donderdag 14 april 2016

Internationale Dag van de Dolfijn

Vandaag – 14 april – is het de Internationale Dag van de Dolfijn. Een dag waarbij milieuorganisaties extra aandacht vragen voor de problematiek en de zware milieuvervuilingen in de oceanen en rivieren over de hele wereld. Maar dat niet alleen. De dag is ook ontstaan als protest tegen de Japanse dolfijnenjacht. Ik vind dolfijnen prachtige dieren. Ze zijn speels, leergierig en heel wijs. Hoewel dolfinaria in de wereld nogal onder vuur liggen, ben ik blij dat ze er zijn. Want doordat je op deze manier kennis kan maken met deze prachtige dieren, leren we meer over dolfijnen en kunnen we ze beter beschermen in het wild. En dat is met de huidige problematiek in de oceanen heel belangrijk. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries - Dolfinarium)

Wist je dat…

…dolfijnen zoogdieren zijn? Net als mensen baren zij een levend jong en zogen deze met melk. Babydolfijnen worden meestal met de staart eerst geboren, zodat ze meteen met de mama mee kunnen zwemmen in haar slipstream. Soms komt een kleintje met de snuit eerst ter wereld, als de bevalling snel verloopt is dit geen probleem, wel moet het jong snel adem gaan halen.

Babydolfijntjes in Dolfinarium

…dolfijnen net als mensen ademhalen met longen? Dolfijnen hebben geen kieuwen (het zijn dan ook geen vissen) en moeten boven water ademhalen via het blaasgat bovenop hun hoofd. Eenmaal een flinke teug binnengehaald kunnen ze zo’n vijftien minuten onder water blijven.

Boven water in Dolfinarium

…er verschillende soorten dolfijnen zijn? De Tuimelaar dolfijn is wellicht het meest beroemd, dankzij de tv-serie Flipper en het feit dat je deze in dierentuinen kan bewonderen. In Zoo Duisburg woont een Rivierdolfijn en ik heb zelf in Allwetterzoo Münster een Sotalia dolfijntje mogen aanschouwen (deze leeft helaas niet meer). En dan heb je nog de gewone dolfijn, de witflank dolfijn, witsnuitdolfijn, de grijze dolfijn, de orka en de bruinvis (ja, ook familie van de dolfijn) om maar een paar soorten te noemen. In totaal zijn er 36 soorten, verdeeld over 16 geslachten.

Links Paco de Sotalia dolfijn – Allwetterzoo, rechts bruinvis – Ecomare

…dolfijnen een bewuste ademhaling hebben? Mensen ademen onderbewust. Wij doen dat gewoon. Zou een dolfijn dit doen dan kreeg hij liters water binnen door zijn blaasgat. Een dolfijn weet dus dat het tijd is om naar boven te zwemmen en een hapje lucht binnen te halen. Door deze bewuste ademhaling slapen dolfijnen slechts met één hersenhelft per keer, zodat het dier goed uitrust, maar niet vergeet adem te happen. Ook maakt deze bewuste ademhaling het moeilijk om dolfijnen onder narcose te brengen.

Dolfinarium

…dolfijnen maar liefst 80 tot 100 tanden hebben? Deze gebruiken ze om visjes mee te vangen. Ook hun sonar gebruiken ze om vis te vangen – hiermee lokaliseren zij de vis. Om deze snel te kunnen vangen kunnen dolfijnen een snelheid van maar liefst 40 tot 50 kilometer per uur halen.

Laat de tandjes maar zien - Dolfinarium

…dolfijnen heel hoog kunnen springen? Hiervoor gebruiken zij hun zeer krachtige staart. De sprongen hebben verschillende functies. Het hoort bij het spelen tussen de dieren, maar ook bij het jagen op vissen. Het is tevens een vorm van communicatie. In het wild maken dolfijnen deze sprongen, salto’s en buitelingen ook.

Spelen in Dolfinarium

Foto’s
Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door mij in de volgende dierenparken:
- Dolfinarium
- Allwetterzoo Münster, Duitsland
- Ecomare