maandag 28 augustus 2023

Goed Doel Talarak Foundation

In verschillende dierenparken in Nederland kun je de illustere neushoornvogels zien. Deze vogels danken hun naam aan de helm die zich op de snavel bevindt. Het zorgt ervoor dat deze vogels een heel apart, eigenzinnig uiterlijk krijgen. In het wild kun je de 60 soorten neushoornvogels vinden van Afrika tot aan de Filipijnen en Salomonseilanden. De Filipijnen is een eilandengroep waar veel prachtige diersoorten wonen, waar het helaas niet goed mee gaat. Daarom vind je op de Negros Eiland in West Visayas de Talarak Foundation. Een stichting die zich in zet voor zijn bijzondere neushoornvogels en andere dieren die er wonen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinds 2010

In 2010 richtte Fernando Gutierrez en Pavel Hospodarsky in Kabankalan City, Negros Occidental de Talarak Foundation op. De reden was simpel; Fernando is een liefhebber van dieren en de natuur en hij zag dat deze het zwaar hadden door ontbossing en dergelijke. Daarom startte hij met een conservatiecentrum waar hij – om de soorten te behouden – de bedreigde en ernstig bedreigde Visayan en Rosse neushoornvogels, Visayan gevlekte herten en Visayan wrattenzwijnen ging houden. In het centrum werd een fokprogramma opgezet om zo de dieren voor uitsterven te behoeden. Daarnaast ging de stichting zich bezig houden met herbebossing, zodat de dieren ook weer een plek hadden om te leven.

Natuureducatie

Naast het in stand houden van de dierpopulatie en natuurlijk de lobby om het natuurgebied te behouden, zet de stichting zich ook actief in voor natuureducatie op Negros. Bijvoorbeeld door op scholen de passie voor de dieren aan te wakkeren en door de mensen in de gemeenschap meer te vertellen over het belang van deze dieren, hoopt men dat de populaties weer gezond worden. Het doel? Harmonie terugbrengen en creƫren tussen gemeenschappen en in het wild levende dieren, beschermd en florerend in de faunaregio van West Visayas. De boegbeelden hiervoor zijn de Big Five van Negros: Visayan neushoornvogel, Rosse neushoornvogel, Dolksteekduif, Visayan gevlekte herten en Visayan wrattenzwijnen. Een bijzonder vijftal die de diversiteit en schoonheid van de Filipijnse inheemse diersoorten zeker uitstralen.

Meer informatie

Ben je van plan om naar de Filipijnen af te reizen? Het centrum is te bezoeken! Voor meer informatie (ook over de projecten, donatiemogelijkheden en adoptieprogrammas) kijk je op Talarak.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.