woensdag 26 juli 2023

Schrijfcoachtip Zomerhitte

Als de mussen van de daken vallen en het zo warm is dat het asfalt lijkt te smelten, dan heb je daar als lezer wel een beeld bij. Dat zijn situaties waarin je niet moet spotten met hoe warm het echt is. Veel verhalen die zich in de zomer afspelen kunnen baat hebben bij het goed omschrijven van hoe heet het is. Je laat zien hoe je hoofdpersoon omgaat met de warmte en je geeft net even wat meer echtheid mee in je verhaal. Misschien helpt het zelfs mee om de gemoedstoestand van je hoofdpersoon te versterken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zweten

Een kenmerk van zomerse hitte is dat het zweet letterlijk in straaltjes van je rug kan lopen en dan vervolgens in het kuiltje van je rug kan verzamelen om door te stromen naar de bilnaad. Dat is heel ongemakkelijk en kan je dus heel goed toepassen in een ongemakkelijke situatie. Je kan ook de vlekken in je shirt zweten onder je oksels – net zo ongemakkelijk. En wat dacht je van penetrante, ui-achtige zweetgeur? Zweet mag mee doen in een verhaal, zolang het maar functioneel is natuurlijk of om aan te geven dat het echt heel warm is. Des te fijner is het als je hoofdpersoon daarna een gebouw met airco binnenwandelt of kiest voor een frisse duik in het zwembad.

Dagje aan het water

Speelt je verhaal zich in de zomer af en aan het water? Dan heb je een heel scala aan leuke watersporten die je verhaal kunnen versterken. Zeilen bijvoorbeeld kan een vorm zijn van teamwork wat belangrijk is voor het verhaal. Misschien wil je hoofdpersoon even alleen zijn met zijn gedachten en gaat diegene de onderwaterwereld verkennen. Snorkelen en duiken kunnen overigens ook heel beklemmend zijn. Hou daar rekening mee als je het meeneemt in het verhaal. Vrij zijn en genieten van het leven, daar hoort de wind in je haren bij! Surfen, windsurfen, roeien, suppen, uitwaaien… het kan allemaal. Bij het beschrijven van een watersport is het wel belangrijk dat je precies weet hoe het in elkaar steekt. Heb je nog nooit gevaren of gedoken, vraag dan iemand die dit wel heeft gedaan de hemd van het lijf om zo het gevoel goed mee te kunnen nemen.

Zand in je ALLES

Zand in je hamburger of chips, zand in die bilnaad (waar ook al zweet in zit), zand in je schoenen, je nieuwe boek of handtas. Er zit zelfs zand aan de dop van de antizonnebrandcrème waardoor het insmeren onaangenaam wordt. Een dagje strand staat garant voor zand in je hele hebben en houden. Gebruik dit! De surfergirl zit daar natuurlijk niet mee, maar als je niet lekker in je vel zit en op zoek was naar ontspanning aan zee dan kan dat korreltje zand al snel uitgroeien tot een enorme ergernis. En dat kan een mooie metafoor zijn in je verhaal.

Zomerse geluiden

Om je decor helemaal zomerproof te maken, zijn geluiden onmisbaar. Het krijsen van meeuwen, het kabbelen van een zwembad waar nog niemand anders in zwemt, het ruisen van de wind en de golven in de branding… het geeft meteen aan waar je bent en roept allerlei zomerse gevoelens op. Dat geldt net zo voor de harde beat uit de verschillende clubs, het knappen van het haardvuur en de ijsblokjes die rinkelen in je glas.

Je ruikt en proeft de zomer

Naast geluiden zijn geuren ook heel typisch om de zomer mee te omschrijven. Evenals smaken. Watermeloen, de zilte zeelucht, het zoete drankje, een verfrissend ijsje, de geur van de barbecue of juist van zonnebrandlotion helpen je verhaal te versterken. Misschien is je hoofdpersoon wel op zoek naar de locatie van de spontane barbecue in het park. Dan moet hij of zij toch echt even de neus volgen.

Doseren maakt het echter

Je kan natuurlijk bladzijdes vol schrijven over de zomer en hoe deze zich om de hoofdpersoon heen ontvouwt, maar je kan ook doseren. Weet je lezer al dat het verhaal zich in juni afspeelt? Doseer dan met geuren, smaken en geluiden die horen bij deze maand. En ja, daar hoort zelfs een plotselinge zomerse regenbui bij! Doseer met de details van het seizoen en gebruik ze functioneel. Natuurlijk is het leuk om alles te beschrijven, maar als het niet functioneel is, leidt het eigenlijk alleen maar af. Is het functioneel in het verhaal dat alles naar aftersun ruikt tijdens de party aan het strand? Zet het er dan zeker in.

De zomer is magisch

Een thema wat veel voorkomt in verhalen die zich in de zomer afspelen, is de vakantieliefde. Daar mag je best wat clichés bij gebruiken, zoals de romantiek van de ondergaande zon, de kus aan het strand, een speelse bries die een toch al openhangend overhemd nog iets verder doet openwaaien en hoe sexy die door de zon gekuste huid wel niet is. Maar een zomervakantie of vakantie naar de zon kan ook een mooi thema zijn voor het verwerken van dingen in het leven. Letterlijk loskomen van de vertrouwde omgeving en iets nieuws meemaken bijvoorbeeld. De zomer is magisch, speel ermee en kijk welke details het beste bij je verhaal passen. Zo maak je snel een leuk, fris, luchtig zomers verhaal. Al dan niet met mega hitte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.