donderdag 1 februari 2024

Museumnieuws Nieuwe tentoonstellingen om bij weg te dromen

Februari is begonnen en de nieuwe tentoonstellingen komen eraan! Heb je zin om je onder te dompelen in de wereld van de curiosa? Of wil je werken zien van een artiest die zich liet inspireren door Vincent van Gogh? Schaf je Museumkaart maar vast aan, want er komen weer beauty’s van tentoonstellingen aan die je gewoon gezien wil hebben. Een aantal van deze bijzondere tentoonstellingen (plus 1 bijzondere rondleiding) vind je in dit artikel. Zet de data in je agenda en plan een heerlijk uitje om binnenkort een van deze 13 tentoonstellingen te gaan bekijken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ons Speelgoed in het Zandvoorts Museum

Wie houdt er nu niet van speelgoed? Of je nu nog steeds met Lego bouwt of gewoon de nostalgie van weleer wil beleven, in het Zandvoorts Museum geniet je van allerlei speelgoed, historisch van meer dan 100 jaar oud en nieuw, zoals My Little Pony en Playmobil. De tentoonstelling bestaat uit het favoriete speelgoed van Zandvoortse verzamelaars en biedt daarmee een leuk inkijkje in wat de echte Zandvoorter leuk vindt of vond. Doe samen een speurtocht met piepkleine wonderdeurtjes en bewonder de nostalgische beelden van spelen in Zandvoort. Ons Speelgoed is te zien tot en met 25 februari in het Zandvoorts Museum. (foto: Zandvoorts Museum)

Het strandleven van de jaren 30, boulevard Zandvoort

Als je dan toch in Zandvoort bent, wandel dan even lekker over de Boulevard, want daar is iedere keer weer een andere buitenexpositie te zien. Deze wisselen telkens en worden door het Zandvoorts Museum verzorgd. Op dit moment geniet je er van 30 aquarellen gemaakt door Herman Moerkerk (1879-1949) over het strandleven van de jaren 30 van de vorige eeuw in Zandvoort. Herman maakte ooit een serie van 135 aquarellen, maar helaas is er ‘slechts’ ruimte voor 30. De aquarellen typeren echt de strandbevolking vol humor en vrolijke kleuren. Kom genieten van dagjesmensen, Duitse toeristen, pensiongasten, winkeliers die de hitte van de stad ontvluchten, Amsterdamse snobs al flanerend over de boulevard en nog veel meer. (foto: Zandvoorts Museum)

Artificialia Mundo, De wereld van Yvonne Verzijlbergh in Museum Vlaardingen

In Museum Vlaardingen zijn wel heel spannende fantasiedieren en rariteiten te bewonderen van de hand van Yvonne Verzijlbergh. Yvonne (1946) heeft twee passies: biologie en beeldende kunst. Ze liet zich voor deze werken inspireren door de 17de eeuw, waarin natuurvondsten en artificialia (door de mens vervaardigde voorwerpen) ons land bereikten via de VOC. Van deze vondsten en voorwerpen werden weer nieuwe objecten of gebruiksvoorwerpen gemaakt. En fantasiefiguren, zoals gedroogde vissen in de vorm van een draakje of een zeemeermin. Al die oude exotica kwamen terecht in de particuliere kabinetten van voorname lieden, de ‘Wunderkammer’, waar ze getoond werden aan even voorname kennissen en vrienden. Yvonne houdt zelf ook van reizen en heeft zo haar eigen objecten voor een Wunderkammer gemaakt. En die zijn vanaf nu tot en met 9 juni 2024 in Museum Vlaardingen te bewonderen. (foto: Museum Vlaardingen)

Het had ook anders kunnen zijn in Museum MORE | Kasteel Ruurlo

In Museum MORE | Kasteel Ruurlo geniet je tot en met 20 mei 2024 van de eerste museale solotentoonstelling van Koos Buster, genaamd Het had ook anders kunnen zijn. Met klei en humor zet Koos alledaagse dingen op een waar voetstuk. Doodnormale dingen worden zo verheven tot keramische kunstwerken, waar je niet om heen kan. Bierflesjes, huishoudtrappen, brandblussers… je kan het zo gek niet bedenken of Koos maakt er ogenschijnlijk iets anders van. (foto: Kaatje Verschoren)

Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld in Mauritshuis

Roelant Savery (1576-1639) is een ware pionier als het gaat om nieuwe thema’s in de Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw. Hij maakte namelijk als eerste een bloemstilleven in Nederland én hij legde de legendarische (uitgestorven) Dodo vast in een schilderij. Hij was zelfs een van de eerste kunstenaars die buiten op straat het alledaagse leven ging tekenen. In het Mauritshuis zijn van 8 februari tot en met 20 mei 40 werken van deze alleskunner met zijn eigen, sprookjesachtige stijl, te bewonderen. Stap even in de wonderlijke wereld vol dieren, kleuren en vergezichten van Roelant Savery en waan je in een sprookjesachtige wereld. (foto: Mauritshuis)

De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities in Teylers Museum

Tegenwoordig worden we door met AI-gegenereerd beeld getrakteerd op allerlei vreemde illusies. Optische illusies zijn er overigens al eeuwen. In de 19de eeuw groeiden optische illusies uit tot een waar massaspektakel. Teylers Museum neemt je mee in de illustere geschiedenis van deze voorlopers van virtual en augmented reality met de tentoonstelling De Grote Illusie. Bijvoorbeeld in de schilderkunst en grafische vormgeving. De tentoonstelling beleef je van 17 februari tot en met 1 september 2024. (foto: Teylers Museum)

Bijzondere rondleidingen in Museum Huis Doorn

Sinds januari kun je bij Museum Huis Doorn genieten van wekelijkse rondleidingen langs verschillende topstukken uit de collectie van de laatste Duitse Keizer Wilhelm. De rondleiding neemt je mee langs 13 items, waaronder schilderijen, meubels, servies en meer. De objecten hebben stuk voor stuk een kunsthistorische waarde, maar ook een bijzondere betekenis voor de ex-keizer zelf. De rondleiding van een uur start iedere zaterdag om 16.00 uur. (foto: Museum Huis Doorn)

Nieuwe tentoonstelling in Vuurtoren Texel

De Vuurtoren in Texel is weer open voor publiek. Voorzien van een nieuwe inrichting en een frisse nieuwe laag verf, ontdek je meer over het verhaal van deze vuurtoren. Tijdens de beklimming ontdek je op de diverse verdiepingen weer een nieuw deel van de geschiedenis van het monument. Bovenin is een nieuwe beleving voor de bezoeker gemaakt; de werkkamer van de vuurtorenwachters is deels toegankelijk gemaakt. Dat zijn die 118 treden meer dan waard. De toren is helemaal opnieuw ingericht, met indrukwekkend resultaat. Overbodige franje is verwijderd, waardoor de aandacht volledig uitgaat naar het monument en zijn verhaal. Kijk voor meer informatie en tickets op VuurtorenTexel.nl. (foto: Vuurtoren Texel)

Waterwijs in Zuiderzeemuseum

Nederland leeft met water en in de nieuwe tentoonstelling Waterwijs van het Zuiderzeemuseum gaat in op hoe mensen die vroeger rondom de Zuiderzee leefden, omgingen met water. Waar haalden ze het bijvoorbeeld vandaan voor zichzelf, de dieren en het huishouden? Naast watergebruik vroeger wordt er ook gekeken naar hoe we nu en straks in de toekomst om moeten gaan met water. Een actuele tentoonstelling die verleden, heden en toekomst aan elkaar verbindt. Waterwijs is te zien van 17 februari tot en met 1 september in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. (foto: Zuiderzeemuseum)

Pioniers in Keramiek! in Museum Prinsenhof Delft

Keramische kunst is van alle tijden, want tot op de dag van vandaag worden er nieuwe kunstobjecten gemaakt van keramiek. Aangezien Delft de plek is van de Nederlandse keramiek, is het niet zo vreemd dat Museum Prinsenhof Delft van 16 februari tot en met 8 september de tentoonstelling Pioniers in Keramiek! organiseert. De tentoonstelling toont topstukken uit de collectie historisch aardewerk zij aan zij met werk van hedendaagse makers. Dit levert een spannende dialoog op tussen vroeger en nu. Het basisrecept van keramiek mag dan hetzelfde zijn gebleven, de wereld waar de kunstenaars op reageren is zeker veranderd. (foto: Museum Prinsenhof Delft)

Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort in Van Gogh Museum

Vanaf 1 maart tot en met 1 september geniet je in het Van Gogh Museum van de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Matthew Wong (1984-2019) in Europa. De Chinees-Canadese kunstenaar maakt stralend, expressief en kleurrijk werk en dat zie je zeker terug in deze tentoonstelling. Wat je ook ziet is dat Matthew zijn inspiratie onder meer vond bij Vincent van Gogh. Ontdek dit zelf in het Van Gogh Museum vanaf 1 maart tot en met 1 september. (foto: Van Gogh Museum)

Regie: Rembrandt in Museum Rembrandthuis

Als je naar de werken van Rembrandt kijkt, dan zie je al snel dat hij een verhaal aan je vertelt. Kijk maar eens goed naar hoe de mensen je aankijken, naar de belichting, gebaren, kostuums en attributen. Het is net een geregisseerde theaterscène. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis de meester neer als regisseur van zijn eigen kunstwerken. Aan de hand van verschillende werken wordt duidelijk hoe bijzonder Rembrandt keek naar zijn eigen werk en wat het moest vertellen. Het wordt sowieso duidelijk dat theatermakers en 19de eeuwse kunstenaars elkaar zeker inspireerden. De tentoonstelling is te zien vanaf 2 maart tot en met 26 mei. (foto: Museum Rembrandthuis)

Collectie Centraal in Centraal Museum

Het Centraal Museum in Utrecht heeft de vaste collectieopstelling vernieuwd onder het mom Collectie Centraal. In de vaste opstelling staat, zoals de naam eigenlijk al zegt, de collectie meer centraal dan voorheen. In meer dan 400 objecten komen oude, moderne en hedendaagse kunst, mode, design en stadsgeschiedenis ruimschoots aan bod. Ook door tientallen recente aanwinsten voor het eerst te laten zien. Er is meer ruimte gecreëerd voor de collectie waardoor er nog meer te zien is. En dankzij de vaste route mis je er ook helemaal niets van. Dat wordt genieten. (foto: Centraal Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.