donderdag 24 augustus 2023

Stadsbeeld Simon Vestdijk

Romanschrijver, dichter, muziekcriticus, essayist en arts… Simon Vestdijk (17 oktober 1898 – 23 maart 1971) was het allemaal. Beroemd om zijn volle zinnen en prachtige verhalen. Titels als Terug naar Ina Damman, De Koperen Tuin, Kind tussen vier vrouwen, De onmogelijke moord, Els Böhler het Duitse dienstmeisje, Het Proces van Meester Eckhart en het gedicht De Vliegende Hollander zijn allemaal van zijn hand. Simon Vestdijk is een zeer belangrijk schrijver binnen de Nederlandse literatuur geschiedenis. Van korte verhalen en gedichten tot aan psychologische, historische of autobiografische romans. De man schreef het allemaal. En in Doorn schrijft hij verstild in de tijd nog iedere dag… (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Simon Vestdijk

gemaakt door: Jaap te Kiefte
gemaakt van: brons
bestaat uit: een schrijvende Simon Vestdijk, al zittend aan zijn bureau
zit op: het Kerkplein voor de Maartenskerk
zit daar sinds: 2 maart 2013

Simon Vestdijk

Simon Vestdijk is als schrijver geroemd in heel Nederland. Tijdens zijn leven won hij vele prijzen voor specifieke verhalen, gedichten en essays, maar ook voor zijn gehele oeuvre, waaronder de Constantijn Huygensprijs, Prijs voor Meesterschap en Prijs der Nederlandse Letteren. In veel steden en dorpen is wel een straat naar deze woordmeester vernoemd. Er is echter maar een standbeeld van hem en die is dus te vinden in Doorn. Dat zijn beeltenis daar achter zijn werktafel zit, is niet zo vreemd; Simon vestigde zich in 1939 al in deze plaats op de Utrechtse Heuvelrug en heeft daar een groot deel van zijn leven doorgebracht. Het standbeeld is heel toegankelijk. Je kan de in gedachten verzonken zijnde schrijver aankijken, over zijn schouder loeren naar de teksten voor hem, maar ook van een afstandje naar het prachtige tafereel staren.



Jaap te Kiefte

Jaap te Kiefte is een wetenschappelijk illustrator en beeldhouwer uit Doorn die ook zo zijn eigen wetenschappelijke boeken heeft gepubliceerd. Of Simon Vestdijk zijn voorbeeld is, dat kan ik nergens ontdekken. Wel dat hij een ‘geheime’ lade of luik onder het tafelblad heeft gemaakt waarin je je favoriete citaat van Simon Vestdijk kan stoppen of een eigen tekst in kan leggen. Uiteraard heeft Jaap hier zelf ook iets ingelegd. Wist je dat Jaap in 1996 al de opdracht kreeg om het standbeeld te maken en het eigenlijk door Mieke Vestdijk, de weduwe van Simon, in het jaar van zijn 100ste geboortedag zou moeten worden onthuld? Echter was er in 1998 niet genoeg geld om een groot beeld (het is 1 meter 60 en weegt 2000 kilo) te maken. Het duurde dus even tot 2013 voordat Mieke de bronzen beeltenis van haar overleden man kon onthullen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.