woensdag 8 juni 2016

Delft: historisch Nederland

Afgelopen maandag kon je lezen over de Kracht van Knuffels & een bezoek aan de Knuffeldokter in Delft. Vandaag vertel ik je graag over de mooie historische locaties, het Museum Prinsenhof, de Oude en Nieuwe Kerk en Het Straatje van Vermeer. Ga er maar even voor zitten en ga mee naar een stad vol Vaderlandse historie. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Goed bereikbaar per trein
Delft is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ik ging zelf vanuit Utrecht al vroeg op pad in verband met de afspraak bij het Knuffelhotel en reisde via Utrecht Centraal naar Den Haag Centraal waar ik de sprinter richting Roosendaal nam naar Delft.

Binnenstad op loopafstand
Alles in Delft ligt op loopafstand van elkaar af. Je wandelt zo van het station de historische straten van deze gezellige stad binnen. Dankzij de goede bewegwijzering aan de oude lantaarnpalen vind je gemakkelijk je weg naar de bezienswaardigheden van Delft. Zo worden onder meer Museum Prinsenhof, de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk en het Centrum met Markt zeer goed aangegeven. Ook zonder kaartje of Google Maps kom je er dus wel. En anders zijn er tal van vriendelijke mensen aan wie je de weg kunt vragen.

Museum Prinsenhof
De eerste halte (na een ontbijtje bij de HEMA) van mijn dagje Delft ontdekken was het Museum Prinsenhof. Mijn ticket had ik van te voren aangeschaft (met korting) op de website van het Land van ANWB. Op zich was het niet druk in het museum deze vrijdag, maar het kan handig zijn om je tickets al van te voren aan te schaffen. De ingang van het museum moest ik even zoeken, maar eenmaal gevonden werd ik allerhartelijkst ontvangen. Na mijn spulletjes in de kelder in een kluisje te hebben gestopt, ging ik eerst op ontdekkingsreis langs de theorieën van Het Straatje van Vermeer.Het Straatje van Vermeer
Het is een zeer beroemd straatje, dit Straatje van Vermeer. Hij schilderde het na aanleiding van zijn leven in Delft. Het enige probleem is, is dat hij er nooit bij vermeld heeft waar dit straatje nu precies ligt. Het leuke aan deze tentoonstelling is vooral dat een pittoresk schilderijtje de gemoederen zo bezig kan houden – en dat is eigenlijk wel het leukste aan kunst vind ik. De verschillende theorieën met bewijsstukken over de ligging van Het Straatje worden in deze tentoonstelling uiteengezet. Je kan zelfs op een interactieve tafel alle theorieën met bewijsmateriaal nader onderzoeken en stemmen hoe zeer jij denkt dat een bepaalde theorie de waarheid is. Ik vond dit zeer intrigerend en hoewel de tentoonstelling zelf maar twee kamertjes besloeg, ben ik er lang zoet geweest met lezen en nadenken. En hoewel de Vlamingstraat in Delft mij het meest logisch klonk, zou het ook zomaar het Achterom kunnen zijn. Of een combinatie van de verschillende straatjes die blijkbaar voor Vermeer veel hebben betekent.

Kunst in Delft
De tweede zaal van deze tentoonstelling is gewijd aan andere Delftse kunstenaars. Hierin wordt op educatieve wijze uiteengezet hoe de kunst in de tijd van Vermeer veranderde in een manier om belangrijke gebeurtenissen vast te leggen. Zo hangen er verschillende schilderijen over de Kruitexplosie in Delft. Daarnaast zie je veel ogenschijnlijk Delftse pleintjes en straatjes. Hiermee krijg je meer inzicht in de Delftse kunstwereld en hoe men soms de waarheid rustig met een paar korrels zout nam.

Vader des Vaderlands
Museum Prinsenhof is gevestigd in de oude woning van Willem van Oranje. En dat voel je overal. De vaste tentoonstelling beslaat meerdere kamers van het oude woonhuis en vertelt het verhaal van Willem van Oranje en de Vaderlandse geschiedenis – waaronder de Beeldenstorm en de overheersing door Alva. In het trappenhuis waar Willem door Balthasar Gerards wordt vermoord zitten de kogelgaten nog altijd in de muur. Hier speelt zich ook de hele dag het nare schouwspel in lichtsilhouetten af. Je ziet hoe Gerards vanachter de zuil op het lichtsilhouet van Willem schiet, waarbij Willem op de trap neervalt, gevolgd door een mineurig klinkend Wilhelmus… In het trappenhuis wordt alles vertelt over de moord en de omstandigheden. Naast de trap is een zaal met een replica van het standbeeld van de praalgraf van Willem van Oranje. Verder vind je hier allerlei prachtige portretten van leden van het Koningshuis van vroeger en nu.Delfts blauw & andere ambachten
De bovenverdieping van het museum bevat grotere zalen gevuld met Delfts blauw (en pratende schimmen op deuren en televisies) en Delftse ambachten. Wat prachtig om al dat porselein bij elkaar te zien! En natuurlijk de vitrine vol producten van Calvé, het glas-in-lood atelier en de meesters der portretkunst. Er is ook een zaal met een van de boekenkisten waar Hugo de Groot zijn ontsnapping mee plande vanuit Slot Loevestein!
Ik heb echt genoten van dit museum. De zalen zijn niet groot, maar goed benut zodat iedereen de tijd en ruimte heeft om schilderijen en kunststukken te bekijken. Een echte aanrader!

De Oude & Nieuwe Kerk
Na een heerlijke grote Latte bij de Coffee Company in het centrum besloot ik de beide kerken te gaan bezoeken. De Nieuwe Kerk ligt in het Centrum tegenover het stadhuis aan een prachtig immens plein omringd door terrasjes. Het is mogelijk om de klokkentoren te beklimmen (€4), alleen de kerk te bezoeken (€4) of beide te doen (€7). Met je ticket voor de Nieuwe Kerk (ook die van €4) kun je ook op bezoek in de Oude Kerk tegenover Museum Prinsenhof en vice versa. Voor €4 bezoek je dus beide kerken.

De Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk is een prachtig bouwwerk, binnen is het ook immens hoog en de geweldige glas-in-lood ramen vertellen bijbelse en Koninklijke verhalen. Achterin de kerk bevindt zich een tombe met het wapen van de Oranjes erop, afgezet met fluweel touw. Wanneer je voor deze steen staat, kijk je ook uit op de praalgraf van Willem van Oranje. Ik werd er stil van en ook emotioneel. In een nis speelden beelden van de begrafenissen van Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard op drie afzonderlijke televisieschermen en ook dat liet mij niet ongeroerd. De praalgraf is afgezet met een hekje, maar je kan alsnog heel dichtbij komen. Een gids vertelde dat het Koninklijk Huis een eigen ingang heeft tot de kerk en de graven, zodat ze binnen kunnen lopen wanneer zij willen. In de Nieuwe Kerk is er ook een tentoonstelling te zien over Willem van Oranje en de tijd waarin hij leefde.De Oude Kerk
Het was bijna tijd om weer terug te keren naar het Knuffelhotel, maar daarvoor bezocht ik nog even de Oude Kerk. Deze kerk is een stuk kleiner en heeft minder glas-in-lood ramen. Hier vindt je verschillende bordjes bij de graven van belangrijke mensen uit de Delftse geschiedenis en een paar praalgraven. In deze meer sobere kerk bevindt zich ook het graf van Johannes Vermeer, afgezet met fluweel touw, maar goed zichtbaar.Gezellig Delft
Ik vind Delft een prachtige stad, de bruggetjes en de toegankelijke grachtjes geven de stad een vriendelijke uitstraling. Er zijn ook veel terrasjes langs het water. De ene brug is nog mooier dan de ander. Het is overigens mogelijk om een rondvaart te maken door de grachtjes, maar helaas had ik daar geen tijd meer voor. Misschien de volgende keer?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.