kun je genieten van posters van de boekenkaften van Rien en nog veel meer… (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



De opening
Zoals altijd was de ontvangst gisteren weer geweldig. Het thema van de Zandsculpturen ligt Adrie – bedenker, organisator, beheerder, familieman en meer – nauw aan het hart en het deed hem zeer deugd dat de familie Poortvliet (zoons en weduwe) vierkant achter het thema stonden. Dankzij de samenwerking kon ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar uitgroeien tot een nog mooier schouwspel. ‘Een evenement als deze, kan je alleen opzetten door samenwerking. Het komt altijd voor elkaar dankzij een bijzonder team,’ aldus Adrie. Ook de wethouder van de gemeente Barneveld – Gerard van Engel – beaamde dit in zijn toespraak, maar gaf de mensen van de Beeldentuin ook weer een groot compliment: ‘Wat ontzettend knap weer allemaal. Men verdient een groot applaus!’

Zand… zand…?
Voordat het grote stuk werd onthuld door mevrouw Poortvliet, nam eerst zoon Harm nog even het woord met een hartverwarmend verhaal over zijn vader en zijn waarschijnlijke reactie op het idee van de tentoonstelling: ‘Hij zou hebben gezegd: “Zand… Zand… weet je het zeker?” en toen Adrie ons vertelde over de zandsculpturen keken wij elkaar aan en zeiden tegen elkaar: “Zand?”. Maar toen we hier kwamen en het thema van vorig jaar in zand zagen afgebeeld, stemden we in. Het één was nog leuker dan het ander en wij zijn heel blij met het resultaat.’ Blij was de familie zeker, want nadat mevrouw Poortvliet (slechts tijdelijk in rolstoel) het atelier van haar man met zandsculptuur van Rien had onthuld, hoorde je de familie zeggen: ‘Kijk, daar zit hij gewoon.’



Terug in de tijd
De bijzondere opening werd natuurlijk opgevolgd met een bezichtiging van de tentoonstelling. Het begint al na de entree wanneer je langs gezellige plattelandshuisjes wandelt, de klompenmaker is aan het werk, er zit een jongentje op een buitenwc’tje en de mannen kletsen samen al zittend op een bankje. Daarna wandel je het Dorpsleven in. Kijk naar binnen in de huisjes en leer meer over Riens wereld en leven aan de hand van gezellige taferelen. De zandsculpturen zijn samengevoegd met ouderwetse meubeltjes en andere aankleding, waardoor er een heel bijzondere sfeer ontstaat.



De Natuur
De jacht, het plattelandsleven en de natuur zijn heel belangrijk geweest voor de man Rien Poortvliet, maar ook voor de kunstenaar. Zijn specialiteit lag in het vereeuwigen van de natuur, waarbij de natuur in iedere tekening en schilderij tot leven komt. Riens atelier kijkt dan ook uit op een prachtig natuurlijk landschap met vogels, zwijntjes, vossen, dassen en veel meer. Echt een prachtig schouwspel.
En dat is pas het begin!

De beeldentuin
Buiten gaat het verhaal namelijk verder. In een gezellige atmosfeer wandel je door het leven en werk van Rien Poortvliet, uitgewerkt in zand. Alsof zijn schilderijen en tekeningen van het canvas zijn gesprongen… Zijn familie is vereeuwigd in zand, maar ook een ontmoeting met het koninklijk huis. Geniet van de beelden en zijn verhaal. En vergeet niet om goed naar de details te kijken. Voor je het weet piept er een kabouter om het hoekje… In ieder geval wonen er veel kabouters in de tuin die door Rob’s Tuinverbouwing is aangelegd. Zoals altijd is er een geweldige prijsvraag gevangen in zandsculpturen. Heb je buiten genoeg gezien dan kun je binnen genieten van maar liefst 41 spreekwoorden en gezegdes. Herken jij ze?




Museum & kabouters
Tot slot is het museum weer prachtig ingericht met geweldige schilderijen en tekeningen van Rien Poortvliet uit de collectie van het Rien Poortvlietmuseum. Vooral de schilderijen van de vossen en de herten vond ik persoonlijk prachtig. De laatste zaal vertelt het verhaal van de kabouters van Rien, want zonder deze kleine mannetjes en vrouwtjes zou de wereld van Rien Poortvliet niet compleet zijn. Aan de muren hangen pagina’s met tekst en illustraties die velen wel bekend zullen zijn.



Hapje en drankje
Een bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is niet compleet zonder een lekker hapje of drankje. In het zelfbedieningsrestaurant de Plattelands Preuverie kun je terecht voor lekkere hapjes, koffie en gebak. Maar het is zeker aan te raden om bij de schatten van Lunchroom de Rozentuin van de lunch te gaan genieten. De Rozentuin ligt naast de Beeldentuin.

Aanrader!
Zoals altijd val je van de ene verbazing in de andere. De wereld van Rien Poortvliet in zand is een prachtige vertelling van zijn leven en werk. Voor de liefhebbers van zandsculpturen en het werk van Rien Poortvliet is dit gewoon een must see. Ik heb genoten van het feest der herkenning, de prachtige spreekwoorden, de geweldige verhalen en de buitengewoon mooie schilderijen. En natuurlijk de vele kabouters die overal en nergens opduiken.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn De Wereld van Rien Poortvliet is elke dag geopend tot en met 29 oktober van 10:00 tot 17:30 uur, op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag is het gesloten. Kijk voor tickets en meer informatie op Zandsculpturen.nl. Meer foto’s van de opening vind je op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.