maandag 17 juli 2023

Hond Gezond Vaccinaties

Een bezoekje aan de dierenarts is niet het favoriete uitje van je hond. Zelf ben ik ook altijd weer blij als we samen buiten staan. Toch sla ik zijn jaarlijkse check-up en vaccinaties niet over, want ik wil graag dat mijn vriendje zo beschermd mogelijk door het leven huppelt. Er zijn verschillende vaccinaties en net als voor kinderen is er voor honden (met name puppy’s) een heel vaccinatieplan. Gaat je hond mee op vakantie, dan heeft je vriendje vaak bepaalde inentingen nodig. Dat geldt ook voor het verblijf in een kennel. Welke dat zijn, lees je vandaag in Hond Gezond. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vaccineren

Of je je hond laat inenten of niet, is natuurlijk helemaal aan jou als hondenmama of -papa. Zelf vind ik het wel belangrijk om mijn hond zoveel mogelijk te helpen bij het opbouwen van weerstand tegen verschillende hondenziektes. Net als bij baby’s is er voor puppy’s een vaccinatieplan, waarbij je helpt om de weerstand van je hond te verbeteren. Om de opgebouwde weerstand op peil te houden, is het vaak nodig om jaarlijks een prik te herhalen (behalve bij rabiës). Hierdoor zijn veel besmettelijke hondenziektes nauwelijks nog aanwezig in Nederland.

Puppy-plan

Wanneer een puppy zes weken oud is, krijgt deze de eerste vaccinatie. Dit gebeurt meestal bij de fokker en als je je hondje gaat ophalen staat deze vaccinatie in zijn paspoort. De inentingen worden vervolgens herhaald bij een leeftijd van 8 tot 9 weken, 12 tot 13 weken en 1 jaar. Let wel: je dierenarts kan nog een extra vaccinatieronde aanbevelen indien hij of zij dit nodig acht.

Herhalen

Ieder jaar op een vast tijdstip (zo ongeveer dan) kunnen de vaccinaties worden herhaald. Een volwassen hond krijgt ieder jaar een inenting tegen de ziekte van Weill. Iedere drie jaar is het verstandig om de zogeheten cocktail te nemen, waarmee je je hond beschermt tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte en het parvovirus.

Kennelhoest

Veruit de meeste vaccinaties verlopen via een prikje. Het inenten tegen kennelhoest – niet onbelangrijk – gaat via neusdruppels. Kennelhoest (ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd) veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen waardoor je hond dus gaat hoesten. Gaat je hond naar een kennel met vakantie, dan zijn er veel kennelhouders die deze inenting verplicht stellen. En dan het liefst dus toegediend via de neusdruppels. Komt je hond veel in aanraking met andere honden, bijvoorbeeld bij de hondenuitlaatdienst, dan wordt deze inenting ook zeker aangeraden.

Hondsdolheid

Ga je met je harige vriendje op vakantie naar het buitenland, dan is de inenting tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. De eerste keer dat je deze inenting aan je hond kan laten geven, is wanneer hij of zij drie maanden oud is. De inenting is drie jaar geldig. Daarom wordt het vaccin op de gegeven datum gedateerd in het vaccinatiepaspoort van je hond. Het is noodzakelijk om de inenting tegen rabiës drie weken voor vertrek te halen. Zorg altijd dat je het vaccinatiepaspoort bij je hebt in het buitenland. Om je hond nog meer te beschermen, zou je een penning aan zijn halsband kunnen doen. Een van mijn populairste Hond Gezond artikelen gaat over of je hond wel of geen penning nodig heeft bij rabiës.

Vaccinatiepaspoort

Bij de dierenarts wordt in het vaccinatiepaspoort van alles opgeschreven over de gezondheid van je hond. Zijn gewicht bijvoorbeeld, maar ook operaties of andere behandelingen worden erin vermeld. In het paspoort zet je natuurlijk ook handige informatie over je hond, zoals zijn chip-nummer, naam, je adresgegevens en meer. Je kan er zelfs een leuke foto van hem inplakken. Ik heb sowieso een foto van hem bij me in het paspoort. Mocht er dan iets zijn, dan kan ik altijd laten zien hoe hij eruit ziet. Douanemedewerkers, maar ook andere instanties, mogen altijd naar het vaccinatiepaspoort vragen. Hou het daarom altijd bij de hand. Tip: bewaar het bij je eigen paspoort.

Vaccinatie nazorg

Kan je hond ziek worden van een inenting? Ja, dat kan. Net als dat wij mensen na een vaccinatie even een dagje niet zo lekker kunnen zijn, geldt dat zeker net zo voor je huisdier. Bijwerkingen die een inenting kan veroorzaken zijn lichte verschijnselen van de ziekte, lichte koorts, een bult op de plaats van de vaccinatie, diarree en misselijkheid (soms braken) kort na de vaccinatie. Heel soms kan er een allergische reactie ontstaan. Als er bijwerkingen zijn en je vertrouwt het niet, dan neem je natuurlijk meteen contact op met je dierenarts.
Geef je hond de ruimte even zijn eigen weg te vinden. Trakteer je vriendje op wat lekkers, maak zijn mandje lekker op en aai over de prikplek om de bult te verminderen – als je hond dat wil tenminste.

Titeren

Vaccinaties zijn er om je hond te beschermen. Ben je er niet zo van om welke reden dan ook, dan zou je ook eerst een titerbepaling kunnen laten doen. Dit is een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar de hoogte van de antistoffen in het bloed van je hond. Echter is dit niet altijd een waterdicht onderzoek. Dit onderzoek kan overigens alleen de mate van antistoffen bepalen van parvo, besmettelijke leverziekte en hondenziekte. De ziekte van Weil kan op deze wijze niet worden bepaald. Bespreek deze methode eens met je dierenarts als je het (jaarlijkse) inenten niet zo ziet zitten.

Goed om te weten

Aan het vaccineren zijn natuurlijk kosten verbonden. Deze kosten worden soms gedekt door een huisdierenplan van een dierenarts of via een speciale dierenzorgverzekering. Wil je weten wat de kosten van het consult met de inentingen zijn voordat je naar de praktijk gaat? Neem dan contact op met je dierenarts. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent. De informatie in dit artikel is afkomstig van verschillende websites van dierenartsen en klinieken, waaronder Anicura.nl en DierenDokters.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.