dinsdag 7 februari 2023

Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft

Dit jaar is het jaar van Johannes Vermeer. In het Rijksmuseum opent daarom binnenkort de grootste overzichtstentoonstelling van zijn werken. Vermeer komt echter uit Delft. Daar is hij geboren, getogen en gestorven. Het is de plaats waar hij zijn werk maakte en verkocht, trouwde en vader werd, inspiratie opdeed in de straten en het Prinsenhof. Een stad met inwoners die zo belangrijk is voor het werk van Vermeer mag daarom zeker in de spotlight worden gezet en wel met een bijzondere tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft genaamd Het Delft van Vermeer. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Terug naar de zeventiende eeuw

De tentoonstelling neemt je mee terug in de tijd en wel naar de zeventiende eeuw. Oude registers vol handgeschreven teksten, een stadskaart en schilderwerken van tijdgenoten vertellen het verhaal van Vermeer en zijn familie. Zijn schoonmoeder Maria Tins bijvoorbeeld, waar hij samen met zijn vrouw en kinderen woonden. Vakgenoten als Dirck van Baburen, Pieter de Hooch en Willem van der Vliet die een inspiratiebron vormden voor Vermeer worden in het voetlicht gezet. Maria verzamelde kunst en Vermeer was zelf ook handelaar. In zijn schilderijen zie je aan de muren stukken hangen die bij hem in huis ook hingen. Iets wat in de tentoonstelling duidelijk naar voren komt.

Het leven van Vermeer

Aan de hand van documenten is er steeds meer bekend over het leven van Vermeer in Delft. En dat vormt de rode draad van de tentoonstelling die over drie zalen is verdeeld in Museum Prinsenhof. Door te ontdekken met wie hij zaken deed en in welke kringen hij zich bevond, ontdek je meer over de mens achter al die prachtige verstilde schilderijen. De stad en haar historie (toen al), een netwerk en familie, die vormen een mens toch het meeste. Vermeer liet al die invloeden terugkomen in zijn werk, waardoor het dagelijkse leven – wat vooral centraal stond in zijn werk – nog levensechter werd.

Tentoonstelling over maar zonder Vermeer

Aangezien alle werken van Johannes Vermeer vanaf vrijdag in het Rijksmuseum te zien zijn, hoef je de echte werken van zijn hand niet in Delft te verwachten. Maar hoe maak je dan een tentoonstelling over Vermeer, zonder een Vermeer? Simpel: je blaast enkele belangrijke topstukken op en plaatst deze op de muren. De grote stukken vormen weer het decor voor het werk van tijdgenoten, maar ook voor Delfts Blauwe tegeltjes en documenten. Kijk maar eens goed en ontdek het werk wat voor je hangt eens met de blow-up van een schilderij van Vermeer. Hangt daar niet dat ene schilderij in de achtergrond? En die Delfts Blauwe tegeltjes… zie je die terug? Dat maakt Het Delft van Vermeer eigenlijk extra bijzonder en boeiend. Je leert echt de mens beter kennen en dat geldt ook voor het tijdsbeeld.

Verdieping

Zoals men van het Museum Prinsenhof Delft al zegt, Het Delft van Vermeer is een paralleltentoonstelling met die van het Rijksmuseum. In het Rijksmuseum krijg je straks een overzicht van zijn werk en in Museum Prinsenhof Delft krijg je de achtergronden daarvan te zien. Beide tentoonstellingen versterken elkaar dus zeker en het is een aanrader om beide te bezoeken. Wil je nog meer in het leven van Vermeer duiken? Neem dan een gratis audiotour mee het museum in. Deze vertelt je nog meer over het leven en werk van Johannes Vermeer.

Ontdek het Delft van Vermeer zelf

Daarnaast is het gewoon fijn om na het bezichtigen van Het Delft van Vermeer de stad even in te lopen. Bezoek zijn graf in de Oude Kerk, wandel door de straatjes, sta even stil op een bruggetje en kijk eens omhoog naar al die prachtige gevels. Want het Delft van Vermeer is nog steeds in het oude hart aanwezig en in sommige gevallen zelfs onaangetast door de tand des tijds. Een route voor de stadswandeling is verkrijgbaar bij het museum en is een initiatief van Delft Marketing.

Praktische informatie

De bijzondere tentoonstelling Het Delft van Vermeer is te bezoeken van 10 februari tot en met 4 juni 2023 in Museum Prinsenhof Delft aan het Sint Agathaplein (tegenover de Oude Kerk) in Delft. Het museum is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Reserveren is gewenst en kan via de website. Hier vind je ook de kosten voor de tickets. Museumkaarthouders bezoeken de tentoonstelling en de rest van het museum kosteloos. Het museum is zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Ontdek hoe uitzonderlijk Johannes Vermeer was en hoe onlosmakelijk verbonden hij was (en is) met Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.