maandag 19 februari 2024

Hond Gezond Maand van de Gebitsverzorging

Februari is de maand van de liefde, van carnaval én van de gebitsverzorging bij huisdieren. Je tanden poetsen is voor mensen iets wat we van jongs af aan worden aangeleerd. Doe je het niet, dan kun je last krijgen van bloedend tandvlees, gaatjes en flinke ontstekingen. En dat eet en drinkt niet fijn, bovendien zal er een pijnlijk bezoekje aan de tandarts gevolg van zijn. Klinkt niet fijn, nietwaar. Tanden die in het huishouden zelden gepoetst worden, zijn die van onze huisdieren. En dat vaak met dezelfde nare gevolgen van dien. In de maand van de Gebitsverzorging vragen dierenartsen extra aandacht voor het gebit van je hond of kat. Want zeg nu zelf, je wil je maatje toch zolang mogelijk van een goed gebit laten genieten? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Slechte mondhygiëne

Uit een recent onderzoek in opdracht van AniCura, een Europees netwerk van dierenklinieken met ongeveer honderd klinieken in Nederland, blijkt dat slechts 2% van de katten en 4% van de honden in Nederland een dagelijkse tandenpoetsbeurt krijgen. Dat is niet veel. Vooral als je dan bedenkt (zo zegt een onderzoek van Wiggs RB & Lobprise HB, Marshall uit 2014) dat veel honden en katten op tweejarige leeftijd al ernstige gebitsproblemen hebben. Toch schetst AniCura nog wel hoop aan de horizon: jongere huisdiereigenaren poetsen vaker de tanden van hun kat of hond dan de oudere generaties.

Check het gebit

Om gezondheidsproblemen met gebit en het lichaam (want veel gebitsproblemen kunnen ook andere infecties in het lichaam geven) te voorkomen, is het goed om geregeld het gebit van je hond (of kat) te controleren. Til de bovenlip eens op en check het tandvlees. Is het rood? Bloedt het? Is het gezwollen? Of zie je een bruine aanslag? Dan zijn er gebitsproblemen. Door geregeld te controleren, weet je hoe het gebit er in gezonde toestand uit moet zien. Is er dan ineens iets anders dan weet je dat je naar de dierenarts moet gaan. Let daarbij overigens ook op de eetlust van je hond, want als hij of zij niet meer wil eten dan kan je hond (of kat natuurlijk) pijn in het bekje hebben. Meer over dit onderzoek lees je ook bij AniCura op de website.

Poetsen kun je leren

Het is best een beetje gek als je de tanden van je hond gaat poetsen. Je hond gaat waarschijnlijk gekke bekken naar je trekken, want wat is nu weer een tandenborstel? Dan zit je met een soort van tandpasta te klooien wat direct opgelikt wordt. En dan hebben we het nog niet gehad over het poetsen van de achterste kiezen. Omdat het in het begin lastig is, haken veel mensen af om de tanden van hun huisdier te poetsen. Troost je met het idee dat het gemiddeld 60 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Dus doe het consequent met zijn tweetjes en het wordt al snel een gewenning. Koop een goed setje bij de dierenwinkel en laat je goed adviseren. Een startsetje bestaat vaak uit een aangepaste borstel met een tube speciale tandpasta (mensen tandpasta mag je niet gebruiken!). Werkt het met die aangepaste tandenborstel niet, dan kun je ook een poetsdoekje gebruiken die je om je vinger doet. Beloon je hond tijdens het poetsen met wat lekkers, zodat het als positief ervaren wordt. En… het hoeft niet lang te duren, zolang je het maar dagelijks doet.

Poetsen met een kluif

Mijn hond poetst ook zijn tanden zelf, met een lekkere tandenpoetskluif. Deze kluiven hebben een speciaal ontwikkelde vorm, waardoor ze tijdens het kauwen de tanden schoonmaken. Er zijn verschillende soorten van deze kluiven, waarvan waarschijnlijk de Dentastix van Pedigree het meest bekend zijn. Maar je hebt ze ook van Edgar & Cooper of merkloos. Laat je daar eens over adviseren door de dierenspeciaalzaak of je dierenarts.

Tandcontrole bij de dierenarts

Tijdens deze maand kun je bij veel dierenartsen een gratis gebitsconsult aanvragen. Kijk maar eens op de website je dierenarts of deze ook deelneemt. Ga sowieso geregeld naar een controle met je huisdier. Je hond of kat kan immers niet met onze woorden aan je vertellen dat er iets mis is. Veel tandproblemen zijn heel gemakkelijk op te lossen, zonder dat er meteen ingrijpende behandelingen nodig zijn. Door geregeld de dierenarts te bezoeken, kun je veel problemen op tijd aanpakken.

Wil je meer weten, tips hoe te poetsen of weten welke dierenartsen meewerken aan deze maand? Kijk dan op: MaandvandeGebitsverzorging.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.