woensdag 24 juli 2024

Schrijfcoachtip Zomer in je verhalen

Vorig jaar opperde ik al heel wat ideetjes om je verhaal zomerser te maken, door met de juiste details te strooien. In dat overzichtsartikel kreeg je tips voor typische zomerse smaken, geuren, geluiden en romantiek. Een zomers verhaal heeft ook felle kleuren, koude condens druppels, verfrissend zwemwater en een door de zon gekuste huid nodig. Deze details kunnen laten zien hoe je personage in elkaar steekt, maar helpen bij het plot van je verhaal. Maar bij wat voor soort verhalen past de zomer goed als jaargetijde? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Verhalen voor kinderen

De zomer is het moment om leuke dingen te ondernemen. Je hebt immers tijd zat om lekker naar buiten te gaan en avonturen te beleven. De zomervakantie is bijvoorbeeld een ideaal moment in het jaar voor kinderen. Ze hoeven immers niet naar school. Daarom is het leuk om verhalen voor kinderen in de zomer af te laten spelen. Misschien ontdekken die twee vriendjes/vriendinnetjes wel een lelijke dief, omdat ze nu zeeën van tijd hebben om te helpen in een winkel. Leuke decors voor kinderverhalen zijn een dierenpark, pretpark, speeltuin of kinderboerderij. Of natuurlijk het strand, het bos, de duinen en natuurlijk water.

Verhalen voor jongeren

Schrijf je voor jongeren dan kan je zomerboek gaan over die eerste keer dat ze alleen op vakantie gaan. Hiervoor hoeven ze niet een heel ver weg; een camping die op de fiets of met de trein en bus te bereiken is, kan al heel avontuurlijk zijn. Het avontuur zit immers in die eerste keer zonder ouders op vakantie te zijn en de problemen waar je hoofdpersoon tegenaan loopt, zoals een brandje door het verkeerd aansteken van de barbecue. Het verhaal hoeft daarbij niet ingewikkeld te zijn of allerlei spannende plottwists te bevatten (maar dat mag wel). Cliché, maar wel leuk, is die zomerliefde. In verhalen voor jongere tieners zou je ook het semi-alleen op vakantie zijn kunnen gebruiken. Hierbij gaat het kind in de zomer wel met de ouders op vakantie, maar zet dan wel zijn of haar eigen tentje op, verderop van de caravan, of is gewoon lekker op eigen houtje de wereld aan het verkennen.

Echte reisverhalen

De zomer is bij uitstek een tijd waarin we vaak op reis gaan. Verhalen over backpacken, wandeltochten, vaaravonturen, vliegreizen en andere reisverhalen zijn daarom heel populair om in de zomer af te laten spelen. Hierbij kun je het reisaspect als hoofdthema gebruiken en eigen ervaringen over je reizen vertellen. Je kan het ook gebruiken als manier om een personage op een bepaalde plek te krijgen. Misschien maakt een rechercheur wel een zomerse cruise en moet ineens een misdaad oplossen. Misschien gaat het verhaal naast over het backpacken door Vietnam ook over de innerlijke problemen waar je personage tegenaan loopt en kunnen beide parallel lopen door je verhaal. Je kan er werkelijk alle kanten mee op.

Let op de details

Wanneer je zomerverhaal zich op een (exotische) locatie afspeelt, dan is het goed om de juiste details te kennen. Ga op verkenning (als dat mogelijk is), maak schetsen en foto’s van de omgeving, maak audio-opnames voor die typische geluiden van bijvoorbeeld dieren, mensen en verkeer voor de couleur locale en zorg dat je weet welke taal of welk dialect men er spreekt. Natuurlijk mag je personage op reis gaan naar een fictieve plek in Frankrijk, Nederland, de tropen of Spanje, zolang details maar kloppen om het verhaal een authentiek karakter te geven. Een tocht met rugzak in de tropen zal vast gepaard gaan met muggen, teken, warmte en onverharde paden. Weet dan wel hoe dit voelt door er research naar te doen. Dat geldt ook voor een dagje strand onder de Spaanse zon waarbij de geur van zonnebrandolie overheerst en er een koopman in het Spaans zijn kokosnoten slijt aan oververhitte strandgangers. Wie ooit in Spanje is geweest, zal dit zeker herkennen. En daarom zijn details belangrijk. Het verhaal komt dan geloofwaardig tot leven op je zomerse vakantiebestemming.

Heb je zin om deze zomer lekker een zomers verhaal te schrijven? Vergeet dan niet om een schrift of notitieboek mee te nemen naar het strand, het terras of je eigen vakantiebestemming, want wie weet doe je wel heel veel inspiratie op voor een heerlijk, zomers verhaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.