woensdag 21 februari 2024

Nieuws uit Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek heeft de afgelopen tijd weer veel prachtige geboortes mogen meemaken. Maar ook werken ze samen met Koninklijke Burgers’ Zoo als het gaat om de cheeta’s. Al die nieuwtjes verdienen zeker de aandacht en daarom vandaag een speciale dierentuin nieuws geheel met toffe berichten uit Beekse Bergen! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries; foto’s rest artikel: Mariska Vermij-van Dijk/Safaripark Beekse Bergen, mits anders aangegeven)

Hoera! Derde olifantje geboren

De olifantenfamilie van Beekse Bergen is nu helemaal compleet, want het derde olifantje is deze afgelopen maandagochtend geboren. Mama Punda heeft na een dracht van 22 maanden een meisje gekregen en ze heeft de mooie naam Tendai gekregen. Het is het derde kalfje dat in vier maanden tijd is geboren in het Safaripark. Nog nooit eerder zijn er in een Europese dierentuin in korte tijd drie Afrikaanse olifantjes geboren. Dat is toch bijzonder! De jonge olifant is een meisje en heeft de naam Tendai gekregen. Hoofd dierenverzorger Yvonne Vogels vertelt: ‘Alles valt op zijn plaats! Mosi betekent eerstgeborene: de eerste van de drie kalfjes. Ajabu staat voor stralende. Schitterend om te zien hoe de prematuur, want ze was twee maanden te vroeg geboren, nu is aangesterkt en hoe we dit terugzien in haar karakter. En dan is daar nu ook Tendai, wat dankbaar betekent. Dankbaar voor al het gezonde geluk in de kudde. We zijn helemaal in de wolken!’ Op de foto zie je eerst Tendai met daarachter Mosi en Ajabu. De familie maakt het goed en is in de stal te bewonderen.



Lekker buitenspelen

Alhoewel; Mosi en Ajuba spelen ook al volop buiten. Eind januari ging Ajabu met haar halfzusje Mosi, lekker het buitenverblijf verkend. Natuurlijk niet alleen, want de rest van de kudde was er natuurlijk ook bij. Je laat de kinders immers niet alleen buitenspelen. Op mooie dagen is de kudde dus zeker buiten te vinden, maar ook binnen wordt er volop geravot door de jonge olifantjes. Nu ze er een halfzusje bij hebben, zal deze pret natuurlijk alleen maar groter worden.

Gevlekte hyena’s geboren

Eind december werden er ook nog twee gevlekte hyena’s geboren in het park. Moeder Kipenzi en haar kroost maken het goed en zijn geregeld buiten te zien. Hoofd dierenverzorger Christian Meurrens: ‘Hyena's kunnen elk jaar één nestje werpen vanaf het moment dat ze geslachtsrijp zijn en dat is als de hyena rond de vier jaar. De moeder heeft al eerder succesvol twee nestjes grootgebracht. Zodra de jongen geen melk meer drinken bij de moeder is de kans groot dat de vrouw snel weer gedekt wordt. De dracht duurt ongeveer vier maanden.’ Wat het geslacht van de dieren is, is nog niet bekend. De jonge dieren zijn te zien op de wandelroute tussen het Afrikadorp en Kongoplein.

En ook cheeta’s

In de ochtend van 11 februari jl. zijn er ook nog eens twee cheeta’s geboren. Het is voor de moeder haar eerste nestjes en ze maken het met zijn drietjes goed. Daria, zo heet de moeder, is eind oktober vanuit Frankrijk naar het Safaripark gekomen in het kader van het managementprogramma. Een kleine vier maanden na aankomst zijn er al welpjes! Dat is best snel als je weet dat de dracht van een cheeta ongeveer drie maanden duurt. De welpjes zullen de eerste weken nog niet buiten te zien zijn, aangezien ze met dichte oogjes worden geboren. Het duo moet eerst groeien. De jongen zijn geboren in het verblijf op de wandelsafari tegenover het hyenaperk bij de olifantenvallei. Wist je dat Beekse Bergen de stamboekhouder is van het Europees Managementprogramma van de cheeta’s? Curator Lars Versteege: ‘Als coördinator van het managementprogramma hebben we de belangrijke taak om genetisch goede dieren bij elkaar te zetten, zodat we een gezonde reservepopulatie hebben in Europese dierentuinen. We zijn ontzettend blij met deze twee gezonde welpjes.’

Beekse Bergen en Burgers’ Zoo ruilen cheetavrouwtjes

In het kader van dat managementprogramma hebben Beekse Bergen en Burgers’ Zoo daarom cheetavrouwtjes met elkaar geruild. Dit is gedaan in de hoop een betere match te vinden voor het mannetje wat in de Arnhemse dierentuin woont. Cheeta’s leven over het algemeen alleen. Maar als de paartijd daar is, dan komen ze samen. Cheeta’s zijn vrij kieskeurig als het gaat om hun partnerkeuze. Het koppel wat tot voor kort in Arnhem samenwoonde, bleek dus geen goede match. Tijdens de paartijd produceren mannetjes een zogenaamde ‘stutter call’ of ‘stutter bark’. Mogelijk stimuleert deze speciale roep zelfs de eisprong bij het vrouwtje. Als het vrouwtje krols is, vinden er in enkele dagen tijd diverse paringen plaats. Daarna is het met de passie weer snel gedaan, want na de paringen verliezen ze de interesse in elkaar en gaan ieder hun eigen weg. Door het managementprogramma is het mogelijk om de soort voor uitsterven te behoeden. Iets wat hard nodig is, want er zijn nog amper 7000 cheeta's in het wild. Het nieuwe koppel blijkt een match. Nu maar hopen dat er een nestje van komt! (foto: Burgers’ Zoo)

Light Safari; nog deze week te zien

Tot en met 25 februari kun je genieten van het lichtspektakel Light Safari. Al velen gingen je voor, want op 25 januari verwelkomde het safaripark de 100.000ste bezoeker hiervoor. De nietsvermoedende familie werd natuurlijk in de watten gelegd en ontving een tof safaripakket met een olifantenknuffel erin en lichtgevende accessoires, zodat ze de avond nog leuker konden beleven. General manager van Safaripark Beekse Bergen Rens Willemsen: ‘Het is mooi om te zien dat het evenement zo'n succes is! Er is maandenlang ijverig gewerkt om het grootste lichtfestival van de Benelux neer te zetten. We zijn trots op deze mijlpaal: een bekroning op het harde werk!’ Bij de ontwikkeling van Light Safari vormde de aantrekkingskracht van de mens op licht een belangrijke bron van inspiratie. Tijdens de route van bijna twee kilometer ontdek je meer dan 3.000 lichtgevende dier-, bloem- en plantobjecten.

Wil je meer weten over de dieren en het park? Je vindt alle openingstijden, tickets en meer via BeekseBergen.nl. Meer weten over Burgers’ Zoo? Kijk dan op BurgersZoo.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.