woensdag 3 april 2024

Museum Nieuws Live restauratie, nieuwe tentoonstellingen en meer

April is hier en dat betekent dat het volop lente is in het land. Natuurlijk doet april zelf waar die zin in hebt, dus naast zonovergoten lentedagen kunnen er nog flinke lentebuien uit de lucht vallen. Zin in een dagje uit, maar niet in een regenbui? De musea van Nederland hebben weer mooie nieuwe tentoonstellingen, aanwinsten en opgefriste rondleidingen voor je in petto. In deze Museum Nieuws heb ik tips verzameld voor leuke, bijzondere en interessante uitjes. Zoals een live restauratie in het Mauritshuis en rocken met Barbie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Live restauratie De Stier in Mauritshuis

Heb je altijd al eens willen zien hoe een schilderij gerestaureerd wordt? In het Mauritshuis in Den Haag mag je gewoon meekijken. De Stier, een monumentaal werk van Paulus Potter, wordt live op zaal 2 gerestaureerd en onderzocht. Tot en met begin juni dit jaar wordt het schilderij aan de nieuwste onderzoekstechnieken onderworpen. Hiermee wordt hopelijk meer ontdekt over de schildertechnieken en werkwijze van de kunstenaar. Vanaf juni tot en met het najaar 2025 wordt De Stier dan echt gerestaureerd om dit prachtige werk te behouden voor toekomstige generaties. Natuurlijk zal de restauratie en het onderzoek achter een glazen wand plaatsvinden, maar indrukwekkend zal het zeker worden. Het onderzoek en de restauratie van De stier worden mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse familiebedrijf Lely, een legaat van Mevrouw A.D. Bonebakker-van Enter, een anonieme particulier, de Debman Foundation en Stichting Retourschip. Uiteraard zal er op de website van het Mauritshuis geregeld iets over worden vermeld. Check dan op de website meteen de Vogelspotcast waarbij Kunstkenner Gisbert van Baalen zijn vriend en vogelspotter Arjan Dwarshuis meeneemt om vogels (en andere dieren) te spotten op de werken in het museum. Er is zelfs een dierenrondleiding die je kan volgen door het museum. (foto: Mauritshuis)

Ansuya Blom in Landhuis Oud Amelisweerd

Het Centraal Museum werkt tot en met 2026 samen met Landhuis Oud Amelisweerd voor het organiseren van tentoonstellingen. Zo kun je er tot en met 30 juni de solotentoonstelling van Ansuya Blom bewonderen. Op de eerste verdieping is een installatie te zien die ze speciaal voor het landhuis ontwierp en welke je als rode draad door het huis leidt. De combinatie van moderne kunst en het historische decor zorgt ervoor dat er een bijzondere sfeer ontstaat waarin beide goed tot hun recht komen. Voor meer informatie kijk je op CentraalMuseum.nl en LandhuisOudAmelisweerd.nl. (foto: Centraal Museum/Landhuis Oud Amelisweerd)

Kunst- en curiosamarkt in het Kempenmuseum

Heb je zin om eens zelf een mooi kunstwerk te kopen? Op 21 april 2024 ben je van harte welkom in het Kempenmuseum De Achtzaligheden te Eersel, want dan vindt er weer een kunst- en curiosamarkt plaats. Maak kennis met de wonderlijke wereld van kunst, in de breedste zin van het woord. Ruim 30 kraamhouders tonen in de prachtige museumtuin hun creaties aan de bezoekers. Daarnaast zullen er zelfs diverse kunstenaars live aan het werk zijn! Natuurlijk valt er nog meer te zien, want in de kruidentuin prijken beelden van Bart Merkelbach en in de museumboerderij is de unieke expositie over het werk van de Eerselse fotograaf Gaston Remery te bewonderen. Geniet van heerlijke broodjes met verse soep en van gezellige muziek van Krankjorum en De Trom. Kijk voor tickets en openingstijden op Achtzaligheden.nl. (foto: Kempenmuseum De Achtzaligheden)

Het koloniale wereldbeeld van de keizer in Museum Huis Doorn

Van 16 april tot en met 3 november organiseert Museum Huis Doorn de bijzondere tentoonstelling Het koloniale wereldbeeld van de keizer. Huis Doorn was de plek waar de laatste Duitse keizer Wilhelm na de Eerste Wereldoorlog in ballingschap de rest van zijn leven doorbracht. Het huis vertelt zijn verhaal en dus ook de objecten die hij had verzameld. Zo had Wilhelm verschillende kostbare Chinese lakpanelen in zijn bezit, afkomstig uit de Verboden Stad in Beijing. Maar hoe hij deze verkregen heeft, is een raadsel. De tentoonstelling gaat het verhaal vertellen over het Duitse koloniale beleid en de rol van die Keizer Wilhelm hierin speelde. (foto: Museum Huis Doorn)

Wisseling van de Wacht: Het St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd in Airborne Museum

Vanaf 6 april tot en met 2 maart 2025 staat de nieuwe tentoonstelling van het Airborne Museum in het teken van de gevechten rondom het St. Elisabeths Gasthuis tijdens de Slag om Arnhem. Want ondanks de chaos gingen de medische behandelingen gewoon door en werd er gezorgd voor alle gewonden, ongeacht hun nationaliteit. In de tentoonstelling ‘Wisseling van de Wacht’ krijgt de bezoeker een unieke inkijk in de bewogen oorlogsdagen van het St. Elisabeths Gasthuis. Het Gasthuis was namelijk een bijzonder instituut waar Nederlands medisch personeel en Duitse zusters van een nonnenorde gewoon samenwerkten, zonder gedoe, totdat Nederland werd bezet. Hierdoor ontstonden er uiteraard wrijvingen en was de harmonie ver te zoeken. Hoe dat verder ging? Dat ontdek je in deze bijzondere tentoonstelling. (foto: Airborne Museum)

Around the world met Barbie bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Het is weer tijd voor een bijzondere tentoonstelling over Barbie in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Inmiddels is deze pop al 65 jaar oud, maar aan haar uiterlijk is dat niet te zien. Door de jaren heen heeft Barbie allerlei reizen gemaakt en je kan echt het wereldbeeld in haar uiterlijk zien veranderen. Maak deze reis tot en met 30 december 2024 met haar in de speciale expositieruimte van het museum. De tentoongestelde Barbies en accessoires behoren tot de imposante privécollectie van Armel Rood. Zij verzamelt al meer dan 30 jaar Barbies. Ze weet er ook heel veel van. Rondom het thema Barbie organiseert het museum allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo kun je zelf even voor Barbie spelen in de speciale verpakking en meedoen aan een kleurwedstrijd. Kijk voor alle activiteiten op Ambachtenmuseum.nl. (foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum)

De zee zit in mijn oog. Strandberoepen in Zandvoort aan de Boulevard van Zandvoort

Met een heerlijk lentezonnetje is het goed vertoeven op het strand. Wandel dan eens over de Boulevard van Zandvoort en sta stil bij de buitententoonstelling ‘De zee zit in mijn oog. Strandberoepen in Zandvoort’. Want als jij van een dagje strand geniet, zijn er allemaal mensen druk in de weer om er een mooie dag van te maken. De selectie foto’s komt uit de collectie van het Noord-Hollands Archief en de tentoonstelling is samen met het Zandvoorts Museum tot stand gekomen. De foto’s beslaan een periode van 1790 tot 2000. (foto: Noord-Hollands Archief)

Aan ‘t water in Museum MORE

Nederland is een waterland en we vertoeven ook graag aan het water. In de Tuinzaal van Museum MORE geniet je tot en met 8 september 2024 van een bijzondere tentoonstelling met kunstwerken over aan het water zijn. Dit kan uiteenlopen van lekker vertoeven aan het water tot aan de groeiende zorg rondom milieu en klimaat. De tentoonstelling bevat maar liefst 52 werken van uiteenlopende moderne kunstenaars die ieder hun eigen blik rondom dit thema met je delen. (foto: Museum MORE)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.