donderdag 11 april 2024

Bloemencorso Bollenstreek Nieuws

De mooiste file van het jaar staat weer voor de deur! Vanaf volgende week staat alles in de Bollenstreek in het teken van het Bloemencorso! De prachtige praalwagens trekken dan begeleid door luxe wagens, muziekkorpsen en entertainment van Noordwijkerhout naar Haarlem. Het is een feestje waarin de lente op en top gevierd wordt. Dit jaar staat er weer heel veel moois op je te wachten. Wil je meehelpen met steken van de praalwagens, een kijkje nemen of langs de route staan? Dat kan natuurlijk. Lees snel verder, want er zijn heel veel nieuwtjes om met je te delen. Vooral de laatste is heel bijzonder! (foto’s van voorgaande corso’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Help mee als vrijwilliger

Het Bloemencorso Bollenstreek wordt gedragen door vele tientallen vrijwilligers die van het corso een onvergetelijk evenement maken voor jong en oud. De organisatie komt echter nog wat vrijwilligers tekort voor het snijden van hyacinten en andere bloemen voor de praalwagens. Wil je liever meehelpen met het regelen van het verkeer? Dat kan! Vooral rondom Lisse en Hillegom zijn er extra verkeersregelaars nodig. En wat dacht je van tribunevrijwilliger om de corsogasten uit binnen- en buitenland te begeleiden. Bij de tribunes heb je bovendien een fantastisch zicht op het corso. Wil je meehelpen tijdens het corso? Neem dan contact op met de organisatie via vrijwilligers@bloemencorso.info.

Vriendenparade kondigt Bloemencorso aan

Het is altijd spannend als je aan de kant staat te wachten of de praalwagens er wel aankomen. Maar dankzij de Vriendenparade, georganiseerd door Stichting Vrienden Bloembollenstreek, weet iedereen dat de praalwagens over vijf minuten op de locatie zijn. Dit doen zij door middel van een vrolijke muzikale presentatie waarbij heerlijke stroopwafels worden verkocht! Dit wordt gedaan samen met lokale scoutinggroepen. De Vriendenparade bestaat onder meer uit een LED-wagen, elektrische aangedreven wagens voor ondersteuning en onder meer het vervoer van de Hollandse stroopwafels. Een topper in de Vriendenparade is de DJ wagen waarop lokale DJ’s het corsolievende publiek langs de route muzikaal zullen vermaken. Meer weten over de Vrienden van het Bloemencorso? Kijk dan op Bloemencorso-bollenstreek.nl.

Iedere praalwagen vertelt een eigen verhaal

Vorig jaar had het corsobestuur besloten om geen thema aan het corso te geven. Dit leverde prachtige praalwagens op die stuk voor stuk tot de verbeelding spraken. Daarom is er ook dit jaar geen overkoepelend thema. Er wordt nu ook weer meer kleur en spektakel verwacht, dankzij het wegnemen van deze beperking. Gekoppeld aan de Erfgoedgedachte zet het met deze vernieuwende aanpak nog meer in op verbinden en het borgen van de corsocultuur. Iedere praalwagen vertelt een eigen verhaal, samengesteld door een eigen arrangeur en stekersvereniging, die in samenspraak met de praalwagenadoptant het thema van de praalwagen hebben bedacht en als ontwerp hebben uitgewerkt. Hoe alles eruit ziet? Dat kun je zien op 19 april in Noordwijkerhout, 20 april tijdens het corso en op 21 april in Haarlem!

Adopteer een stukje praalwagen

Corsofans pak je kans! Het is dit jaar mogelijk om een stukje praalwagen te adopteren. Jij kan dan zeggen dat je de trotse eigenaar bent van een prachtig spektakel en je helpt het corso bij het bouwen van een kleurrijke corsofan praalwagen. Sinds 1947 is Bloemencorso Bollenstreek het gezicht van de lente en heeft het zijn corsofans elk jaar met iets nieuws weten te verrassen. Deze keer is het voor het eerst mogelijk dat corsofans een eigen stukje praalwagen kunnen adopteren. Voor een klein bedrag kun je al meedoen. Dankzij je bijdrage blijft de corsotraditie bestaan en je maakt deel uit van Nederlands én Unesco Immaterieel Erfgoed. Adopteer je stukje praalwagen via WhyDonate.com.

Keukenhofdirecteur opent Bloemencorso

Sandra Bechtholt, algemeen directeur Keukenhof, zal vrijdagavond 19 april de officiële opening van het Bloemencorso van de Bollenstreek verrichten. De openingshandeling vindt plaats bij aanvang van het Lichtjescorso in Noordwijkerhout ter hoogte van De Witte Kerk. Dit maakte corsovoorzitter Willem Heemskerk bekend afgelopen maandag 8 april tijdens de persconferentie van Bloemencorso Bollenstreek in het Oranje Nassau Paviljoen in Keukenhof. Met de opening van Bloemencorso Bollenstreek door Sandra Bechtholt wordt de warme vriendschapsband met Keukenhof extra benadrukt. ‘Dit jaar wordt Keukenhof 75 jaar gevierd en ook vanuit het corso staan we hier graag bij stil. Bloemencorso Bollensteek is dan wel twee jaar ouder, maar vanaf het allereerste begin is onze band hecht. Al sinds het prille begin (1951) is Keukenhof praalwagendeelnemer en ook op vele andere wijzen is Keukenhof bij het corso betrokken. Gezamenlijk trekken we op, want evenals het Bloemencorso Bollenstreek is ook Keukenhof diepgeworteld in de bloembollencultuur van de Duin- en Bollenstreek. Deze gouden driehoek heeft wereldwijd tot grote bekendheid gezorgd met veel voordelen voor de tuinbouwsector, economie en het toerisme. Het leek ons daarom een mooi gebaar om Keukenhof 75 jaar in het zonnetje te zetten, waarbij we er bijzonder trots op zijn dat Keukenhofdirecteur Sandra Bechtholt Bloemencorso Bollenstreek editie 2024 zal openen,’ aldus corsovoorzitter Willem Heemskerk. De opening vindt plaats op 19 april om 21.15 uur.

Lichtjescorso Noordwijkerhout

Na de opening zullen de corsowagens een rondje rijden door en rondom Noordwijkerhout. De praalwagens zijn feestelijk verlicht voor dit Lichtjescorso. Het Lichtjescorso zorgt ervoor dat je het corso op een heel andere manier beleeft. Het Bloemencorso Bollenstreek in Noordwijkerhout biedt eveneens een geweldige kans de praalwagens en luxe wagens van dichtbij te bekijken. Dat kan al vanaf vrijdagmiddag, als de wagens staan opgesteld in de straten rond het pittoreske Witte Kerkje en op de pleinen van dit unieke bollenkwekersdorp. Uiteraard is er allerlei entertainment in de straten. Rondom de Witte Kerk zal er ook weer veel te zien zijn. En wie weet kom je Tilly Tulp wel tegen.

Bloemencorso Bollenstreek 2025: Like no Other

Hoewel het corsofeest van dit jaar nog moet beginnen, is de eerste praalwagen voor het corso van 12 april 2025 al bekend. Willem Heemskerk: ‘Sterker nog, deze praalwagen wordt nu al gebouwd en kunnen we omschrijven als “zoals geen ander”.’ Dat klinkt veelbelovend toch? Moeten we een heel jaar wachten op deze praalwagen? Nee, gelukkig niet: ‘Deze unieke praalwagen zal voor het eerst aan de hele wereld worden getoond tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in augustus 2024. Bloemencorso Bollenstreek is uiteraard heel blij en vereerd met de samenwerking met de organisatie van de Dutch Grand Prix. Samen hebben we een unieke wagen ontworpen die, geheel passend bij de belofte van de Nederlandse Grand Prix, een voorbeeld is van nog niet eerder vertoonde pure Holland Promotie.’ De praalwagen zal voor het eerst getoond worden tijdens de Drivers’ Parade van de Dutch GP. Tegen die tijd zal de organisatie van de Dutch GP de beelden van de wagen vrijgeven. Persoonlijk kan ik niet wachten om deze praalwagen te zien!

Meer informatie

Via de website Bloemencorso.info vind je nog meer informatie over het aankomende corso, de corsodagen, de activiteiten voor de kinderen, routes en nog veel meer nieuws. Dat wordt weer genieten van het mooiste lentefeest van de Bollenstreek.
Geniet ook van al het andere moois van de Bollenstreek. Bijvoorbeeld in Keukenhof of door een van de Bloemenroutes door de regio te volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.