woensdag 5 juli 2023

Dierentuinnieuws uit DierenPark Amersfoort

De zomervakantie staat voor de deur! De verschillende uitjes zijn natuurlijk al volop in voorbereiding om daar een spetterende zomer van te maken voor groot en klein. Zo ook DierenPark Amersfoort. Maar het jubilerende park heeft nog veel meer leuke nieuwtjes om te delen. Wat dacht je van nieuws over gierenkuikens, een nieuwe bewoner in het Honderdduizend Dierenhuis en natuurlijk een heel bijzondere geboorte in De Nacht! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries, foto’s artikel: DierenPark Amersfoort)

Waterpret in de zomervakantie

Net als vorig jaar beleef je in DierenPark Amersfoort echte waterpret in het park. Met speelfonteinen, een watertocht, pootjebaden in de Bosbeek en allerlei leuke weetjes over water belooft het een verfrissende zomer te worden. Het is niet alleen plezier; het park legt de aandacht op het leven in en rondom het water en de problematiek met droogte. Uiteraard op een speelse manier. Zo kunnen kinderen bij de watertafel op het Boerenerf zelf ontdekken hoe lastig het is om mens, plant en dier van voldoende water te voorzien. O en al het water wat uit die speelfonteinen komt? Dat wordt natuurlijk niet verspild! Het wordt ondergronds opgevangen en weer teruggegeven aan de natuur.

Bedreigde diersoorten onder de loep

Om bezoekers van de juiste informatie over de bewoners van het park te blijven voorzien, neemt het park regelmatig de huidige status van bedreigde diersoorten door. Net als andere parken gebruikt DierenPark Amersfoort hier de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) voor. In het park leven 117 diersoorten, waarvan ruim een derde een kwetsbare of bedreigde status heeft in het wild. Onlangs veranderde de status van onder andere de votsotsa en de laponderaap in negatieve zin. Maar er is ook beter nieuws: de status van de Japanse kraanvogel en de titicacakikker is verbeterd. Deze informatie gebruikt het park voor hun educatieve uitingen in het park. Volgens de IUCN worden ruim veertigduizend diersoorten wereldwijd met uitsterving bedreigd. Gelukkig zijn er initiatieven die de bedreigde diersoorten en hun leefgebied beschermen. Om de dieren in het wild te beschermen zijn er verschillende projecten die wereldwijd onder meer door het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund worden gesteund. Gelukkig kun je veel van deze dieren in het park bewonderen en misschien wil je dan ook wel een donatie doen.


Bijzonder: 11de luiaardjong van Amaka en Quasimodo

Onlangs bereikte mij het trieste bericht dat luiaardman Quasimodo van DierenPark Amersfoort is overleden, maar hij heeft wel voor heel wat nageslacht gezorgd. Het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa heeft namelijk hun elfde jong gekregen. Amaka is een heel ervaren moeder en ze maakt het samen met haar jong heel erg goed. Wist je trouwens dat luiaards ook ondersteboven geboren worden? Zodra de kleine ter wereld is gekomen, klimt hij of zij op de buik van de moeder. Het is nog niet bekend of de kleine een mannetje of een vrouwtje is. Dat wordt later getest. Hij is de laatste van dit koppel, maar wie weet krijgen Amaka en de nieuwe man Clyde ook nog wel een kleintje.

Kwak uit het ei gekropen

Nu we toch in het geboortenieuws zitten; het park heeft al heel wat leuke kleintjes ter wereld zien komen afgelopen voorjaar, waaronder stokstaartjes, prairiehondjes en vale gieren. Eind mei kroop er ook nog eens een kuiken van de Kwak uit het ei. Een Kwakkuiken is bruin van kleur en krijgt later pas het mooie grijs met witte verendek, zoals de ouders dit hebben. De bruine kleur zorgt ervoor dat het jong goed te onderscheiden is, ondanks dat het vogeltje al enorm gegroeid is. Wist je dat de Kwak zijn naam dankt aan het geluid wat zij maken? Dit klinkt zoiets als kwak-kwak. Ook blijft een Kwakkenkoppel samen voor het leven.

Succesvolle adoptie gierenkuiken

In het Dierentuinnieuws uit Beekse Bergen kon je al lezen over een bijzonder project wat er gaande is tussen Diergaarde Blijdorp, Beekse Bergen, Avifauna en DierenPark Amersfoort omtrent het adopteren van gierenkuikens door andere gierensoorten. Ook DierenPark Amersfoort kan melden dat hun vale gieren met succes een Rüppells gierenkuiken uit Avifauna heeft geadopteerd. De adoptieouders verzorgen het jong alsof het hun eigen kuiken is. Dit is heel goed voor het soortbehoudsprogramma (gecoördineerd door Diergaarde Blijdorp) en het opbouwen van een reservepopulatie van in het wild bedreigde gierensoorten. De kersverse ouders zijn ooit door een verkeersongeval in het park terechtgekomen en konden niet meer terug naar het wild. Ook waren zij niet in staat zelf een bevrucht ei te leggen. Dat ze dit jong zo goed opvoeden, is daarom extra mooi om te zien. Rüppells gieren worden in de natuur ernstig bedreigd en ook de voortplanting in dierenparken verloopt moeizaam. Gelukkig wordt de instandhouding van de gieren bewaakt door de samenwerking tussen de Nederlandse en Europese dierentuinen.

Nieuwe boa constrictor

Tot slot nieuws over een nieuwe bewoner in het park: er is weer een boa constrictor te zien in het Honderdduizend Dierenhuis van het park. Nadat de vorige boa overleed, heeft het even geduurd voordat er een geschikte nieuwe bewoner naar het park kon komen. Deze boa komt uit Duitsland, is een mannetje en hij is al vijftien jaar. Je kan hem uitgestrekt langs het water in zijn verblijf vinden of juist lekker in het water zelf. Maar verstoppertje spelen tussen de planten vindt deze uit Tierpark Hellabrunn München afkomstige slang ook heel leuk om te doen.


foto: Berry de Nijs/Writing Berries

Meer weten over de dieren en het park? Op DierenParkAmersfoort.nl vind je allerlei toffe nieuwtjes en natuurlijk de ticketshop, openingstijden, route en meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.