donderdag 18 juli 2024

Stadsbeeld Gans

Het is juli en water staat een beetje centraal deze maand met de Jan-van-Gent als Dier van de Maand, waterrijke wandeltips met je hond en de Kleine Zeemeermin in de Efteling. Dan mag Stadsbeeld natuurlijk niet achterblijven! En daarom ben ik op zoek gegaan naar een standbeeld met een relatie tot water. Die vond ik in Tienhoven bij een ingang van een strandje aan de Maarsseveense Plassen. Water genoeg toch voor een moedergans en haar twee kleintjes om van te genieten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gans of Gans met jongen

gemaakt door: Peter Petersen
gemaakt van: brons op een betonnen sokkel
bestaat uit: een moedergans met twee kuikens
staat voor: Thermen Maarssen, Westbroeksebinnenweg 2 te Tienhoven, Utrecht
staat daar sinds: 13 mei 2011

Gans met jongen

Op 13 mei 2011 namen Gans met jongen hun intrek op het plantsoentje voor Wellnesscentrum SpaSereen, de voormalige naam van Thermen Maarssen. Het beeldje is daar geplaatst ter gelegenheid van de opening van het wellnesscentrum en werd onthuld door Jaap Verkroost, voorzitter van Recreatie Midden Nederland en wethouder van Stichtse Vecht. Het is een schattig beeldje door de plaatsing van de kuikens. De ene verschuilt zich een beetje achter moeders ‘rok’, terwijl de ander toch guitig een kijkje durft te nemen om haar heen. Het beeldje staat op een plaatsje met bankjes tussen het groen. Een fijn plekje om nog even van de zon te genieten bijvoorbeeld voordat je de Thermen bezoekt of erna nog even een momentje voor jezelf wil pakken.




Peter Petersen; liefhebber van dieren(beelden)

De Gans met jongen is niet het eerste standbeeld in deze serie gemaakt door Peter Petersen (1947). In en om de Bethunepolder en rondom Utrecht zijn meer dierenbeelden van zijn hand te bewonderen. Eerder ontdekte ik al de Aalscholver in de Bethunepolder bij Tienhoven. De Gans met haar kleintjes ‘waggelt’ daar niet ver vandaan bij de Thermen van Maarssen en een strandopgang van de Maarsseveense Plassen. Ik weet nu al dat er in Stadsbeeld nog meer beelden van deze kunstenaar een plaatsje zullen krijgen, want ze zijn te leuk en mooi om zomaar aan voorbij te lopen. Wil je zien wat hij allemaal gemaakt heeft (ook voor particulieren)? Kijk dan eens op PeterPetersen.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.