maandag 18 april 2016

Lentekriebels… in je neus

Eindelijk, de zon schijnt, het gras groeit, de bomen staan in bloei en de vogels zingen hun ochtend- en avondliederen uit volle borst. Heerlijk. Daar waren we met zijn allen aan toe. Genieten van een zonnetje uit de wind in het park, lekker eropuit (vooral volgende week in de Mei vakantie) en met de hond wandelen in de vrije natuur. Ik heb in ieder geval last van lentekriebels en ga zo veel mogelijk naar buiten. Even koffiepauze in de tuin is toch veel lekkerder dan binnen achter de laptop. Maar ik heb niet alleen lentekriebels van het weer… ik heb ze ook in mijn neus. Want ja… met de komst van de lentezon, is hooikoorts ook weer in het land. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Tranende ogen, snotterende neus
Hooikoorts lijkt wel op een verkoudheid: je holtes zitten vol, je neus loopt (of juist niet), je ogen prikken en tranen… je kan je zelfs algeheel grieperig voelen. Toch heeft hooikoorts niets met griep of verkoudheid te maken. De verschijnselen zijn wellicht hetzelfde, maar hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen in de lucht.

Kriebelende pollen
Pollen of stuifmeel zijn de zaadjes van bloemen, grassen en planten die door de wind of vogels verplaatst worden om elders te landen, zodat er weer nieuwe bloemen, planten en grassen kunnen groeien. Heel nuttig dus. Totdat deze in aanraking komen met je slijmvliezen en je er een allergische reactie op hebt. Je lichaam denkt dan namelijk dat de pollen een ziektekiem is en valt deze aan door de slijmvliezen aan het werk te zetten – net als bij een verkoudheid.

Antihistamine
De allergische reactie ontstaat door een aanmaak van histamine in het lichaam. Om hooikoorts tegen te gaan is het aan te raden om een antihistamine te gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van een tabletje (alle symptomen), neusspray (neusklachten) en oogdruppels (voor oogklachten). Het is wel aan te raden eerst naar de huisarts te gaan om te ontdekken of het wel om hooikoorts gaat natuurlijk. Gelukkig helpen deze middelen goed en kun je volop genieten van de lente en komende zomer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.