zondag 16 juli 2023

Museumnieuws Zomerse tentoonstellingen

Het is bijna in heel Nederland vakantie. Tijd om eens lekker te ontspannen en samen (of juist even alleen) leuke dingen te gaan doen. Pretparken en dierentuinen zijn natuurlijk altijd leuk om naar toe te gaan, evenals naar het strand of een van de vele meren en plassen waar ons land rijk aan is. Maar wat als je al die drukte even achter je wil laten en jezelf wil verliezen in een heel andere wereld? In de musea zijn allerlei mooie, gave en indrukwekkende tentoonstellingen en werken te zien – naast de vaste collectie natuurlijk. Ter inspiratie zet ik negen van deze zomerse tentoonstellingen voor je op een rijtje plus één nieuwe aanwinst voor een Haags museum. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Museum MORE: A Curious Universe

Ter ere van de 70ste verjaardag van schilder Jan Worst op 23 juli 2023 organiseert Museum More de allereerste museale overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. Het museum heeft zelf drie werken van Jan Worst in de collectie, maar dankzij allerlei bruiklenen geniet je van een prachtige overzichtstentoonstelling. A Curious Universe is de naam van de tentoonstelling en dat is niet zo vreemd als je weet dat ieder interieur en personage door de schilder zelf zo bedacht zijn. Wie zijn deze mensen? Dat kun je je afvragen. Net als wat ze in dat interieur doen. En dat is eigenlijk het mooie van de kunst van Jan Worst; je mag je eigen verhaal erbij denken. Ook word je zo nu en dan een spiegel voorgehouden. Soms letterlijk, want er hangen spiegels in de tentoonstellingszaal, waardoor je bijna een wordt met de gefantaseerde interieurs en karakters. (foto: Eva Broekema/Museum MORE)

Het Mauritshuis verwerft De IJdelheid

Nee, niet het museum zelf natuurlijk, maar een schilderij van de Vlaamse kunstenaar Adriaen Brouwer met de naam De IJdelheid is onlangs toegevoegd aan de collectie. Het Mauritshuis heeft van deze kunstenaar ook al een ander paneel in handen, genaamd De Wellust. Het zijn twee panelen uit een reeks van zeven waarop de zeven hoofdzonden worden uitgebeeld. Dit schilderijtje is gemaakt tussen 1634 en 1637, aan het eind van het leven van deze Vlaamse schilder. (foto: detail van De IJdelheid, Mauritshuis)

Centraal Museum: Aan de Horizon

Maak van 30 juni tot en met 27 augustus een artistieke, zomerse reis door de kunsten bij het Centraal Museum in Utrecht, door de tentoonstelling Aan de Horizon te bezoeken. Samen met Italianisanten en hedendaagse kunstenaars ontdek je diverse soorten van reisbeleving. Van het reizen met een plan tot ‘wanderlust’; reizen en zien waar je uitkomt. En wat dacht je van de gedwongen reis die een vluchteling maakt? De diversiteit in de werken weerspiegelen de diversiteit van het beleven van een reis en vormen samen een bijzondere zomerse tentoonstelling. (foto: Centraal Museum)

Museum Het Valkhof: Nijmeegse Vierdaagse

Zeg je Nijmegen, dan zeg je Nijmeegse Vierdaagse. Deze wandeltocht start vandaag, dinsdag 18 juli, en eindigt vrijdag 21 juli. Ook Museum Het Valkhof draagt een spreekwoordelijk steentje bij aan de Vierdaagse beleving. Zo is het dagelijks Appeltjesdag en delen medewerkers appels uit langs de route aan de wandelaar. In de tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein kun je overigens ook de tentoonstelling KIJK! Bezoeken waarbij zes kunstenaars in zeven werken laten zien wat hun beweegt. Hap je in een gouden appel (geen echte, maar voorzien van een gouden sticker) dan win je een van de zeven kunstwerken! Dat is toch ook leuk voor de Vierdaagse deelnemers. Bovendien zijn de zeven werken speciaal gemaakt voor de wandelaars. Hoe bijzonder is dat! De werken zijn tot en met 25 augustus voor iedereen te bewonderen. Daarna krijgen de vier gelukkige winnaars hun kunstwerk mee naar huis. (foto: Museum Het Valkhof)

Aviodrome: Jelle’s Marble Runs in de Boeing

Luchtvaartmuseum Aviodrome is trots dat zij deze zomer een bijzondere knikkerbaan kunnen presenteren in hun eigen Boeing. De knikkerbaan is namelijk door niemand minder dan Jelle Bakker van Jelle’s Marble Runs ontworpen. Jelle is een echte YouTube-ster en bouwt bijzondere knikkerbanen waar verschillende sportevenementen aan worden gekoppeld. Kies al kijkend een knikker en hoop dat de jouwe wint! Bij Aviodrome rollen de knikkers in een speciale Boeing-knikkerbaan. Tot half augustus is deze baan te bewonderen én je mag de knikkers ook zelf aan het rollen brengen. (foto: Aviodrome)

Kasteel Duivenvoorde: Franje & Oranje

Kasteel Duivenvoorde kleurt dit jaar helemaal Oranje. Met een hoofdletter, want niet alleen de kleur is belangrijk, vooral de achternaam staat centraal. De families die op Kasteel Duivenvoorde hebben gewoond, hadden een innige band met de Oranjes. In de nieuwe tentoonstelling die dit jaar op het kasteel te zien is, wordt deze eeuwenoude band gevierd door middel van hofjaponnen, foto’s, serviezen en prachtige verhalen. Deze tentoonstelling is te zien tot en met eind september. (foto: Kasteel Duivenvoorde)

Museum of Comic art: Beestenboel

Strips met dieren in de hoofdrol die zich gedragen als mensen: we zijn er allemaal wel mee opgegroeid. Denk maar aan de hele wereld van Donald Duck. Maar ook Olivier B. Bommel, Snoopy, Garfield en het illustere duo Fokke & Sukke zijn dieren die zich gedragen als mensen. In de tentoonstelling Beestenboel in het Museum of Comic Art te Noordwijk ontdek je hoe veelzijdig en uniek de stripkunst is als mediavorm voor antropomorfisme. De tentoonstelling bevat werken van de beste tekenaars uit binnen- en buitenland en is te zien tot en met 19 november 2023. (foto: Museum of Comic art)

Van Gogh Museum: Van Gogh in Auvers

Vincent van Gogh spendeerde de laatste maanden van zijn leven in de Franse streek Auvers. Hoewel hij psychisch niet lekker in zijn vel zat, bleef hij schilderen. De werken uit deze cruciale periode van zijn leven zijn dankzij een samenwerking met Musée d’Orsay en bijzondere andere bruiklenen nu te zien in het Van Gogh Museum. Het is een unieke kans, want deze werken zijn voorheen nog niet eerder samengebracht. Omdat deze tentoonstelling nu al zo populair is, heeft het museum extra ruimte openingstijden ingesteld. Je kan deze schilderijen bewonderen tot en met 3 september 2023. (foto: Van Gogh Museum)

Limburgs Museum: De Zonnekoning en Oranje

Tot en met 7 januari 2024 is in het Limburgs Museum de bijzondere tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje te zien. De ondertitel van deze expositie luidt Slaags aan de Maas. Het vertelt het verhaal van de decennialange strijd tussen de Franse koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning) en Oranjeprins Willem III, die zij voerden in de nasleep van het Rampjaar 1672. Het verhaal begint bij het Beleg van Maastricht (inmiddels 350 jaar geleden) die Lodewijk XIV koste wat het kost zelf wilde veroveren. Kort daarop staat Willem III voor de poorten om de vestingstad weer in te nemen. Dit leidt tot een lange strijd. De tentoonstelling voert je op een eigen manier door deze roerige geschiedenis. (foto: Limburgs Museum)

Zandvoorts Museum: Half Litre Heroes

In aanloop naar de Grand Prix van Zandvoort organiseert het Zandvoorts Museum de leukste autorace gerelateerde tentoonstellingen. Tot en met 3 september 2023 kun je daarom genieten van de nieuwe tentoonstelling Half Litre Heroes. Deze is gewijd aan de Formule 3 discipline, wat voor het eerst in 1949 gereden werd als voorprogramma van de Formule 1. De mannen in de 500cc klasse kregen door een zeer spannende race het publiek op de banken. De eerste winnaar was Stirling Moss, de Nederlander Lex Beels werd na het bestuderen van de fotofinish nipt derde. Deze en andere verhalen komen tot leven in Half Litre Heroes. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag en ligt vlakbij de boulevard in het dorp. (foto: Zandvoorts Museum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.