dinsdag 22 augustus 2023

Museumuitjes voor kinderen (van alle leeftijden)

De scholen zijn weer aan het beginnen en de zomervakantie loopt op haar einde, maar er is altijd wel een woensdagmiddag of weekend vrij om iets leuks te gaan doen. Naar het museum bijvoorbeeld. Voor kinderen (en volwassenen) zijn er genoeg toffe musea en tentoonstellingen om van te genieten. In deze museumnieuws heb ik toffe uitjes verzameld die zeker bij kinderen in de smaak zullen vallen. Lees dus snel verder om te ontdekken wat er nieuw is bij nijntje, welke tentoonstelling bij het Oude Ambachten & Speelgoed museum te zien is en hoeveel bezoekers Natuurmuseum Fryslân er inmiddels heeft mogen ontvangen voor Trix! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Welkom in het vernieuwde nijntje museum

nijntje is wellicht een van de beroemdste konijntjes ter wereld en iedereen mag bij haar komen spelen in haar eigen museum in Utrecht. Het nijntje museum is onlangs helemaal vernieuwd tot een nog leuker speelparadijs en werd op 21 juni, de verjaardag van ons lieve konijntje, geopend. Het museum heeft een lekkere opfrisbeurt gekregen en er zijn twee themazalen bij gekomen: ‘de boerderij van jan’ en ‘de winkel van betje’. Kinderen mogen in het museum heerlijk spelen en de wereld ontdekken, zoals je dat alleen kan in de wereld van nijntje en Dick Bruna. Ouders hebben er ook veel te zien, waardoor het voor iedereen een tof uitje is. En ook echt iedereen, want het museum is nog toegankelijker geworden voor rolstoelen, kindjes met een auditieve en visuele beperking. Er zijn zelfs cabines waar je even lekker tot rust kan komen. Wat overigens ook goed kan in de ‘leeszaal van nina’ waar iedereen lekker kan (voor)lezen. Voor openingstijden, tickets en meer ga je naar nijntjemuseum.nl. (foto: nijntje museum/Jelle Draper)

50.000 bezoekers voor T.rex in Town in Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân opende in de herfstvakantie van 2022 de jubileumtentoonstelling T.rex in Town. Het was dé tentoonstelling waarmee het museum hun 100jarige bestaan mee vieren. In samenwerkting met Naturalis in Leiden werd deze bijzondere tentoonstelling rondom T.rex Trix samengesteld. En in mei wandelde de 50.000ste bezoeker voor Trix het museum binnen! Normaal haalt het museum pas na een jaar zoveel bezoekers, dus dat wil wel zeggen dat T.rex in Town een bijzonder aantrekkelijke tentoonstelling is voor jong en oud. Overigens is het alweer een tijdje geleden, dus de teller zal inmiddels wel zijn opgelopen. Ben jij al bij Trix en deze bijzondere tentoonstelling geweest? Het kan nog tot en met 3 september! O en de 50.000ste bezoekers waren vader Yordi Taris met zijn 3 jarige zoontje Jayden die voor het eerst er samen op uit gingen. Dat maakt het toch extra speciaal! Wist je dat het skelet van Trix in Natuurmuseum Fryslân een replica is van het skelet wat in Naturalis te zien is? Dat echte skelet is door de Friese paleontoloog Anne Schulp, samen met een team van Naturalis, in Montana, VS opgegraven. Trix wordt wereldwijd beschouwd als het beste bewaarde T.rex skelet. Wil jij Trix nog even gedag zeggen? Kijk dan op Natuurmuseumfryslan.nl voor openingstijden en tickets. (foto: Natuurmuseum Fryslân)

Van Èrpel tot Tortilla in Kempenmuseum de Acht Zaligheden

Wie houdt er nu niet van lekker eten? Lekker een potje nasi of toch groente met aardappels? Tot en met 24 september geniet je bij Kempenmuseum de Acht Zaligheden van een zeer smakelijke tentoonstelling die laat zien hoe onze eetgewoontes (soms drastisch) zijn veranderd. Ook nu kijken we weer heel anders naar wat we eten en drinken. In Van Èrpel tot Tortilla komt dit allemaal voorbij. Uiteraard met objecten uit de museumcollectie. Kijk voor meer informatie, tickets en openingstijden op Kempenmuseum De Achtzaligheden. (foto: Kempenmuseum de Acht Zaligheden)

Het Straatje van Vermeer staat in Madurodam

Het schilderij ‘Het straatje’ van Johannes Vermeer houdt de gemoederen van kunstkenners aardig bezig. Want waar in Delft kun je dit straatbeeld nu eigenlijk echt vinden? Of we er ooit echt antwoord op krijgen, weet ik niet. Het enige wat we wel weten is dat het schilderij is nagebouwd als gevel voor de attractie ‘Hollandse Meesters’ in Madurodam, waardoor men met zekerheid kan zeggen dat Het straatje in Den Haag te vinden is. De succesvolle attractie laat je echt in de kunst stappen en het beleven op een heel bijzondere manier. Voor meer informatie en tickets kijk je op Madurodam.nl. (foto: Madurodam)

De Bende Zwartpoot bij Museum Vlaardingen

Dompel je onder in de nieuwe outdoor escape game van Museum Vlaardingen, genaamd De Bende Zwartpoot. Samen ga je door de stad op zoek naar aanwijzingen om erachter te komen wie de Kattenbeker heeft gestolen uit het museum! De game speel je met maximaal vier personen en is geschikt voor alle leeftijden (kinderen onder de 10 wel onder begeleiding natuurlijk). Je kan natuurlijk ook met meerdere groepjes door de stad struinen en zien wie het snelst het mysterie heeft opgelost. De totale speelduur is 1,5 tot 2 uur en de puzzeltocht beslaat ongeveer 2 kilometer. Een game kost € 40,00. Je boekt deze spannende speurtocht via MuseumVlaardingen.nl. (foto: Museum Vlaardingen)

120 jaar luchtvaarthistorie in Aviodrome

De Club van Nederlandse Luchtvaartschilders (CNLS) viert hun 40ste verjaardag met een speciale tentoonstelling in Luchtvaartmuseum Aviodrome. De tijdelijke tentoonstelling is te zien tot en met 31 december 2023 en heeft de naam: Geronk in de Hemel. Iedere twee maanden verandert het thema in de expositiezaal, zodat je iedere keer weer een nieuw onderdeel van de luchtvaartgeschiedenis kan meemaken. De kunstwerken hebben allerlei verschillende stijlen, waardoor de tentoonstelling nog een extra dimensie krijgt. Op de website Aviodrome.nl vind je alle informatie over de tentoonstelling, maar ook openingstijden en tickets. (foto: Aviodrome)

Fisher-Price tentoonstelling in Oude Ambachten & Speelgoed Museum

🙋‍♀️ Steek even je hand op als je ook bent opgegroeid met Fisher-Price! Aangezien dit speelgoedmerk al meer dan 90 jaar bestaat en bijna niet stuk te krijgen is, zal ieder kind (ook nu nog) wel een keer met de telefoon, kassa of poppetjes van Fisher-Price hebben gespeeld. Het Amerikaanse bedrijf betoverd al jaren kinderen en prikkelt de fantasie met het robuuste speelgoed. Maak een nostalgische reis door de wereld van Fisher-Price bij Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur en ontdek al dat fantastische speelgoed van toen. Van de nu al iconische Little People tot aan die oude telefoon op wieltjes, alles komt in kleuren en geluiden voorbij. En… je mag er naar hartenlust lekker spelen! De tentoonstelling Fisher-Price door de jaren heen is te bewonderen tot en met 6 januari 2024. Voor meer informatie – ook over de rest van dit toffe museum – kijk je op Ambachtenmuseum.nl. (foto: Oude Ambachten & Speelgoed Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.