zondag 23 juli 2023

Stadsbeeld Eden

Wie mijn website een beetje volgt en mij een beetje kent, weet dat ik dol ben op dieren. Standbeelden van dieren hebben dan ook altijd een streepje voor. Deze in Zeist trok onmiddellijk mijn aandacht. Ten eerste vanwege het hondje wat daar zo koddig zit. Ten tweede vanwege de mens die in eenzelfde houding ernaast zit. Naast je hond zitten, is een van de meest heerlijke dingen om te doen. Je even een voelen met elkaar. Niets hoeft… Alleen even samen zijn…Hoe mooi is dat gevangen in dit immense tweetal wat zo sereen in het Hogewegplantsoen zit. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Eden

gemaakt door: Ram Katzir
gemaakt van: Brons
bestaat uit: twee grote standbeelden van een mens en een hond
zitten in: het Hogewegplantsoen aan de 1e Hogeweg in Zeist
zitten daar sinds: 21 november 2018

Eden

Eden, ook bekend onder de naam Zittende man met hond, is een enorm groot standbeeld aan de 1ste Hogeweg in Zeist. De plek waar deze twee gestileerde figuren zitten, is niet toevallig gekozen. Achter de beelden staat namelijk een immense kastanjeboom wat het paradijs gevoel zeker versterkt. De man is 3 meter 90 hoog (en 2500 kilo), de hond ietsje kleiner (en 1500 kilo). Het tweetal zou eerst een stuk kleiner zijn, maar om de ruimte beter te vullen, mochten ze samen een stuk groter zijn. Hoewel de bronzen beelden heel groot zijn, stralen ze een vorm van intimiteit uit. Het gewoon daar samen zitten… dat straalt rust uit. Overigens word je uitgenodigd om ook even bij het tweetal plaats te nemen, op de bank achter de man en de hond is ruimte zat. De kunstenaar noemt het beeld zelf hartverwarmend en dat is het ook. De ogenschijnlijk simpele vormen zorgen ervoor dat je jezelf kan verplaatsen in het beeld. Het is sereen, naïef (in de goede zin van het woord) en toch heel herkenbaar.



De naam Eden

Het beeld heet Eden en dat verwijst naar een quote van Milan Kundera: ’Dogs are our link to paradise. They don’t know evil or jealousy or discontent. To sit with a dog on a hillside on a glorious afternoon is to be back in Eden, where doing nothing was not boring – it was peace.’ Vrij vertaald zegt Milan dat honden onze link naar het paradijs zijn. Honden kennen geen kwaad, jaloezie of ontevredenheid. Om met een hond op een glorieuze middag op een heuvel te zitten, is terug te zijn in Eden, waar niets doen niet saai was – het was vredig. En dat is precies wat dit kunstwerk uitstraalt. Deze quote is overigens ook, samen met een gedicht, op de stenen bank terug te vinden.



Ram Katzir

Ram Katzir werd op 19 maart 1969 geboren in Tel Aviv. De Nederlands/Israëlische kunstenaar staat vooral bekend als beeldhouwer en graficus. Zijn opleiding volgde hij aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna werkte hij in New York, maar zijn thuisbasis is tegenwoordig zowel Amsterdam als Beijing. Ram staat bekend om zijn monumentale beelden die je aanzetten tot reflectie of verbintenis. Maar humor wordt ook zeker niet geschuwd in zijn kunstwerken. De simpele vormen geven de kijker ruimte om het beeld helemaal in zich op te nemen en soms zelfs je helemaal een te voelen met waar je naar staat of zit te kijken. In het Nederlandse straatbeeld kun je onder meer in Nijmegen, Zeist, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Zwolle beelden van zijn hand vinden. Naast brons werkt hij ook met video en audio voor zijn werken. Van zijn hand zijn verschillende solotentoonstellingen te zien geweest in Nederland, België, Duitsland, Litouwen, Singapore en natuurlijk Israël – om slecht een handjevol landen te noemen waar Ram Katzir bekend is.



Eden maakt deel uit van de kunstroute in Zeist. Wil je daar meer over weten, kijk dan op de website van Slot Zeist.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.