maandag 1 april 2024

Bloemenroutes geopend: Magische velden vol voorjaarsbloemen

Vind jij het ook zo prachtig als je over de snelweg rijdt en al die prachtige bloemenvelden ziet? De tulpen staan momenteel op de velden bij de kwekers volop in bloei en dat levert een schitterend schouwspel op van kleuren. Knaloranje, pastelroze, donkerrood, paasgeel en al die andere kleuren wisselen elkaar moeiteloos af en fleuren de anders zo eentonige velden op magische wijze op. Geen wonder dat we dit moois allemaal van dichtbij willen bekijken. Er zijn verschillende tulpenroutes die je met de auto of fiets kan volgen. Maar ren niet ieder tulpenveld in voor een selfie; het is nog wel iemands erf en inkomsten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bezoekregels voor bollenvelden

Het is op en top genieten van al die kleuren en geuren. Echter is het vooral de plek waar kwekers hun bloembollen en bloemen telen. En iedere bloem die geknakt raakt door bezoekers aan de velden, is er eentje die de prullenbak in kan. Hou er dus vooral rekening mee dat je iemand zijn inkomsten bezoekt. Dus:
- loop niet zomaar een veld vol bloemen in zonder toestemming van de kweker, omdat je zo tulpen, hyacinten en narcissen kan infecteren met bacteriën of kan beschadigen;
- loop geen afgesloten veld in; dat hek staat er niet voor niets;
- pluk geen bloemen uit een bloemenveld;
- hou je aan de aanwijzingen van borden en geniet van een afstandje van de pracht en praal van het voorjaar!

Selfieplekken

Als je echt foto’s tussen de bloemen wil maken, dan is een dagje Keukenhof een aanrader. Hier mag je ook niet overal zomaar tussen de perken zitten of staan, maar er zijn wel speciale plekken gemaakt, zodat je die foto tussen de tulpen kan maken. Of neem eens een kijkje op de website van Bollenstreek voor prachtige pluktuinen bijvoorbeeld en andere bloemgerelateerde uitjes waar je met gemak de mooiste foto’s van jezelf én de voorjaarstoppers maakt.

Duin- en Bollenstreek

De oudste bollenroute ligt tussen Noordwijk en Haarlem, daar waar ook de Keukenhof al het moois van de bollenstreek tentoonstelt. Er zijn verschillende fiets- en autoroutes te vinden. Deze worden vaak met bordjes aangegeven. Bij de VVV in Noordwijkerhout kun je terecht voor meer informatie en natuurlijk de routes zelf.

Kop van Noord-Holland & Texel

Wist je dat in de kop van Noord-Holland (rondom Den Helder, Julianadorp en Callantsoog) er ook zeeën van voorjaarsbloemen te zien zijn? Zelfs op het zuiden van Texel ligt een schitterende bloemenroute om op en top van te genieten.

In de polders van Flevoland

De meeste tulpen vind je via de Tulpenroute door de Noordoostpolder en Flevopolder. Je hoeft alleen maar de bordjes te volgen om meer dan 1000 hectare grond in bloei te zien staan met de meest uiteenlopende soorten en kleuren tulpen. De bewegwijzering wordt verzorgd door het Tulpenfestival.

Zeeuwse tulpen

Wist je dat rond de dorpjes van Zeeuws-Vlaanderen er volop tulpenvelden te zien zijn? Voordat je Zeeland bereikt kun je eerst een route van 35 kilometer rijden op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee om vervolgens door te reizen naar het gebied tussen Terneuzen en Hulst voor een route van 40 kilometer.

Veel te zien

Door heel Nederland worden bloemen geteeld. In Noord-Holland zie je dan bijvoorbeeld het grootst aaneengesloten gebied aan bloemenvelden en in Overijssel wellicht hier en daar een kweker met een paar hectare, maar je komt de voorjaarsbloeiers overal door Nederland tegen. Dus ook bij jou in de buurt. Er zijn volop lijstjes via Google te vinden met de mooiste velden van Nederland waar je kan fietsen, wandelen en een route met de auto volgen. Neem je fotocamera mee en leg al die pracht vast. Dat is toch genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.