vrijdag 5 juli 2024

Uitgelicht De Kleine Zeemeermin Efteling

De Kleine Zeemeermin is een van mijn lievelingssprookjes, zowel in de originele uitvoering van Hans Christian Andersen als die van Disney met de roodharige Ariël. Het sprookje gaat over liefde en een groot verlangen om bij een ander te zijn. Het verlangen is zo groot dat je het meest kostbare wat je bezit weggeeft aan een zeeheks om zo te krijgen wat je wil… Simpel, toch? Of zitten er nog consequenties aan? Waar het sprookje bij Hans Christian Andersen niet goed afloopt voor de Kleine Zeemeermin, loopt dit natuurlijk wel goed af bij Disney (gelukkig). In de Efteling ontmoet je haar als ze uit het water komt en verlangend voor zich uitstaart…. Waarschijnlijk vol dromen over een onbereikbare liefde. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinds 1970

De Kleine Zeemeermin vind je in het Sprookjesbos tussen de toren van Raponsje en Draak Lichtgeraakt die al eeuwenlang een schat bewaakt. Ze zit op een stapel stenen in het water en heeft een vis onder haar arm. Voor 1970 stond op deze plek een vijver met daarin een grote vis die rondzwom op de tonen van Moon River. De Dansende Dolfijn werd ontworpen door Anton Pieck, maar was niet zo populair. Daarom nam onze zeemeermin de plek in van de dolfijn, het water was er immers toch al. Uiteraard heeft Anton Pieck ook haar getekend en ontworpen. Ton van de Ven heeft haar gemodelleerd en in 2001 ook nog eens zelf gerestaureerd, waarbij de plastic stenen plaats maakten voor echte stenen. Daarna is het gebied in 2023 nog eens opgeknapt. Het Sprookjesboek wat een deel van het verhaal vertelt, werd overigens pas in 2016 bij het sprookje geplaatst. Leuk om te weten: het barokmuurtje met Cupido is gebruikt van weer een andere, oude attractie; de Magische Liefdesbron.

Gekleed of niet gekleed

Er is wel vaak wat commotie geweest over de beeltenis van de zeemeermin, omdat ze geen topje draagt. Het is natuurlijk maar de vraag of zeemeerminnen dat wel dragen, nietwaar. De Kleine Zeemeermin in de Efteling is meer een beeltenis van de mythische figuren dan per se gebaseerd op de beeltenis van het door Hans Christian Andersen opgetekende sprookje. Echter kan het in de winter best koud zijn en daarom draagt ze dan wel een comfortabel, doorschijnend topje.

Sereen tafereeltje

De Kleine Zeemeermin in Efteling is een van de weinige sprookjes waar geen beweging in het beeldje zit en waar geen interactie is met de bezoeker. Net als de Zeemeermin in Kopenhagen (zie foto hiernaast), staart ze voor zich uit, vol verlangen. Op de achtergrond klinkt harpmuziek, maar daar blijft het bij. Toch heeft het door deze sereniteit een grote aantrekkingskracht, waardoor je toch even stil blijft staan bij het beeldje en je haar stiekem zou willen waarschuwen voor die afschuwelijke zeeheks…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.