maandag 1 juli 2024

Zomervakantie in Zicht!

O wat een heerlijkheid, juli is begonnen, de schoolexamens, tentamenweken en alle andere toetsweken zijn zo een beetje voorbij en de zomervakantie staat voor de deur! Een goede tijd voor alle kinderen om even lekker uit te rusten van een hectisch schooljaar, vooruit te kijken naar wat komen gaat (een nieuwe opleiding wellicht of gewoon naar de volgende klas) en te genieten van leuke dingen. De zomer is natuurlijk niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun (groot)ouders, ooms, tantes, verzorgers en meer. Maar wat ga je al die tijd samen doen? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Naar het water

Als de temperaturen stijgen, dan is vertoeven aan het water natuurlijk extra fijn. Beetje verkoeling, lekker spelen, zwemmen of roeien en natuurlijk gewoon veel plezier hebben. In Nederland zijn er heel veel plekken waar je lekker buiten aan het water kan zijn. Zo zijn er verschillende buitenzwembaden. In Utrecht bijvoorbeeld bij Zwembad de Krommerijn of Swimfun in Joure zijn mooie plekken om heerlijk buiten aan het zwembad te liggen op een mooie zonneweide. Wil je lekker zwemmen in natuurwater? Nederland is een waterrijk land en je kan in iedere provincie wel terecht in een grote buitenplas. De Haarrijnse Plassen, Loosdrechtse Plassen, Strijkviertelplas, Strand Nulde en Zwemeiland Bovenwijde zijn enkele plekken waar je in natuurwater kan zwemmen. Op Zwemwater.nl vind je ze allemaal. Je vindt daar ook alle strandafslagen.

Waarschuwingen voor natuurwater

Ga je overigens zwemmen in natuurwater, dan is het wel aan te raden om het op die plekken te doen waar het speciaal is aangegeven. Je weet dat deze plekken vaak onder toezicht staan en dat je er redelijk veilig kan recreëren. Volg altijd de aanwijzingen van aanwezige medewerkers op. En check van te voren of je ergens wel mag zwemmen. Natuurwater wordt geregeld gecontroleerd op aanwezige vreemde, schadelijke stoffen, zoals chemicaliën, maar ook op blauwalg. Deze algensoort is namelijk gevaarlijk voor mens en dier.

Klimbossen & -duinen

Niet zo een zin in een dagje strand, maar wil je wel lekker met zijn allen naar buiten? Zoek dan eens de verkoeling op van een klimbos. Er zijn er genoeg in Nederland te vinden, waaronder in Brabant en Utrecht. Maak een gezellige, uitdagende tocht tussen de bomen, roetsj naar beneden en ontdek wat jullie allemaal kunnen. Ook leuk zijn de klimduinen in Noord-Holland bijvoorbeeld. Eerst helemaal naar boven en dan gierend van het lachen kijken wie er het eerst beneden is. Deze toffe uitjes in de natuur kun je overigens heel goed combineren met een nachtje kamperen.

Naar het pretpark!

Als de zomer aanbreekt dan denk ik altijd terug aan de zomerdagen en -avonden in de Efteling. De zomervakantie biedt natuurlijk tijd bij uitstek om met vrienden en familie een dagje naar een pretpark te gaan. Toverland, Efteling, Julianatoren en Walibi zijn fantastische parken om goede herinneringen te maken. Dat geldt ook voor Avonturenboerderij Molenwaard, Pretpark Tivoli, Attractiepark Drouwenerzand en Plaswijckpark. Hou wel rekening met wachttijden, want je bent vast niet de enige die hier zin in heeft, en verzin vast wat je allemaal in de wachtrij kan doen om het leuk te maken. Op de websites van de verschillende pretparken kun je zien of er extra activiteiten of programma’s zijn voor de zomer.

Dierentuinen vol zomerpret

In dierenparken kun je ook van alles beleven deze zomer. Wat dacht je van relaxte zomeravonden in Artis en Waterpret! in DierenPark Amersfoort? Ieder park heeft zo zijn eigen programma voor de vakantie. Check daarom altijd de website om te zien wat er te doen is. Maar ook zonder extra activiteiten is het leuk om naar de dierentuin te gaan. Leer samen meer over de werelddelen in Wildlands bijvoorbeeld, ontdek de Rode panda’s in Blijdorp en ga op safari in Beekse Bergen. Er is altijd veel te doen.

Dagje museum

Wil je erop uit, maar regent het pijpenstelen? Dat is ook typerend voor de Nederlandse zomer. Plan dan eens een dagje naar een museum. Met de kleinsten ga je lekker spelen en ontdekken in het nijntje museum in Utrecht. Of ga lekker naar Miniworld Rotterdam, Museum Speelklok, Naturalis, Bakkerijmuseum Hattem, Forteiland Pampus, Kasteel Hoensbroek, het Spoorwegmuseum of NEMO Science Center. Er zijn veel musea in Nederland die helemaal Kidsproof zijn. Wil je samen ook eens naar een echt kunstmuseum, zoals het Rijksmuseum, Centraal Museum, Teylers Museum of De Fundatie, kijk dan of het mogelijk is om een rondleiding te doen. Zo zie je en ontdek je meer over de werken die er staan en hangen.

Lekker thuis

Geen zin om erop uit te gaan? Met een zwembadje in de tuin of herbruikbare ‘waterballonnen’ van de Hema kun je al heel wat verkoeling vinden. Ga lekker naar een waterspeeltuin in de buurt of de gewone speeltuin om buiten te spelen. De diverse stadsboerderijen van Nederland hebben hun deuren tijdens de vakantie vaak ook openstaan als je diertjes wil kijken. Via de website van de gemeente of de plaatselijke krant kun je ook veel leuke activiteiten bij je om de hoek vinden om te doen. Van knutselen tot voorlezen, er is genoeg te doen. Thuis natuurlijk ook. Zet eens een stapel bordspelletjes neer en doe een spelletje, start een dansfeestje in de huiskamer en schuif de tafel aan de kant voor meer ruimte, bak cupcakes en versier deze in een tof thema of doe op warme dagen even helemaal niets dan luieren en een boek lezen. De vakantie is er immers om te ontspannen en je hoeft echt niet alle dagen vol te proppen met activiteiten.

Fijne zomervakantie allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.