vrijdag 21 juli 2023

Dierentuinnieuws uit Burgers’ Zoo

In Arnhem ligt een van de oudere dierenparken van ons land: de Koninklijke Burgers’ Zoo. Dit dierenpark staat bekend om zijn baanbrekende biotopen, prachtige kweek van koralen en hun inzet voor natuurbehoud in de wereld. In het park is altijd wel iets gaande en al deze toffe uitjes van de afgelopen tijd lees je hier allemaal bij elkaar. Met bijzondere foto’s natuurlijk. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries/foto’s artikel: Koninklijke Burgers’ Zoo)

€ 4.000 voor natuurbehoud dankzij buttonverkoop

Als kind opgegroeid in de jaren 80 weet ik hoe tof buttons zijn. Nog steeds worden buttons veelvuldig gekocht om tassen, jassen en andere kledingstukken mee op te sieren. Afgelopen vier maanden hebben de vrijwilligers van het Arnhemse dierenpark de kracht van buttons ingezet en hebben maar liefst € 4.000 opgehaald met de verkoop ervan in het park. Dit geld is gedoneerd aan Wildtracks, een non-profit organisatie die zich momenteel inzet voor het herstel van een herintroductieverblijf voor gestrande en gewonde Antilliaanse zeekoeien in Belize. Dit verblijf is flink beschadigd geraakt door een orkaan en de mensen van Wildtracks werken hard om dit weer in ere te herstellen, zodat de opvang weer op en top kan draaien. Burgers’ Zoo heeft een hechte band met Belize. Wat het park en haar vrijwilligers nog meer doen voor dit gebied, lees je op BurgersZoo.nl/Belize.

Monniksgieren adopteren giertje uit Frankrijk

Het ei werd gelegd in een Zuid-Frans dierenpark waar de kleine monniksgier ook ter wereld kwam. Vervolgens reisde het kuiken door naar Zoo Planckendaell in België om geadopteerd te worden in Burgers’ Zoo. Het monniksgiertje was vijftien dagen oud toen het arriveerde bij zijn nieuwe adoptieouders op 16 juni jongstleden. Het koppel monniksgieren ontfermt zich met verve over het jong. Waarom is het diertje naar een andere tuin verhuisd, zal je je wellicht afvragen? Het antwoord is simpel: Alle EAZA-dierenparken die deze vogels in de collectie hebben, werken samen in het kader van het Europese populatiemanagementprogramma voor deze giersoort. Als alles goed gaat, kunnen de parken deze machtige vogels weer uit gaan zetten in het wild, wat inmiddels al meerdere keren met veel succes is gebeurd. Het is te vergelijken met het adoptieprogramma van Diergaarde Blijdorp, DierenPark Amersfoort, Beekse Bergen en Avifauna.

Adelaarsrog verhuisd naar Duitsland

Koninklijke Burgers’ Zoo is de succesvolste kweker van gevlekte adelaarsroggen in de wereld. In totaal werden er in de Burgers’ Ocean 72 van deze roggen geboren. Dat is al prachtig nieuws. Maar het park bereikte 13 juni een nieuwe mijlpaal met deze dieren: het eerste jong van de tweede generatie adelaarsroggen is succesvol verhuisd naar Tropen-Aquarium van het Duitse Zoo Hagenbeck. Het is de bedoeling om daar te proberen verder te kweken met deze vissen. Het is niet de eerste keer dat een adelaarsrog om die reden een nieuw thuis krijgt. Wel bijzonder dat het hier om tweede generatie fok gaat. Het is een kind van een van de eerste generatie die werd geboren in het park die niet verhuisd is naar een ander park. Dat maakt het extra speciaal. De verhuizing verliep overigens zeer secuur en goed; de adelaarsrog zwemt al heerlijk rond in zijn nieuwe aquarium.

Verkwikkend bad voor de olifanten

Dieren hebben net als mensen last van de warmte. En daarom geven ze ons eigenlijk het goede voorbeeld hoe je daarmee om moet gaan: doe het rustig aan en neem vooral een verkoelend bad. De Aziatische olifanten van Burgers’ Zoo doen dit laatste vooral heel graag. Ter voorbereiding van de hitte hebben de verzorgers onlangs de vijver in het olifantenverblijf goed schoongemaakt en van lekker fris water voorzien. Dat vond een van de bejaarde dames heerlijk en nam de andere dag meteen een bad. Gelukkig filmde een dierverzorger dit waterspektakel.



Grantzebra overdag geboren

In april was er heuglijk geboortenieuws: een van de Grantzebra’s beviel overdag van een kerngezond jong. Dat is extra bijzonder, omdat zebra’s meestal ’s nachts worden geboren. Dat is in het wild een stuk veiliger. De kleine is een van de ruim twintig dieren van de Grantzebra-familie op de savannevlakte. Dat is best een grote kudde. Op de savanne is hier ruimte genoeg voor, want ze delen de ruimte met breedlipneushoorns, Rothschildgiraffen, witbaardgnoes, Oost-Afrikaanse spiesbokken en ellips waterbokken. De kleine en mama maken het goed, evenals de speelkameraadjes die voor en na hem zijn geboren.

Acht zwartvoetpinguïns erbij

Het broedseizoen van de zwartvoetpinguïns is dit jaar goed verlopen in het Arnhemse park. Er zijn maar liefst acht kuikens uit het ei gekropen. Deze pinguïns die je in de natuur langs de kust van Zuid-Afrika en Namibië kan tegenkomen, broed twee keer per jaar; eenmaal in september en eenmaal in januari. De in januari geboren vogels hebben eerst tijd achter de schermen doorgebracht om te leren zwemmen en voor hun voercursus. In april konden de jonge vogels weer in het verblijf voor publiek worden geplaatst. De kolonie bestaat nu uit 75 dieren. Burgers’ Zoo heeft een zeer succesvolle broed met de pinguïns (ook al in andere jaren). Men denkt dat de koloniegrootte eraan bijdraagt dat de fok met de zwartvoetpinguïns, die in meerdere dierenparken te vinden zijn, zo succesvol is.


(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Meer weten over de dieren en het park? Op BurgersZoo.nl vind je allerlei toffe nieuwtjes en natuurlijk de ticketshop, openingstijden, route en meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.