maandag 15 juli 2024

Hond Gezond Verkoeling in en om het water

Wandelen met je hond is heerlijk. Met deze temperaturen is het overigens wel fijn om daarbij wat verkoeling op te zoeken. Als je hond daar natuurlijk van houdt. Mijn hond is niet zo van water, maar houdt wel van strand en (zoals ik dat noem) bolle zeewind. Uitwaaien dus. Met zijn neus in de wind en dan oogjes half toe. Volgens mij staat hij dan echt te genieten. Heb jij een hond die wel graag in en om het water speelt en zoek je nog leuke plekken en tips voor verkoeling deze zomer? Lees dan snel verder. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Voor de zeehond

Mijn hond houdt dus van het strand, maar niet per se van de zee. Gelukkig zijn er veel plekken waar je met je hond in de duinen of op het strand kan rennen, spelen en gewoon lekker liggen onder de parasol. Let wel dat je voorbereid naar het strand gaat met je hond. Ieder strand heeft namelijk zo zijn eigen huisregels als het gaat om de toegang van honden. Soms mag het altijd, soms alleen in de avond of ochtend en op weer andere plekken mag je hond er niet komen tijdens het hoogseizoen. Iedere badplaats en iedere kustprovincie heeft zo zijn eigen regels. Deze bracht ik al eens bij elkaar in Hond Gezond Lekker aan zee… hond. Het is altijd goed om bij de lokale VVV te checken wat de regels zijn van de hond aan zee.

Lekker zwemmen!

Houdt je hond van zwemmen? Dan kun je hiervoor naar speciale plekken gaan in Nederland waar je hond mag zwemmen. Er zijn hondenzwembaden, plassen, meren en rivieren waar ze heerlijk een duik kunnen nemen – samen met jou. Je vindt al dat zwemwater (met daarbij behorende wandelgebieden) op de website van Doggy Dating. Op de website kun je filteren op provincie en zoeken op type gebied. Zo vind je er ook toffe hondenspeeltuinen op de website. Dat klinkt toch heel gezellig! Overigens is het daarnaast altijd goed om op te letten of het water wel gebruikt mag worden om in te zwemmen. Natuurwater kan namelijk blauwalg bevatten en dat kan heel gevaarlijk zijn voor je hond. In het artikel Hond Gezond Pas op voor blauwalg vind je waar je die informatie kan vinden en natuurlijk waar je zelf op kan letten.

Onderkoeling

Als je hond ervan houdt om met water te spelen, dan is het wel aan jou om op te letten dat hij tijdens het zwemmen niet onderkoelt raakt. Dit kan voorkomen wanneer het water waar je hond in zwemt te koud is of wanneer je hond te lang in het water verblijft. Ook kan het ontstaan doordat je hond teveel water uit de tuinslang drinkt tijdens het spelen. Zorg dus dat je hond ook regelmatig komt opdrogen. Zet je een hondenzwembadje neer in de tuin, dan vul je deze met lauw water. Dit verkoelt namelijk ook al heel goed.

Let op voor oververhitting

Aan de andere kant is het goed om te blijven letten dat je hond het niet te warm heeft. Oververhitting kan op heel hete dagen op de loer liggen. Zorg daarom voor verkoeling (al dan niet met water), schaduw en water om te drinken. Wandel vroeg in de ochtend of juist laat op de avond, zorg voor koele plekken in huis door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te houden en wellicht airconditioning. Daarnaast laat je je hond nooit achter in de auto, want met deze temperaturen wordt je auto gewoon heel heet, net als een oven.

Zwemregels voor je hond

Ga je lekker zwemmen met je hond? Bijvoorbeeld in een zwembadje in de tuin of in een zwemplas, let dan goed op je hond. Sommige honden zijn onvermoeibaar, althans, dat lijkt maar zo. Neem dus tijdig de beslissing om te stoppen met zwemmen. Je kan voor de veiligheid een zwemvest voor je hond kopen, zodat hij of zij beter kan zwemmen. Zorg er voor de gezondheid van je hond overigens ook voor dat de vaccinaties van je hondje op orde zijn. Het zwemwater kan altijd bacteriën en parasieten bevatten waar hij of zij ziek van kan worden. Neem daarom ook eigen drinkwater mee. Hou je hond altijd in de gaten in en om het water en kies voor waterplassen die geschikt zijn voor honden, zodat je niet met onverwachte putten of stromingen te maken krijgt.

Na het zwemmen

Spoel na het zwemmen je hond altijd af met schoon water. Kan dat niet meteen, doe het dan thuis. Zout, algen, parasieten en andere zaken die in zijn vacht vanuit het water kunnen achterblijven, kunnen voor jeuk en andere irritaties zorgen. Deze kun je alvast een beetje verwijderen door op locatie je hond af te drogen. Neem daarom handdoeken mee als jullie gaan wandelen met de bedoeling om ook te gaan zwemmen, om je hond lekker mee af te drogen. Vergeet vooral de oren niet te drogen en schoon te maken, want een oorontsteking kan altijd zomaar ontstaan. Thuis kun je je hondje dan vervolgens weer lekker wassen. Dat biedt ook weer verkoeling!

Meer tips

Ga je lekker zwemmen met de hond? Vergeet dan voor jezelf geen antizonnebrandcrème, een eigen handdoek en lekker verfrissend water, want je moet natuurlijk niet jezelf vergeten. Wil je nog andere tips voor de zomer en je hond? Check dan eens Hond Gezond Zomerzon en Hond Gezond 5 tips bij warmte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.