woensdag 24 april 2024

Schrijfcoachtip Lente

Als iemand de afgelopen paar weken tegen mij over het weer begint, dan luidt mijn antwoord: ‘Het is april.’ April zou eigenlijk gewoon de omschrijving moeten zijn van het weerbericht, begeleid door een nonchalant schouderophalen. Het is april. April doet wat het wil. Aprilletje o zo zoet, heeft ook wel eens een witte hoed. Of zoals ik het vertaalde voor een Engelstalig iemand: April o so sweet, sometimes gives us a snowy treat. April is ook wel echt een lentemaand waar alles in voorbij kan komen. En dat terwijl we allemaal zo verlangen naar terrasjesweer, naar buiten zonder jas en we dus reikhalzend uitkijken naar de zomer. De maand april zou zomaar een perfect decor kunnen zijn voor een verhaal waarin van alles en nog wat gebeurd. Net zo wisselvallig als het weer. Maar hoe verwerk je weersomstandigheden in de lente eigenlijk in een verhaal? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Creëer sfeer

Waar denk jij aan als je de zon ziet? En bij een plensbui? Wat voel je bij het zien van een regenboog? Het weer kan heel goed de sfeer helpen beschrijven van je verhaal. Lente is de periode van groei, leven en een natuur die ontluikt. We willen naar buiten, vrolijk zijn, maar die regenbui drijft ons terug naar binnen, met een kop thee in een hoek van de bank met een dekentje erbij. Je kan dit gebruiken om een vrolijke of juist wat meer melancholische scène te schrijven.

Maak gebruik van contrasten

Voel je je blij, terwijl het plenst van de regen? In Singin’ in the Rain voelt personage Don Lockwood (gespeeld door Gene Kelly) er helemaal niets van. Hij is verliefd. Zo verliefd en gelukkig dat de regen – waar iedereen voor wegvlucht – hem helemaal niet deert. Door het contrast tussen geluk en deprimerend weer, wordt het geluksgevoel uitvergroot. Andersom kan natuurlijk ook: iedereen is blij in het zonnetje, maar je personage zit liever in de donkere schaduw. Let er wel op dat het geloofwaardig blijft.

In geuren en kleuren

De lente is het moment waarop de natuur ontwaakt. Bijtjes zoemen, vogels bouwen een nestje, vlinders fladderen rond, het gras groeit (en wordt gemaaid), bloemen laten hun kleuren zien en de pollen vliegen door de lucht. Hoe ervaart je personage deze nieuwe periode in het jaar. Wordt hij of zij er blij van of juist niet. Heeft men last van lentekriebels in de buik of kriebels in de neus van de hooikoorts? Gaat hij of zij de bollenstreek in om de tulpen te bewonderen? Lekker varen of windsurfen? Fietsen misschien? Gebruik de geuren, kleuren en geluiden van de lente om de scène te verlevendigen. Misschien stapt je personage wel gewoon naar buiten, sluit de ogen om volledig van het lentezonnetje te kunnen genieten…

Het weer in je verhaal

Lenteweer kan heel onvoorspelbaar zijn, want hé, april hè. Dit kun je gebruiken om het verhaal te versterken. Zo kun je gerust sneeuw laten vallen of een flinke hagelbui om zo een fietstocht te bemoeilijken. Of broeiende hitte (jaja, dat kan ook) waardoor de warmte je tegenwerkt. Zeg dan niet alleen dat het hagelt of regent. Maak er harde slagregen van die door de koude wind als striemen in het gezicht geslagen wordt. En een stortbui aan hagelstenen die de straten glad en onbegaanbaar maken. De steentjes prikken bij iedere val in de huid. Maar toch gaat je personage door om zijn of haar doel te bereiken.

Blijf wel subtiel

Overdrijven hoeft natuurlijk niet en het weer hoeft niet per se een plottwist in gang te zetten of emoties te versterken. Kijk wanneer je het wel gebruikt en wanneer niet. In de Zevensprong van Tonke Dragt regent het heel vaak (het speelt zich ook af in de lente) en dat helpt het ongemak van Meester Frans te versterken. Maar het hoeft natuurlijk niet. Het kan ook gewoon je decor zijn waarin het verhaal zich afspeelt. Het verrijkt het verhaal in die zin dat je weet wanneer de gebeurtenissen zich afspelen en zo kan het je verhaal ook meer diepte geven.

April doet wat ie wil

Maak gebruik van de wisselvalligheid van april als je veel leuke kleine twists wil aanbrengen in je verhaal. Het weer kan je namelijk helpen om het verhaal te verrijken en de emotionele diepgang van de personages te versterken. Doe het creatief en doordacht, want dan wordt de wereld die je hebt bedacht nog tastbaarder voor je lezer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.