zaterdag 10 februari 2024

Pantropica, nieuwe tropische naam van de Orchideeën Hoeve

In januari bezocht ik de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Eigenlijk voor het laatst onder die naam, want een paar dagen later werd er nieuw groots avontuur voor dit jungle uitje aangekondigd: een nieuwe naam! De Orchideeën Hoeve gaat nu door het leven als Pantropica. De naam opent deuren voor de toekomst en heeft een meer internationale klank, zodat ook bezoekers van over de grens beter de naam kunnen uitspreken. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Familiebedrijf sinds 1919

De hoeve kent een schitterende, lange historie. Het familiebedrijf van de familie Maarssen startte in 1919 als bloemenkwekerij van anjers, chrysanten en seringen in Aalsmeer. Na heel wat zware jaren, Tweede Wereldoorlog en een wissel van eigenaren, wilde Thomas Maarssen sr. orchideeën gaan kweken. In 1957 kocht hij voor 10 gulden zijn eerste orchideeën. Men verhuisde naar de Noordoostpolder en startte daar met succes een orchideeënkwekerij. De naam Orchideeën Hoeve werd ooit bedacht om zo orchideeën te kunnen leveren op de veiling in Aalsmeer. Thomas jr. en zijn broer Jeroen staan inmiddels als vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. ‘Veertig jaar geleden was de orchidee een bijzonderheid. De plant werd geassocieerd met moeilijk te houden, duur en warme oorden. Dat waren de ingrediënten die mensen aanspraken en vormden een aantrekkelijk thema voor de aanleg van de eerste tropische tuin in 1989. Het begin van de attractie,’ licht Thomas jr. toe.


Tropische attractie

De rest is eigenlijk, zoals je dat noemt, geschiedenis. De Orchideeën Hoeve transformeerde van tuincentrum tot een tropische dagattractie met meer dan 423.000 bezoekers per jaar. Inmiddels is het junglepark uitgegroeid tot een overdekt park met prachtige tuinen vol schitterende planten. Er wonen aapjes, vogels, vissen, schildpadden, alpaca’s, vlinders en meer. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en er wordt veel gedaan aan educatie. Hoogtepunt zijn altijd de lichtjesavonden, waarbij het gehele park feeëriek verlicht wordt door duizenden twinkellichtjes… Het avontuur leidt je door verschillende werelden, waaronder de sprookjesachtige zwevende bloementuin. Het werd dus tijd voor een naam die dit alles omvat. ‘Afscheid nemen van een naam doe je echter niet zomaar, zeker niet van iets wat je zoveel goeds heeft gebracht en zo vertrouwd is geworden, aldus Thomas.


Pantropica: alles tropisch

Omdat men niet zomaar afstand wilde doen van de naam, is er zorgvuldig gezocht naar een naam wat echt perfect is om het begrip De Orchideeën Hoeve te kunnen vervangen. Thomas vertelt hierover: ‘Wij zijn er achter de schermen jaren mee bezig geweest. Honderden namen zijn voorbij gekomen en uiteindelijk hebben wij richting gevonden door inspiratiesessies met jaarkaarthouders, medewerkers en Bernard Klaassen van Ygenzinnig.’ Hier kwam uiteindelijk de prachtige naam Pantropica uit. Dit betekent letterlijk ‘geheel tropisch’. Pan is afkomstig van het woord Pangea, het supercontinent van 250 miljoen jaar geleden, waaruit alle huidige continenten zijn ontstaan en verwijst naar het Griekse ‘gehele’. Tropica staat voor alle tropische highlights in het park die de bezoekers kunnen ervaren, beleven en ontdekken. Een zeer passende naam dus die op feestelijke wijze is onthuld.


Thomas en Jeroen Maarssen onthulden samen met burgemeester Roger de Groot de nieuwe naam (foto: Pantropica)

Toekomstplannen

Volgens Jeroen is Pantropica naast een naamswijziging tevens een mooie, belangrijke verandering voor het park: ‘Het geeft koers aan onze ambities om het park nog verder uit te breiden en het opent tevens de weg naar een grotere naamsbekendheid op de (inter)nationale markt.’ In februari start Pantropica met het uitzenden van commercials op de landelijke radio en TV, waar ludiek wordt ingespeeld op de nieuwe slogan ‘Even in een andere wereld’. Tevens liggen er alweer tekeningen klaar voor de bouw van een gloednieuwe beleving met onder meer een groot speelgedeelte voor kleine ontdekkingsreizigers. Uiteraard blijft het kloppende hart van dit familiebedrijf bestaan, want in The Greenhouse blijft gewoon de orchideeënkwekerij bestaan.


Op tropisch avontuur

De volgende keer ga ik dus niet meer naar de Orchideeën Hoeve om onder meer in de Lori tuin de Regenbooglori’s te voeren, de toekan te spotten of even te buurten bij de alpaca's en vlinders, maar dompel ik mij helemaal onder in al dat moois van Pantropica waar je op en top van kan genieten. Ben jij benieuwd naar de tropische avonturen die je kan beleven in Pantropica? Kijk voor openingstijden, tickets, nieuws en meer verhalen op Pantropica. Je bent namelijk echt even in een andere wereld…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.