dinsdag 29 augustus 2023

Nieuws uit de opvang van Ecomare, SOS Dolfijn en Zeehondencentrum Pieterburen

Als je in Nederland aan het strand of bij een dijk een zeehond of bruinvis tegenkomt, weet dan dat er gelukkig veel instanties zijn die een dier in nood kunnen helpen. Op dit moment zit de zeehondenopvang weer aardig vol met tijdelijke bewoners. Deze patiëntjes worden natuurlijk supergoed verzorgd en zodra het kan weer teruggebracht naar zee. Meestal hebben we het natuurlijk over zeehondjes in de opvang, maar er worden ook geregeld andere dieren opgevangen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bruinvis, zeepaardjes en Jan-van-Genten. Lees er vandaag meer over in Nieuws uit de opvang. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gestrandde Bruinvis bij Ecomare & SOS Dolfijn

Het zal je maar gebeuren; ben je lekker aan het wandelen op De Hors van Texel, kom je een bruinvis tegen op het droge. Dit gebeurde wandelaars op 16 augustus jl. waarop zij meteen Ecomare hebben gebeld. Toen bleek dat de bruinvis nog in leven was, heeft Ecomare SOS Dolfijn ingeschakeld. SOS Dolfijn is gespecialiseerd in de opvang van dolfijn- en walvisachtigen in Nederland. De medewerkers van Ecomare konden gelukkig de eerste hulp verrichtten, waarna de dolfijnenambulance de bruinvis meenamen naar de opvang in Anna Paulowna. Helaas was het dier zo verzwakt en zwaar gewond dat hij een aantal dagen later is overleden. Wil je weten wat je moet doen als je een bruinvis of andere walvisachtige tegenkomt op het strand? Kijk dan op SOSDolfijn.nl. (foto: Ecomare)

Opgevangen Doornhaai terug naar zee

Wist je dat Ecomare meer opvangt dan vogels en zeehonden? Ze vangen ook vaak vissen op. Zo overwinteren er de laatste jaren standaard zeepaardjes in het aquarium en heeft er een tijdje een doornhaai in de opvang geleefd. Deze doornhaai is afgelopen zondag 27 augustus teruggebracht naar zee door dierverzorger Jarco Havermans. Er staat een mooi filmpje van op het YouTube kanaal van Ecomare waarin er meer vertelt wordt over de doornhaai en zie je hoe het dier weer lekker teruggaat naar zee. Wil je meer weten over de vissen in Ecomare? Op Ecomare.nl lees je er meer over! (foto: Ecomare)

Bruinvis Norah terug naar zee

Heugelijk nieuws voor bruinvis Norah! Zij verblijft al sinds 11 maart in de opvang van SOS Dolfijn in Anna Paulowna en nu mag ze eindelijk weer naar zee! Dat het even heeft geduurd lag niet aan het herstel van Norah, maar wel aan het feit dat ze nog niet voldoende op gewicht was om vrijgelaten te kunnen worden. Ze is nu 115,5 centimeter en weegt 26 kilo! Hiermee is ze klaar om terug te gaan. SOS Dolfijn gaat nu plannen maken voor de dag dat ze haar terug gaan brengen naar zee. (foto: SOS Dolfijn)

Zeehonden vrijlaten met Pieterburen

Wist je dat je geregeld met de verzorgers van Zeehondencentrum Pieterburen mee kan om zo een vrijlating van een zeehond mee te maken? Als je de nieuwsbrief van het centrum ontvangt, krijg je regelmatig nieuwe data in je mailbox waarop je je kan inschrijven. Uiteraard betaal je voor deze ervaring. Het geld gaat weer in zijn geheel naar het opvangcentrum, zodat ze hun goede werk kunnen blijven doen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan snel op Zeehondencentrum.nl. Hier lees je overigens meteen meer over de opvang en de zeehonden die er momenteel in de opvang zitten. (foto: Zeehondencentrum Pieterburen)

Groot zeegras geplant in Ecomare

Er leven eindelijk echte planten in het Zeeaquarium van Ecomare; groot zeegras. Dat is bijzonder want de Waddenzee bevatte vroeger uitgestrekte velden van deze ondergedoken zeewaterplant. De laatste jaren wordt er door verschillende organisaties hard aan gewerkt om de plant terug te krijgen in de Waddenzee. De plant is verdwenen door onder meer grootschalige bodemberoering, overbevissing, ziektes en plagen, is een deel van de gewenste structuren tegenwoordig verdwenen of geminimaliseerd, waardoor de natuurlijke leefomgeving van veel zeedieren aanzienlijk is aangetast. Samen met slib, zand, schelpen, keien, mosselbanken, zeegrasvelden, oesterbanken en andere structuren zou groot zeegras samen een veelzijdig mozaïek op de wadbodem moeten vormen, zodat ieder dier zich er thuis voelt. Om te onderzoeken of dit bodemmozaïek weer kan worden hersteld, slaan Natuurmonumenten, de Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ de handen ineen met het project Waddenmozaïek. Bij Ecomare kun je in het groot zeegras komen bewonderen en leren wie er graag in zouden wonen. (foto: Ecomare)

Opvangcentra in Nederland

Er leven heel wat dieren in de opvangcentra van Nederland. Zo zijn er al heel wat zeehondenpups opgevangen in de zeehondencentra, redde Ecomare daarnaast nog diverse vogels en heeft SOS Dolfijn al meerdere bruinvissen opgehaald en verzorgd. Gelukkig kunnen vele van deze dieren dankzij de goede zorgen van de verzorgers snel terug naar hun eigen thuis. Veel opvangcentra zijn gewoon te bezoeken. Doe dit eens en ontdek het goede werk wat er wordt gedaan. En laat wellicht een donatie achter, zodat ze dit kunnen blijven doen. De dieren zullen je overigens ook heel dankbaar zijn.

(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.