zaterdag 7 juli 2018

7 juli Dag van het Sprookje

Er was eens in een land hier ver vandaan een meisje dat voor bloemen zorgde. Zij was zo lief voor deze bloemen dat ze de mooiste liederen zongen. Op een dag kwam er een graaf langs haar bloementuin. Hij huilde tranen van geluk toen hij de bloemen hoorde zingen. Dat wilde hij iedere dag wel horen en hij droeg zijn lakei op om enkele bloemen mee te nemen naar zijn kasteel. De lakei schepte de bloemen met bollen en al uit de grond en hoe hard ze ook gilden… het meisje was te laat om haar bloemen te redden. Alle bloemen zongen een treurig lied die dag. En de hele avond. Behalve de gestolen bloemen. Ze hadden een mooi plekje gekregen in de tuin van de graaf, maar zingen… nee, dat deden ze niet. Na een aantal dagen bracht de graaf de bloemen weer terug naar het meisje. Bij het weerzien zongen de bloemen weer volop. Dat ontroerde de graaf wederom tot tranen aan toe. En het meisje? Dat was zo lief om hem in de bloementuin uit te nodigen om te luisteren en te genieten… Einde. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – origineel sprookje van Berry de Nijs/ ©berrydenijs-7juli2018)

Dag van het Sprookje

Ik hou van sprookjes en ik vind het geweldig dat er een speciale feestdag is om het Sprookje te vieren. En dat is dus vandaag. De dag van het Sprookje is een initiatief van sprookjespretpark Efteling. De datum is niet toevallig gekozen: de 7 is een magisch getal in heel veel sprookjes. Denk maar eens aan 7 geitjes, 7 dwergen en de 7-mijlslaarzen van Klein Duimpje. De eerste dag van het sprookje bevatte maar liefst drie zevens in de datum. Deze werd namelijk gehouden op 7 juli 2007 (7-7-07). De Dag van het Sprookje is in het leven geroepen om de sprookjes nog meer onder de aandacht te brengen.

Een verhaal met een moraal

Sprookjes werden heel vroeger aan elkaar mondeling doorgegeven. Pas veel later werden sprookjes – onder meer door de Gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen – vastgelegd op papier. Een sprookje is een verhaal met een moraal, het barst van de magie en heeft veel fantastische elementen. Dieren kunnen praten (net als in fabels), dieren zijn net mensen en praten ook met mensen. Daarnaast spelen de verhalen zich altijd af in een onbepaalde tijd in het verleden en doet de plaats er ook niet zo zeer toe. Belangrijk in sprookjes is het moraal. Zo gaat de Wolf en de 7 Geitjes er vooral over dat je vreemdelingen niet zomaar binnen moet laten als je moeder niet thuis is. Roodkapje gaat over opgroeien en puberteit, het meisje wil immers niet luisteren naar haar moeder en wijkt van het pad af. Met alle gevolgen van dien. En de Nieuwe Kleren van de Keizer? Dat gaat over hebzucht en dat je niet dom gevonden wilt worden en daardoor maar alles doet wat een paar oplichters je vertellen te doen…

En ze leefden…

…helaas niet altijd lang en gelukkig. Althans niet in de oorspronkelijke volksvertellingen. Een moraal of waarschuwing komt immers beter tot zijn recht als het einde niet zo heel gelukkig is. Een van mijn lievelingssprookjes is de Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen. Dat loopt eigenlijk helemaal niet goed af voor Ariël, want de prins kust haar niet voordat de zon ondergaat en daardoor verschrompelt ze tot een stukje wier in het hol van de zeeheks. Gelukkig hebben de Disney Studios dat aangepast en vinden Prins Eric en Ariël elkaar wel – na een spannend gevecht met de zeeheks natuurlijk. Dat geldt voor wel meer sprookjesvertellingen dat het einde is aangepast, zodat goed het kwade overwint en de personages nog lang en gelukkig leven.

Prachtige verhalen voor jong & oud

Ik hou van sprookjes. Ik hou van Hans Christian Andersen, de Gebroeders Grimm, Richard Scarry, Roald Dahl en natuurlijk de aangepaste versies van Disney (want dan loopt het gelukkig goed af). Maar ik hou van oude sprookjes en van nieuwe sprookjes. En daarom ga ik graag naar de Efteling. Daar kan ik dansen tussen de paddenstoelen, tulpen zien groeien als de fakir voor ze speelt, het land van Laaf bezoeken en luisteren naar de prachtige verhalen die de Sprookjesboom te vertellen heeft… En heel soms schrijf ik ze zelf (zoals het intro van dit artikel).

Fijne Dag van het Sprookje allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.