vrijdag 9 februari 2024

Uitgelicht Oude & Nieuwe Kerk Delft

De eerste keer dat ik Delft ging ontdekken, wilde ik eigenlijk alleen naar het museum. Ter plekke kwam ik erachter dat je de kerken ook gewoon kon bezoeken (tegen betaling) en dat leek mij wel wat. Dat laatste bleek een understatement, want de twee grote kerken van Delft, de Oude en Nieuwe Kerk, hebben beide prachtige verhalen te vertellen. Zo vind je graven van vooraanstaande bewoners van Delft in de Oude Kerk en ligt Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk, compleet met praalgraf om te bezichtigen. Het biedt in ieder geval een extra verdieping als je nu naar Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau aan het kijken bent. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Oude Kerk

De Oude Kerk dankt zijn naam vooral aan zijn leeftijd. Het is namelijk de oudste kerk van Delft en stamt uit de Middeleeuwen. Rond 1050 stond er waarschijnlijk al een klein kerkje van turfsteen langs de ‘Delf’ op de plek van de Oude Kerk. Zo rond het jaar 1240 laat ambtenaar Bartholomeus van der Made het kerkje uit breiden met twee zijbeuken en een koor. Pas wanneer Graaf Willem II Delft in 1246 van stadsrechten voorziet, is de Oude Kerk ‘officieel’ geboren. Eerst onder de naam Sint Bartholomeus kerk, maar later onder de naam Oude Kerk. De kerk heeft verschillende bijzondere eigenschappen. Zo staat de kerktoren een beetje scheef (en niemand schijnt te weten waarom) en liggen er verschillende prominenten begraven. Johannes Vermeer bijvoorbeeld die in een simpel graf is begraven. De kerk heeft daarnaast praalgraven voor zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp en kun je er ook het graf van Antoni van Leeuwenhoek vinden.


Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk dankt zijn naam aan het feit dat hij nieuwer was dan de alreeds bestaande Oude Kerk. De bouw strekte zich uit over ongeveer 3 eeuwen. Tot 1384 stond er op de markt een zogeheten noodkerkje van hout, gewijd aan Maria. Hieromheen werd vanaf dat jaar een stenen kerk gebouw, gewijd aan Sint Ursula. In 1393 begon men aan het dwarsschip om zo de kerk een kruisvormige bouw te geven. In 1655 was de kerk klaar. Het had toen al veel verschillende rampen overleefd, zoals de vernietigende stadsbrand, beeldenstormen en de Delftse Donderslag. De Nieuwe Kerk heeft een schitterende hoge kerktoren die je tijdens je bezoek mag bezoeken. Hier vind je onder meer het carillon wat meerdere keren per dag van zich laat horen. De toren is met zijn 108,75 meter hoogte en 376 traptreden net iets kleiner dan de hoogste kerktoren van Nederland, de Dom in Utrecht die 112,32 meter hoog is en 465 traptreden heeft. Er is geen lift in de Nieuwe Kerk dus een beetje conditie is wel vereist. In de Nieuwe kerk geniet je van prachtige glas-in-loodramen, het orgel en natuurlijk diverse praalgraven, van onder meer Willem van Oranje en Hugo de Groot.


Praalgraf van Willem van Oranje

Wat heel bijzonder is aan de Nieuwe Kerk is dat het ook de grafkamer van de Oranjes bevat. Zo heeft het Koningshuis altijd de mogelijkheid om hun overleden geliefdes te bezoeken. Het enige graf wat je als bezoeker van de kerk kan bewonderen van de Oranjes is het praalgraf van Willem van Oranje. Dit is een indrukwekkend kunstwerk waarbij een beeltenis van Willem met zijn geliefde hond aan de voeten opgebaard ligt op een soort hemelbed. Je kan er aan alle kanten omheen lopen en de meest mooie details ontdekken. Het bevindt zich achterin de kerk.


Museum Prinsenhof Delft

Wanneer je de kerken wil bezoeken kun je kiezen om alleen de Nieuwe Kerk of alleen de Oude Kerk te bezoeken. Voordeliger is het om er meteen een combinatie-uitje van te maken. Beide kerken liggen niet zo ver van elkaar af en je ontdekt mooie andere straatjes in Delft. Neus meteen even rond in een winkeltje vol Delfts Blauw bijvoorbeeld. Als je je dan toch wil onderdompelen in de geschiedenis van de Oranjes en je hebt nog even tijd om een museum te bezoeken, ga dan naar Museum Prinsenhof Delft. Willem van Oranje woonde daar en is er vermoord. De kogelgaten in de muur zijn daar nog stille getuigen van. Het museum ligt naast de Oude Kerk.

Meer informatie

Ben je benieuwd naar meer over deze twee kerken die zo belangrijk zijn voor Delft? Kijk dan op de website: OudeenNieuweKerkDelft.nl. Het vertelt de rijke geschiedenis van beide kerken en natuurlijk van de belangrijke personen die je er kan tegenkomen. Tevens vind je de openingstijden en kun je meteen tickets aanschaffen. Daarnaast vind je direct welke interessante tentoonstellingen er momenteel te bewonderen zijn in de kerken en of er nog andere leuke activiteiten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.