vrijdag 7 juli 2023

Uitgelicht 20 jaar AquaZoo Leeuwarden

Veel dierenparken vieren dit jaar een jubileum! In de rubriek Uitgelicht komen ze zoveel mogelijk voorbij. Een van de jongere dierenparken in het land is AquaZoo Leeuwarden. Dit jaar viert het park haar twintigste verjaardag! Een jubileum mag altijd gevierd worden, maar voor een park als AquaZoo kan het net een beetje meer bijzonder zijn. Vooral als je weet dat het park het in die korte periode het niet altijd even makkelijk heeft gehad om het spreekwoordelijke hoofd boven water te houden. Inmiddels is AquaZoo Leeuwarden een van de (in mijn ogen) leukste dierenparken van Nederland, waar je heel dichtbij dieren kan komen die op, in of rond het water wonen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Van otterstation naar dierenpark

AquaZoo Leeuwarden is 20 jaar oud, dat betekent dat het park in 2003 werd geopend. Daarvoor echter was het een park voor otters. Stichting Otterstation Nederland stichtte namelijk op hetzelfde terrein bij de Groene Ster in 1994 het Otterpark Aqualutra. Het park liet otters zien en ging in op het zoetwatermilieu van Nederland. Daarom kon je ook andere dieren en planten zien die hierbij pasten. In 2000 werd het park kortstondig failliet verklaard. In 2001 nam Libéma (bekend van Dierenrijk en Safaripark Beekse Bergen) het park even over en wilde er een Fries dierenpark van maken met flora en fauna uit de provincie. Toch zag men er geen heil in en verkocht het park eind 2002 aan Zodiac Zoos. Deze organisatie was tevens eigenaar van Dierenpark De Wissel en ZooParc Overloon. Op 1 januari 2003 opende het park onder de naam AquaZoo Friesland. Hoewel het park bleef groeien, stond het in 2015 wederom voor een onzekere tijd: Zodiac Zoos werd op 26 januari 2015 officieel failliet verklaard. Gelukkig stapte Libéma op 18 februari van datzelfde jaar in en nam de drie parken van Zodiac Zoos over. Libéma investeerde 1,25 miljoen euro in de eerste jaren na de overname. Dit betaalde zich onder meer uit in een bezoekersrecord in 2017 van 155.000 bezoekers. Om het park duidelijker op de kaart te zetten werd de naam in 2019 veranderd in AquaZoo Leeuwarden. Het waren roerige tijden, maar het park kijkt met opgeheven hoofd naar de toekomst!
0

Op, om en in het water

Het thema van het park laat zich aan de naam eigenlijk wel raden: het is een dierentuin met water. Veel water. Dat kan ook, omdat het park in een natuurgebied ligt met heel veel water. Het thema komt overal terug en vooral de bewoners laten goed zien dat het park over water gaat. In AquaZoo Leeuwarden wonen vooral dieren die in het water, op het water of in waterrijke gebieden leven. Zo wonen er Canadese bevers, pelikanen, flamingo’s, ijsberen, Pater Davidsherten, verschillende vissen, zeehonden en ijsberen. Er wonen ook Amoertijgers, want die leven in het wild langs de rivier de Amoer. En er zijn ringstaartmaki’s te vinden, want die wonen in het wild uiteraard op een eiland omringd door water. Dat maakt dit park eigenlijk best bijzonder.


Wandel met de pinguïns

Wat ik heel bijzonder vind aan AquaZoo Leeuwarden is dat je tussen de pinguïns kan lopen. Er zijn twee kolonies met verschillende pinguïns waar je dus letterlijk met deze watervogels mee kan wandelen. Je kan ook heerlijk tussen de wallaby’s en kangoeroes doorlopen. Of wel heel dichtbij de maki’s komen. Deze doorloopverblijven maken een bezoek voor mij extra bijzonder. Evenals de prachtige dieren die er wonen die je niet zomaar in een ander dierenpark tegenkomt. Denk hierbij aan de bever, het Pater Davidshert en de reuzenotter. Er wonen ook krokodillen en verschillende vissen. En luiaards en witgezichtsaki’s. Kortom het is een diverse dierentuin met heel veel waterdieren of dieren die iets met water hebben. Dat maakt het een bijzonder park waar heel veel moois te zien is.


Heugelijk geboortenieuws

Om het feest compleet te maken, viert het park de geboorte van vier Amoertijgerwelpjes. Op 15 juni jl. zagen zij het levenslicht. Het is de eerste keer dat het Friese dierenpark tijgerwelpjes mag verwelkomen. Dat is ook eigenlijk niet zo vreemd als je bedenkt dat de Amoertijgers nog maar een jaar in AquaZoo wonen. Het park is zeer verheugd dat ze meteen vier welpjes mochten verwelkomen. Moeder Aïda en haar kleintjes maken het goed. Ze verblijft voorlopig in het kraamhol. Vader Vadim zal wel gewoon buiten te zien zijn in zijn eigen gedeelte van het meer dan vijfduizend vierkante meter grote verblijf vol grotten, heuvels, klimbomen en waterloop. (foto’s: AquaZoo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.