zaterdag 19 augustus 2023

Zomernieuwtjes uit de Dierentuinen

De zomervakantie loopt op zijn einde, maar het heerlijke weer nodigt natuurlijk nog steeds om er lekker op uit te gaan. Naar de dierentuin bijvoorbeeld! Er zijn uit de verschillende parken heerlijke nieuwtjes gekomen. Wat dacht je van ijsjes voor de dieren, geboortenieuwtjes, vernieuwde verblijven en meer. Lees snel verder en doe vast inspiratie op om de zomervakantie nog even goed af te sluiten. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

DierenPark Amersfoort

Wat is er lekkerder dan een ijsje op snikhete dagen! De verzorgers van de dieren in DierenPark Amersfoort weten dat maar al te goed en maakte daarom lekkere ijsjes voor de bewoners. De dieren houden wel van een ingevroren lekkernij. Zo ook de ringstaartmaki’s die zeker geen nee zeggen tegen een lekker fruit met zaden ijsje. Naast dat het lekker verkoelend is, is een dergelijke ijsje zelfs een mooie vorm van verrijking voor de dieren.

Dankzij de inzamelactie van petflessen door het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund is er al ruim € 4.800 euro aan statiegeld ingezameld door bezoekers van het park. De actie loopt door tot het einde van het jaar, maar deze tussenstand betekent al heel veel voor het Proyecto Tití. Deze Colombiaanse natuurbeschermingsorganisatie zet zich in voor de luiaard. Met deze opbrengst kunnen er nu al 1.057 bomen geplant worden om het natuurgebied waar de luiaard woont te beschermen!

Vond je de zomer nat en guur? De flamingo’s van het park vonden dat helemaal niet erg! Er zijn maar liefst negen eieren gelegd bij deze prachtige vogels. Dat is uitzonderlijk veel. Het park is er heel blij mee en vermoedt dat het natte zomerweer er debet aan is, want flamingo’s maken nesten van modder. Hoe natter de grond, des te beter kun je een lekker modderheuveltje bouwen om een ei in te leggen. Samen met een kalkei (een nepei) denkt men dat er daarom zoveel broedende koppeltjes zijn.

Terwijl men wacht op de geboorte van de jonge flamingo’s zijn er in het Amersfoortse park al wel andere dieren geboren. Zo kropen er hoenderkoetkuikens uit het ei en is er voor het eerst een halsbandleguaan uit het ei gekropen! (foto’s: DierenPark Amersfoort)


Diergaarde Blijdorp

Van plan om gezellig naar Diergaarde Blijdorp te gaan? De zomeravonden zijn nog te bezoeken deze zomervakantie. Misschien spot je wel de kleine hyena’s. Onlangs is het geslacht van beide pups bekend gemaakt. De ene is een mannetje, de ander een vrouwtje. Ook zijn de nieuwe poolvossen gearriveerd in het park. De zes poolvosjes komen uit een dierentuin van de Oekraïne waaruit ze zijn gered. Vier ervan blijven er in Rotterdam en twee verhuizen er naar Ierland. (foto’s: Diergaarde Blijdorp/Jolanda Berkelmans)

Safaripark Beekse Bergen

Eind maart opende het Safari Hotel van Safaripark Beekse Bergen en begin augustus werd het eerste dier op de Wongo Savanne van het hotel geboren. Het is een Grévy zebra en het is een meisje. Zij en haar moeder maken het goed. De geboorte is extra bijzonder, omdat de Grévy zebra met uitsterven wordt bedreigd in het wild. Het leefgebied verdwijnt rap door landbouw en veeteelt. Gelukkig probeert Beekse Bergen te helpen met het opbouwen van een Europese reservepopulatie van deze prachtige zebra’s.

Maar er is nog meer heuglijk geboortenieuws uit het safaripark gekomen. Zo zijn er onlangs vier leeuwenwelpjes ter wereld gekomen! De Afrikaanse leeuwtjes zagen in de nacht tussen 11 en 12 juli al het levenslicht. Het park is zeer verheugd met deze geboorte en ziet het als een prachtige verjaardagscadeau. Het park is namelijk 55 jaar dit jaar (binnenkort in Uitgelicht) en startte in 1968 onder de naam Leeuwenpark Beekse Bergen. (foto’s: Safaripark Beekse Bergen)

ARTIS

Het leeuwenverblijf van ARTIS is bijna af, maar wordt pas op 5 oktober officieel geopend. De reden hiervoor is simpel: de leeuwen van het park moeten natuurlijk even wennen aan een nieuw, superdeluxe verblijf. De leeuwen woonden hiervoor in de tempel van het Kerberterras, maar dat voldoet niet meer aan de eisen voor een goed verblijf. Gelukkig kon men toch een nieuw verblijf voor deze koninklijke katten bouwen. Op het YouTube kanaal van ARTIS kun je al zien hoe gaaf het is geworden.

Over nieuwe verblijven gesproken: de witstaartstekelvarkens hebben een lekker nieuw, ruim verblijf gekregen. Met lekker veel zand, zodat ze holen kunnen graven en een eigen bamboebos om zich in te kunnen verstoppen. De dieren houden hier echt van. Wist je trouwens dat witstaartstekelvarkens nachtdieren zijn? O overdag laten ze zich ook wel eens zien, maar zo een lekker schaduwplekje is ideaal voor deze dieren. Check ook zeker het YouTube kanaal van ARTIS om deze leuke dieren in hun vernieuwde verblijf te kunnen bewonderen.

Onder het motto Nature is Queer namen ARTIS en genderneutrale mascotte ARTIS de Partis deel aan de Canal Parade van Amsterdam. Het dierenpark loopt overigens altijd al voorop in voorlichting als het gaat om de seksuele diversiteit in de natuur. Precies 30 jaar geleden organiseerde ARTIS de eerste rondleiding met dit thema door het park. Ook dit jaar werd er extra aandacht aan besteed, zowel in het park als tijdens Pride.
(foto’s: ARTIS)

GaiaZOO

Er is voor het eerst een vale gier uit het ei gekropen in GaiaZOO. En dat is zowel bijzonder voor het park als voor de natuur. De vale gier is een grote aaseter en in het wild gaat het helemaal niet zo goed met dit dier. Vergiftigde karkassen, windmolens en hoogspanningskabels zijn funest voor deze (en andere) gieren. Daarom maken vale gieren onderdeel uit van een Europees managementprogramma, waarbij vale gieren die in dierenparken worden geboren, de kans hebben om uitgezet te worden in het wild. En dit gebeurt al met veel succes. Deze kleine gier mag eerst lekker opgroeien in de dierentuin van Kerkrade en zal daarna mee gaan werken in het fokprogramma om zo een gezonde lijn van deze prachtige vogels te kunnen behouden. (foto: GaiaZOO)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.