maandag 24 juli 2023

Goed Doel De Fûgelhelling

Wat moet je doen als je een wilde vogel in nood vindt tijdens een fiets- of wandeltocht door Noord Nederland? Juist, je brengt deze naar wildopvang De Fûgelhelling in Ureterp. Niet alleen wilde vogels kun je daar brengen als ze gewond zijn; zoogdieren als egels, vleermuizen, dassen en hertjes verzorgen ze er ook. De opvang bestaat al sinds 1975 en heeft al heel wat dieren kunnen helpen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Uniek opvangcentrum

De Fûgelhelling biedt al sinds 1975 hulp aan zieke, gewonde, ouderloze en verzwakte inheemse vogels en zoogdieren. Per jaar vangt dit unieke opvangcentrum in het Noorden van Nederland zo’n 10.000 dieren op! Deze zijn bijvoorbeeld aangereden op straat, tegen een raam aan gevlogen of verweesd doordat ze uit hun nest zijn gevallen. In het centrum werken nu zo’n 60 vrijwilligers die alles eraan doen om de dieren weer beter te maken en ze zo snel mogelijk terug te brengen naar de natuur. De Fûgelhelling is vooral gespecialiseerd in vogels, van merels tot uilen en van kauwtjes tot roofvogels; alles is welkom. Zoals gezegd vangen ze ook kleine zoogdieren op die slachtoffer zijn geworden en niet voor zichzelf kunnen zorgen.

Vleugels strekken

Het bijzondere aan De Fûgelhelling is dat het verschillende mogelijkheden heeft voor de opvang. Zo is er de ziekenboeg waar de dieren eerst worden opgevangen en verzorgd. Daarnaast is er voor de roofvogels een uitvliegkooi, hebben de weidevogels een eigen verblijf en dat geldt ook voor de watervogels, compleet met zwemvijver. In het schitterende natuurgebied Douwes Gea – vlakbij de opvang – is nog een vijver waar opvangvogels mogen verblijven.

Dier gevonden?

Dier in nood gevonden? Bel dan altijd met de Dierenambulance? Op de website van De Fûgelhelling vind je allerlei telefoonnummers van de Dierenambulances in Noord Nederland en informatie wat je zou kunnen doen om het dier op te pakken. Je mag het dier ook zelf naar De Fûgelhelling brengen. Voor de zekerheid kun je dan bellen met: 0512-514328. Van april tot en met juli kun je het dier afgeven bij de balie van 8.30 uur tot 16.30 uur en van 19.00 tot 20.30 uur. Van augustus tot en met mei alleen van 8.30 uur tot 16.30 uur. Buiten openingstijden is er een speciaal opvanghok naast het hek waar je een dier veilig kan achterlaten.

Steunen

Net als alle andere opvangcentra in Nederland is ook De Fûgelhelling afhankelijk van donaties om hun werk te kunnen blijven doen. Mocht je hier meer over willen weten, kijk dan op DeFûgelhelling.nl/steun-ons. Op de website vind je nog allemaal andere leuke weetjes en informatie over de opvang en het goede werk van alle vrijwilligers. Je kan ook een bezoek brengen aan het opvangcentrum om meer te weten te komen over het goede werk wat daar wordt verricht. Hou hiervoor wel de berichtgeving in verband met de vogelgriep in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.