donderdag 22 februari 2024

Stadsbeeld Build Love

We gaan even terug naar 2020. Covid-19 grijpt om zich heen. Iedereen doet zijn best om thuis te blijven en niet ziek te worden, maar in het ziekenhuis gaat alles door. De Intensive Care ligt vol met patiënten die niet zeker zijn of ze de nacht nog halen. Verplegers, artsen, zusters… ze gaan maar door en slapen amper. De zorg kon wel een extra hard onder de riem gebruiken, dus applaudisseerden wij voor hen. Enkele ondernemers in Leidsche Rijn vond dat niet genoeg en liet een standbeeld maken wat een hart onder de riem moest steken bij alle zorgverleners in het ziekenhuis die ineens in deze vreemde frontlinie waren geplaatst. En dit standbeeld staat er nog; een hart voor de zorg. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Build Love

gemaakt door: Martine Pouw Helsloot
gemaakt van: cortonstaal en beton
bestaat uit: een hart van 2 meter
staat voor: St. Antonius Leidsche Rijn
staat daar sinds: 10 april 2020

Build Love

Een beetje extra liefde, dat was wel nodig in die tijd vol onzekerheden. Build Love bouwt liefde op; het hart bestaat namelijk uit verschillende ‘lapjes’ die samen een hart opbouwen. Je kijkt er nog wel dwars doorheen, wat het hart kwetsbaar, maar ook sterk maakt. Een paneel is goudkleurig en glanst je tegemoet. Dit spiegelende deel staat symbool voor de toekomst, want we moeten niet vergeten om vooruit te blijven kijken. Het beeld is gemaakt van gerecycled beton en ander oud (bouw)materiaal wat afkomstig is uit Leidsche Rijn. Het maken van dit standbeeld was niet toevallig; lokale ondernemers die al van het eerste uur in dit deel van Utrecht bezig zijn, wilden heel graag een mooi standbeeld wat bij Leidsche Rijn zou passen. Kunstenares Martine Pouw had daar wel een idee voor; een hart. Het hart als symbool voor bouwen aan een samenleving in een stadsdeel waar volop werd gebouwd. De ontwikkeling van het hart kwam in een stroomversnelling op het moment dat corona haar intrede deed in het land. En zodoende was het daarnaast niet moeilijk om de beste plek voor dit hart te vinden.



Martine Pouw

Martine Pouw is een kunstenares uit de regio Utrecht. Ze heeft in en rondom Leidsche Rijn nog meer werken staan van cortonstaal. Ze is bijvoorbeeld bekend van de zogeheten JOP’s (jongeren ontmoetingsplekken). Deze huisjes met bank zijn voorzien van prachtige uitsneden die, als de zon erop schijnt, voor een bijzonder schaduwschouwspel zorgen. Maar ze maakt ook bijzondere gepersonaliseerde boomroosters en heeft de strandpost van de Haarrijnseplas ontworpen en begeleid. Want ook dat doet ze met haar Studio Zien; projecten overzien. Kijk maar eens op haar website MartinePouw.com voor voorbeelden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.