zaterdag 20 april 2024

Stadsbeeld Kikkers in Concert

Aan het begin van het jaar ging ik naar Hattem om te genieten van de Hans & Grietje tentoonstelling in het Anton Pieck Museum. Omdat ik het leuk vind om verschillende standbeelden te fotograferen, ging ik in het Hanzestadje op zoek naar standbeelden. En tijdens die wandeling kwam ik ineens in een soort magische wereld. Wie in de jaren 80 van de vorige eeuw de korte film Rupert & the Frog Song heeft gezien, kent die scène wel waarin beertje Rupert in een grot komt waar allerlei kikkers zingen en muziek maken… Nou, zo voelde het toen ik Kikkers in Concert zag. Alleen moest ik het liedje er even bij denken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Kikkers in Concert

gemaakt door: Beeldhouwgroep Beernink (nu Beeldhouwersgilde Hattem en omstreken)
gemaakt van: brons en natuursteen
bestaat uit: een groep musicerende kikkers, een dirigent en toeschouwers op de kant
staan, zitten en liggen in: Stadspark Hattem op de hoek van de Grote Gracht/Nieuweweg
staan, liggen en zitten daar sinds: 1999

Kikkers in Concert

De beeldengroep Kikkers in Concert is gemaakt ter ere van het 100 jarig bestaan van de Christelijke Muziekvereniging Hattem. In 1999 bestond het Hanzestadje Hattem overigens 700 jaar. Een extra goed idee om een jubileum met muziek te vieren. Er zijn heel veel kikkers te ontdekken in deze beeldengroep. In het water, gezeten aan de kant of juist op de plompenbladeren, zie je kikkers die zingen, muziek maken, kijken en dirigeren. De dirigent is van brons, de rest van natuursteen. Ze staan voor een huisje waar een waterval vanaf klettert. Het huisje is versierd met kikkervisjes en een steen waarop de naam van het ensemble te vinden is. Het is een vrolijk gezelschap en er valt heel veel te zien.




Beeldhouwgroep Beernink

In 1999 maakte Beeldhouwgroep Beernink – nu dus bekend onder de naam Beeldhouwersgilde Hattem en omstreken – de beeldengroep Kikkers in Concert. Doordat verschillende kunstenaars hebben meegewerkt, zie je de verschillende karakters van de kikkers naar voren komen. De kikkers worden door de kunstenaars en de muziekvereniging onderhouden. Dat is wel nodig ook. Wellicht maken de kikkers nogal veel lawaai, want ze zijn nogal eens het doelwit geweest van vernielingen. Waarom? De Beeldhouwgroep zou het graag achterhalen en deed daar een aantal jaar geleden nog een oproep voor in de plaatselijke krant. Of hier ooit een reactie op is gekomen, kon ik niet terugvinden. Wel dat je altijd terecht kan bij het gilde om lekker te werken in het atelier of om een workshop te volgen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.