maandag 22 juli 2024

Goed Doel Wildtracks Belize

In Centraal Amerika ligt tussen Mexico, Guatemala en de Caribische Zee het prachtige Belize. Wie wel eens Burgers’ Zoo heeft bezocht, weet vast wel hoe belangrijk dit stuk natuurgebied is. In de mangroves van dit land bijvoorbeeld wonen tal van vissen, krabbetjes en zeekoeien, in de zee bevindt zich de schitterende onderwater wereld van het Barrièrerif en op het land wonen bijzondere apensoorten, zoals de Yucatan zwarte brulaap en Midden-Amerikaanse slingeraap. De dieren en de natuur hebben het door boskap, vervuiling en stroperijen zwaar te verduren. Niet alleen Burgers’ Zoo zet zich in voor de bijzondere natuur van Belize, ook Wildtracks Belize doet dit. En met succes. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Wildtracks Belize sinds 1990

Wildtracks Belize is een vooraanstaande natuurbeschermingsorganisatie die zich inzet voor de natuur van Belize. Dit doen zij op verschillende vlakken. Zo hebben ze bijvoorbeeld educatie van de lokale bevolking en het toerisme hoog in het vaandel staan, werken ze aan een duurzame toekomst waarbij natuurlijke hulpbronnen kunnen worden ingezet en zetten zij zich actief in voor apen en zeekoeien door deze te beschermen, op te vangen en rehabiliteren. Wist je trouwens dat Wildtracks de enige faciliteit in Belize is die revalidatiezorg biedt voor primaten en zeekoeien?

Rehabilitatiezorg voor primate en zeekoeien

Wildtracks werkt aan de bescherming van wilde dieren door het versterken van habitatbescherming, het verbeteren van soortbeschermingsplanning, effectieve redding en rehabilitatie van bedreigde diersoorten en betrokkenheid van de gemeenschap. Er zijn twee opvangcentra voor het opvangen van dieren die om welke reden dan ook extra zorg nodig hebben. Er is er eentje waar de slingeraap en zwarte brulaap worden opgevangen en eentje voor de zeekoeien. Deze drie diersoorten worden met uitsterven bedreigd en daar wil Wildtracks Belize zeker een stokje voor steken. Het opvangcentrum voor de apen accepteert alle apen die extra zorg nodig hebben. Dit kunnen verweesde dieren zijn die in het wild zijn gevonden, maar ook dieren die in beslag zijn genomen door het Belize Forest Department. De zeekoeien die men opvangt zijn vaak gewond geraakt, gestrand, verweesd of verstoten uit hun leefgebied, meestal door het opkomende toerisme. Bij de opvangcentra worden de dieren verzorgd en – indien mogelijk – weer teruggebracht naar het wild. Soms is dat in een beschermd reservaat of natuurgebied.

Bedreigingen tegengaan

De grootste bedreiging voor de zeekoeien en primaten is het verliezen van hun leefgebied. Zo worden er steeds meer havens voor cruiseschepen gebouwd en het regenwoud gekapt. Ook worden jonge dieren (vooral bij de primaten) uit de natuur gestolen om ze te verhandelen. Om de dieren beter te kunnen beschermen, werkt Wildtracks samen met verschillende organisaties. Burgers’ Zoo is er daar één van, evenals het Prince Bernard Nature Fund. Ook werken ze nauw samen met overheidsinstanties, namelijk Belize Forest Department, Belize Fisheries Department, National Biodiversity Office en Sarteneja Alliance for Conservation and Development. Door samen te werken, maakt Wildtracks grote stappen om de natuur van Belize te beschermen, behouden en verbeteren. Wil je meer weten of doneren? Kijk dan eens op WildtracksUSA.org en ontdek wat zij allemaal nog meer doen voor Belize.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.