maandag 5 februari 2024

Bezoekersrecords in 2023 voor diverse uitjes van Efteling tot Kasteel Hoensbroek

2023 was een goed jaar voor verschillende dagjes uit. We trokken er best massaal op uit om kunst te ontdekken, dieren te bewonderen of gillend in een achtbaan te stappen. Sommige uitjes trokken zelfs een voor hen nieuw record aan bezoekers aan, zoals voor Junglepark De Orchideeën Hoeve (wat nu door het leven gaat onder de naam Pantropica) en Beekse Bergen. Maar ook Teylers Museum ontving meer bezoekers dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Hoeveel dat er dan zijn? Lees dan snel verder. Misschien was jij wel een van die bezoekers van deze uitjes in 2023. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

5,56 miljoen bezoekers voor Efteling

2023 was een goed jaar voor Efteling. Het sprookjespark werd door zo’n 5,56 miljoen bezoekers bezocht. Dat is weer meer dan in 2022 de poorten passeerden en dus een nieuw bezoekersrecord. Opvallend is dat in Nederland het aantal abonnementen flink is gestegen en dat 33% van de totale groei in bezoekers werd verzorgd door de Duitse bezoekers, samen met 12% Engelse en 48% Belgische bezoekers. ‘Wij zijn dankbaar dat bezoekers ons steeds opnieuw weten te vinden,’ vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling. ‘Het feit dat onze groei in 2023 vooral door internationale bezoekers komt, voelt echt als de kers op de taart. Het sluit volledig aan bij onze visie richting 2030 waarbij continuïteit en zelfstandigheid centraal staan, een groei in aantal gasten is voor de Efteling geen doel op zich. Om mee te blijven doen in de top van Europese parken willen we een internationale en meerdaagse bestemming worden waar ieder gezelschap een 9+ ervaring heeft. De lat ligt hoog, maar daar werken we samen hard voor. De gastwaardering van afgelopen jaar is gestegen van gemiddeld 8,59 naar 8,64 dus we zijn op de goede weg. De bezoekersaantallen van 2023 geven vertrouwen en ik kijk enorm uit naar wat 2024 ons zal brengen.’ Geen wonder ook dat Efteling wederom Leukste Uitje van Nederland is geworden. (foto: Efteling)

423.107 bezoekers voor Junglepark de Orchideeën Hoeve

Afgelopen week presenteerde Junglepark de Orchideeën Hoeve een prachtige nieuwe naam met heerlijke commercials op tv: Pantropica (daarover later meer!). Maar onder de naam van vorig jaar bezochten maar liefst 423.107 de schitterende tuinen. Hiermee werd het bezoekersrecord van 2022 overtroffen met een stijging van 30%! Volgens mede-eigenaar Jeroen Maarsen is dit te danken aan de vernieuwing- en uitbreidingskoers die al jaren wordt voortgezet. ‘Ook in 2023 hebben wij weer nieuwe dingen toegevoegd aan het park waaronder de opening van Pankong River waarin 3.000 tropische vissen leven en Aarts speeljungle,’ vertelt Jeroen. Dat het indooruitje het goed heeft gedaan, lag ook zeker aan het weer. ‘Volgens het KNMI was 2023 het natste jaar sinds metingen. Daardoor kregen wij als indooruitje nog een grotere aantrekkingskracht en waren wij onder meer op DagjeWeg.NL het populairste dagje uit van het jaar.’ (foto: De Orchideeën Hoeve/Pantropica)

1,3 miljoen bezoekers voor Beekse Bergen

Nog een dagje uit wat zijn record aan bezoekers heeft verpulvert is Beekse Bergen. In 2022 gingen 1,2 miljoen bezoekers op safari en in 2023 waren dat er maar liefst 1,3 miljoen! Eind september verwelkomde Beekse Bergen al de miljoenste bezoeker, dus alles daarna was prachtig om het record te halen. General manager van Safaripark Beekse Bergen Rens Willemsen zei hierover: ‘Nog nooit eerder mochten we de miljoenste gast al zo vroeg in het jaar verwelkomen. Het was dan ook vrij snel duidelijk dat we het record van 2022 zouden verbreken. We zijn ontzettend dankbaar dat we zoveel gasten een mooie dag mochten bieden!’ Het park vierde haar 55ste verjaardag wat meer bezoekers trok, maar ook vier leeuwenwelpjes, twee olifantenkalfjes en Light Safari waren goed voor meer gasten. De 1,3 miljoen bezoekers is inclusief verblijfsgasten in het Safari Resort en Safari Hotel. (foto: Beekse Bergen)

926.000 bezoekers voor WILDLANDS

De bezoekersaantallen voor WILDLANDS Adventure Zoo Emmen zitten opnieuw in de lift. Met 926.000 bezoekers verwelkomde het park 11% meer bezoekers dan in 2022. Het aantal abonneehouders groeide ook met 21% naar bijna 46.000 bezoekers. Dat zijn er gewoon 8.000 meer dan vorig jaar. Het kerstvakantie evenement WILDnights werd ook al zo goed bezocht dit jaar. Het leverde ruim 42.000 bezoekers op en dat is weer 5% meer dan 2022. Directeur Julius Minnaar kijkt tevreden terug op 2023, maar ook al vooruit naar 2024: ‘Uiteraard verheugen we ons op de komst van de koning, zijn gezin en de koninklijke familie op Koningsdag 2024 in Emmen. Daarnaast krijgt Nortica een flinke opknapbeurt en voegen we in dit gebied zeehonden toe.’ (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

310.000 bezoekers voor Kunsthal Rotterdam

Topdrukte in de Kerstweek zorgt ervoor dat Kunsthal Rotterdam het jaar 2023 extra succesvol heeft afgesloten. De groots opgezette overzichtstentoonstelling Ai Weiwei. In Search of Humanity (te zien tot en met 3 maart 2024) trok in de laatste week van het jaar meer dan 16.000 bezoekers. Het visuele, digitale spektakel van kunstenaar Refik Anadol bracht daarnaast grote aantallen mensen op de been. Hiermee komt het totale aantal bezoekers op 310.000, het op twee na hoogste aantal in de 31-jarige geschiedenis van de Kunsthal. De Kunsthal is een toegankelijk museum met veel leuke extra’s voor bezoekers van workshops tot lezingen. De bijzondere tentoonstellingen van kunst tot mode zorgen ervoor dat er voor iedereen iets bijzonders is om te bezoeken. (foto: Kunsthal Rotterdam)

1.165.000 bezoekers voor Attractiepark Toverland

Nee, het is geen sprookje, ook Attractiepark Toverland verwelkomde een recordaantal bezoekers in 2023. Het tweede Leukste Uitje van Nederland kreeg 1.165.000 bezoekers over de vloer. De groei is mede te danken aan de vier nieuwe attracties in themagebied Avalon. Daarnaast hielpen de verlengde openingstijden en seizoensgebonden evenementen aan het nieuwe record. Jean Gelissen jr., Algemeen Directeur Toverland, blikt terug op een ongelofelijk mooi jaar. ‘Niet alleen mochten we meer gasten dan ooit ontvangen, ook de gasttevredenheid was hoger dan ooit tevoren. Dit is een waanzinnige combinatie waar we met het hele Toverteam heel trots op zijn!’ Ook het komende jaar wordt weer magisch in Toverland. (foto: )

129.421 bezoekers voor Airborne Museum

Het Airborne Museum ontving in 2023 maar liefst 129.421 bezoekers. Hiervan kwamen er 86.122 naar Airborne Museum Hartenstein, gevestigd in Oosterbeek. Airborne Museum at the Bridge, de gratis te bezoeken museale dependance in Arnhem, ontving 43.299 bezoekers. In totaal is dat ruim 20.000 bezoeker meer dan 2022. Directeur Ronnie Weijers: ‘Ik ben heel tevreden over het afgelopen jaar. De bezoekcijfers zijn weer terug op het oude niveau. Dat was toch even afwachten, na corona en met alle nieuwe onzekerheden en de hoge inflatie. Maar de mensen hebben ons zowel in Oosterbeek als in Arnhem weer in grote getalen weten te vinden. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar mooie, inhoudelijk sterke projecten gerealiseerd waar we met veel trots op terug kijken. In 2024 herinneren en vieren we 80 jaar Slag om Arnhem. Het belooft een bijzonder jaar te worden en het Airborne Museum start dit jaar met veel enthousiasme en energie.’ (foto: Mike Bink/Airborn Museum)

144.246 bezoekers voor Teylers Museum

Het stond nog niet in de begroting van Teylers Museum en daarom was het extra leuk; de 144.246 bezoekers die het oudste museum van Nederland bezochten. Verschillende tentoonstellingen over hedendaagse en oude kunst, objecten en sleutelfiguren die het museum groot maken, samen met het programma Vier de zomer in Teylers, zorgden er samen voor dat het museum bruiste van de levendigheid. Directeur Marc de Beyer: ‘Bezoekersonderzoek laat zien dat niet alleen de wisselende tentoonstellingen aantrekkingskracht hebben op het publiek, maar dat Teylers Museum als oudste museum van Nederland steeds meer een begrip wordt.’ Men hoopt met het enerverende nieuwe programma voor 2024 weer zoveel (of meer) bezoekers aan te trekken. (foto: Franck Doho/Teylers Museum)

Mooie bezoekersaantallen bij Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat vier uitjes en wel Museum Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare. Alle uitjes hebben mooie bezoekersaantallen mogen noteren aan het eind van 2023. Museum Kaap Skil spande de kroon en ontving het recordaantal van 90.051 bezoekers! Het museum kreeg vooral door de documentaire De Jurk en het Scheepswrak extra bekendheid (en dus bezoekers). De Oudheidkamer trok met 5.415 een vijfde meer bezoekers dan verwacht. Voor komend seizoen staat er een nieuwe tentoonstelling op de planning, die mogelijk nóg meer mensen naar dit pittoreske museum zal trekken met het heerlijke onderwerp Speelgoed. De Vuurtoren werd door 91.184 mensen beklommen. Ook dat is ruim boven de begroting, aangezien de vuurtoren een tijdje dicht is geweest vanwege werkzaamheden. Ecomare mocht 271.030 bezoekers verwelkomen. Ook dit aantal was ruim boven de verwachting en meer dan de afgelopen jaren. (foto: Museum Kaap Skil)

(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

80.043 bezoekers voor Natuurmuseum Fryslân

In 2023 vierde Natuurmuseum Fryslân haar 100ste verjaardag met een uitgebreid programma aan activiteiten en tentoonstellingen in het museum. En dat leverde 80.043 bezoekers op! De 80.000ste bezoeker stapte letter op 31 december 2023 over de drempel. Jan en Greet van der Schaaf uit Drachten werden daarom verrast door directeur Froukje Hernamdt met bloemen, een goodybag en gratis entree. Ze kwamen het museum bezoeken samen met hun drie kleinzonen Karsten, Ruben en Thomas uit Sneek. Daarna liepen er nog wat bezoekers naar binnen. Normaal behaalt het museum tussen de 50.000 en 55.000 bezoekers per jaar, dus dat maakt het extra bijzonder. Bovendien bezocht maar één keer eerder meer bezoekers het museum, namelijk in 2015 met ruim 96.000 bezoekers. De belangrijkste trekpleister in 2023 was natuurlijk T.rex in Town, een samenwerking met Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Voor 2024 staat er nog meer leuks op het programma, waaronder gratis dinsdag, waarop iedereen gratis het museum mag bezoeken. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

Zeker 500.000 bezoekers voor Naturalis

Over Naturalis Biodiversity Center gesproken; ook zij hebben opnieuw een bezoekersrecord te pakken. Men verwachtte aan het einde van het jaar de magische grens van 500.000 bezoekers te overschrijden. Het record van vorig jaar (440.000) is overigens ruimschoots overschreden. Dit jaar kwamen er 40.000 bezoekers op schoolreisje naar het centrum. Het was het eerste jaar sinds de heropening in 2019 dat het museum open kon zijn. Het museum was ook in 2023 voor het eerst compleet met de Evolutiezaal en de tijdreis-attractie Rexperience. Daarnaast werd de vaste opstelling aangevuld met een reusachtig bergkristal. Tot en met de voorjaarsvakantie kun je de horzellarven Kwik, Kwek en Kwak uit het been van Freek Vonk nog bewonderen (dit trok ook veel bezoekers). Museumdirecteur Marjolein van Breemen: ‘We hebben volgend jaar ook een spectaculair familieaanbod. Het museum staat vanaf oktober in het teken van Triceratops, met tentoonstelling en een randpogramma over onze kudde van deze dinoreuzen. Of we volgend jaar dus wéér een bezoekersrecord hebben? Als het aan mij ligt wel.’ (foto: Naturalis Biodiversity Center)

1.035.997 bezoekers voor Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft een prachtig 2023 achter de rug, waarbij 1.035.997 bezoekers naar de dieren zijn komen kijken. Dit aantal wordt onder meer naar buiten gebracht in de vorm van een bijzonder jaaroverzicht. Zo werden er in de horeca meer dan 500.000 koppen koffie geschonken en werd 700 kilo rijst in pokébowls en andere Aziatische gerechten verwerkt. De duikers verbleven ruim 1250 uur onder water in Burgers’ Ocean. In het tropisch koraalrifaquarium van 8 miljoen liter water zit in totaal 272.000 kilo zeezout, terwijl de horeca 100 kilo peper heeft gebruikt. De 2 Aziatische olifanten aten ruim 37.000 kilo hooi en 6.000 kilo verse wilgentakken. De Caribische zeekoeien zijn delicate fijnproevers en de duurste kostgangers van het park. Zo eten zijn met zijn vieren jaarlijks 24.000 kilo andijvie, 1.000 kilo broccoli, 260 kilo Chinese kool, 750 kilo rode bieten en 1.100 kilo witlof, naast enkele andere ingrediënten. Dit zijn slechts enkele getallen die naar buiten werden gebracht door het park. (foto: Burgers’ Zoo)

Bijna 200.000 bezoekers voor STRAAT Museum

Een waar bezoekersrecord voor STRAAT, het museum voor street art en graffiti in Amsterdam. In 2023 bezochten bijna 200.000 bezoekers het museum. Dat is 70% meer dan in 2022! De tentoonstellingen Women in Street Art, Urban Artivism en Printed Matters: Raise the Level zijn naast de vaste collectie medeverantwoordelijk voor de stijging aan bezoekers. 40% van de bezoekers komt uit het buitenland, 20% uit de omgeving van Amsterdam en 40% uit de rest van het land. Een prachtig resultaat. (foto: STRAAT Museum)

Recordaantal bezoekers voor historische musea Thermenmuseum en Kasteel Hoensbroek

Als iets vertelt over de Romeinse geschiedenis in Nederland, dan ga je naar het Thermenmuseum in Heerlen. En dat deden in 2023 maar liefst 22.905 bezoekers. Dit zijn er 1.775 meer dan in 2022. Vooral scholen kwamen massaal voor het educatieve en leerzame programma naar het oude badhuis. Kasteel Hoensbroek mocht in 2023 87.130 bezoekers verwelkomen. Dit waren er maar liefst 13.079 meer dan in 2022. Kasteel Hoensbroek heeft de afgelopen jaren veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder Kidsproof Museum 2023 en Mooiste Kasteel van Nederland door de ANWB. Deze awards maakten, samen met het uitgebreide programma in de schoolvakanties, de bezoekers duidelijk nieuwsgierig naar al dat moois! (foto’s: Kasteel Hoensbroek en Thermenmuseum)


2,7 miljoen bezoekers voor Rijksmuseum

Het was een bijzonder jaar voor het Rijksmuseum. In totaal kwamen er 2,7 miloen bezoekers over de vloer. Ruim 1 miljoen daarvan kwam uit Nederland. 473.000 kinderen wisten het museum te vinden. Uit het buitenland ging de VS voorop (12% van het totaal), gevolgd door Frankrijk en Duitsland (beide 7%). Online ontving het museum 8,2 miljoen bezoekers. Vooral de tentoonstelling over Johannes Vermeer trok de aandacht – en de bezoekers – naar het Museumplein. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Wij danken alle bezoekers voor hun komst naar het Rijksmuseum en naar alle musea in Nederland waar de collectie van het Rijksmuseum afgelopen jaar te zien was. Dankzij de vele samenwerkingen konden miljoenen mensen genieten en geïnspireerd worden door kunst, geschiedenis en creativiteit.’ (foto: Kelly Schenk/Rijksmuseum)

1,3 miljoen bezoekers voor ARTIS

ARTIS bruiste in 2023 op vele manieren en dat blijkt wel uit de 1,3 miljoen bezoekers die de Amsterdamse dierentuin heeft mogen ontvangen. Zo vierde het park haar 185ste verjaardag, stonden de Zoomeravonden in het teken van een gezonde planeet, schitterde mascotte Artis de Partis op de Canal Parade en werd het schitterende nieuwe leeuwenverblijf in gebruik genomen door de leeuwen. Kortom, een perfect jubileumjaar voor de oudste dierentuin van Nederland. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.