maandag 29 juli 2024

Lekker Lezen De Schaduw van Vermeer

Wie was Johannes Vermeer? Het is een vraag die de kunstwereld eigenlijk al jaren bezig houdt. Waarom is er zo weinig werk van hem bekend en is er nagenoeg geen informatie over zijn persoon en gezinsleven? In het boek De Schaduw van Vermeer gaat de hoofdpersoon op zoek naar een plausibele theorie. Niet geheel gewillig overigens, want Fabian rolt zomaar in een complot. In de tijdspanne van een weekend ontdekt hij heel veel over Vermeer, maar wordt hij van allerlei kanten tegengewerkt. Onder meer door kunsthandelaar David, die zo zijn eigen ideeën heeft over Vermeer en zijn werken. Het decor is uiteraard Delft, de stad waar Vermeer woonde en werkte als kunstschilder en -handelaar. Toch…? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: De Schaduw van Vermeer
Auteur: Jeroen Windmeijer
Uitgeverij: Harper Collins
Uitvoering: Paperback
Bladzijdes: 414
Prijs: € 24,99

Op gang komen

Okay, eerlijk is eerlijk, in het begin was ik niet zo enthousiast. De eerste paar hoofdstukken zit je echt te wachten op actie. Er wordt heel veel gepraat over kunst, kunstgeschiedenis, vervalser Han van Meegeren en natuurlijk Johannes Vermeer. Als je niet bekend bent met de kunstgeschiedenis en deze kunstenaars, dan is het natuurlijk heel fijn om deze informatie te krijgen. Het is immers waardevol voor het verloop van het verhaal en het plot om te weten wie deze twee mensen zijn en wat ze betekent hebben in de geschiedenis. Het is echter goed om te weten dat de eerste hoofdstukken vooral bestaan uit dialogen vol met feitjes die vertelt worden, in plaats van dat je ze samen met de hoofdpersoon bijvoorbeeld ontdekt. Eenmaal op gang gekomen dan wordt de verdeling van feitjes en actie een stuk beter, waardoor het boek heerlijk doorleest.

Twee hoofdpersonen

De hoofdpersonen zijn Fabian en David. Fabian is leraar en wil nog steeds een proefschrift schrijven. Hij heeft een alcoholverslaving en een grote drang om zichzelf te bewijzen. Het avontuur rondom Johannes Vermeer komt ogenschijnlijk toevallig op zijn pad, maar het laat hem vanaf de eerste bladzijde eigenlijk niet meer los. Aan de andere kant ontdek je David. Hij is handelaar in kunst en antiek. Hoe hij aan zijn handel komt, is niet altijd even zuiver, maar hij heeft er wel veel plezier in. Hij is familie van de grote Han van Meegeren, meestervervalser. Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, wat later in het boek helemaal samenvalt. Door de wisseling tussen de karakters leest het boek lekker door. De ene keer neem je een kijkje in het leven van Fabian en dan weer in die van David.

Delft als decor

Het hele verhaal is een soort escape room door Delft met clous en geheime brieven. Als je wel eens een stadswandeling hebt gemaakt door Delft of bijvoorbeeld de kerken hebt bezocht, dan is het een feest van herkenning. Heb je de stad nog niet zelf bezocht, dan kan ik je het aanraden om dit in het kader van Vermeer en dit boek zeker te doen. Het geeft namelijk extra verdieping aan het verhaal. Eigenlijk is Delft de derde hoofdpersoon en heb je gewoon zin om de stad weer te gaan bezoeken. Je merkt dat de schrijver zich echt heeft verdiept in de stad. Overigens is dat een specialiteit van Jeroen Windmeijer, want hij heeft ook al eens een trilogie geschreven die zich afspeelt in Leiden.

List en bedrog

Naast het feit dat je een prachtige puzzeltocht maakt met Fabian door Delft, heeft het boek nog andere thema’s. Vertrouw niemand, is er een van, want je weet echt niet wie je nog moet vertrouwen in dit kunstwereldje aangezien iedereen een verborgen agenda heeft. Daarnaast is het hebben van geen tot weinig zelfvertrouwen een overduidelijk thema. Zo denken zowel David als Fabian dat ze niet genoeg zijn in de wereld, dat ze niets kunnen, dat ze niets zijn en niets weten. De zin ‘Ik ben niets, ik weet niets, ik kan niets’ komt vaak voor, omdat dit uit een biografie van Han van Meegeren (een belangrijk historisch figuur in het verhaal) komt. Zij hebben beide een enorme drang om zich te bewijzen in de wereld. Maar tegen welke prijs?

De code van Vermeer

Het verhaal is een ware puzzeltocht met een theorie over de werken en het leven van Johannes Vermeer die best goed wordt uitgewerkt (of je het er aan het einde nu mee eens bent of niet). Ben je fan van de Da Vinci Code, dan is dit boek zeker een aanrader, aangezien de clous en puzzeltocht er wel iets van weg heeft. Al met al is De Schaduw van Vermeer een intrigerend verhaal, vol passie voor Delft, Vermeer en Van Meegeren, met echt leuke en goed beschreven personages en locaties. Het is een aanrader voor de kunstliefhebber, maar ook zeker van liefhebbers van intriges en speurtochten. Maar… Komt het geheim van de Holandse Meester aan het eind van het verhaal aan het licht…? Tja, ik zou zeggen: lees het boek en ontdek het zelf!

Meer over Johannes Vermeer en Delft

Wil je nu alvast wat meer weten over Johannes Vermeer en Delft? Lees dan nog even verder, want de afgelopen jaren heb ik al heel wat over deze iconen geschreven:
Delft: historisch Nederland
Genieten van… Museum Prinsenhof Delft
Het Jaar van Johannes Vermeer
Het Delft van Vermeer Vermeer in het Rijksmuseum
Uitgelicht Oude & Nieuwe Kerk Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.